32

Панелките

преди 1 година

Са със заводско изпълнение, което предполага еднородно качество и контрол. Уязвимо е изпълнението на връзките на място, но и там имаше контрол от опитни техници и работеха сертифицирани заварчици. За разлика от сегашните самоуки строители. Но годините и трудната организация на текущите ремонти по поддръжката може да си кажат думата.

31

пияница мистик

преди 1 година

Прочетох коментарите, наистина са интересни. Някои ме разсмяха истински. Истината обаче е една. По времето на соца ужасно се крадяха материали за вили и всичко е мега некачествено, особено панелките. Ако искате качество, купете си имот във "Златен век" на фирма Артекс. Тези в момента са фирмата, която строи най-качествено в цяла България Със скъпи материали и нови технологии. Не напразно само политици и милионери могат да си позволят техен имот

30

Шегобиец

преди 1 година

Тази статия наистина ме развесели! При едно по-леко земетресение съседната панелка се разцепи на две. Навремето като ги строяха всички така крадяха, че обикновено вдигаха по няколко вили построени с материалите за един брок.

29

Строителен инженер

преди 1 година

Панелните блокове са по-устойчиви от монолитните или с пълзящия кофраж, защото почти всички стени, с изключение на фасадите, са част от носещата конструкция.

28

Строителен инженер

преди 1 година

Панелните сгради нямат краен срок на годност, те са дълготрайни инай-безопасните сгради при силни земетресения.

27

Инженер

преди 1 година

В правилника и инструкциите ни пише, че ако една сграда е устояла на земетресения и бомбандировки в продължение на 50 години и повече, ако не се нарушава конструкцията може да се приеме че се е доказала за устойчива. А съвременния софтуер не ги оразмерява по- добре на земетръс, а просто по-икономично. Старите инженери просто блъскаха желязо и спазваха някои доказали се в практиката правила. Понеже земетресенията са уникални и непредвидими точно оразмеряване е по- скоро самочувствие без покритие.

26

Логика

преди 1 година

ТО АКО ПАНЕЛКИТЕ БЯХА НАЙ- ЗДРАВИ - ДРУГАРИТЕ ЩЯХА ДА ЖИВЕЯТ В ТЯХ!!! ДА, АМА НЕ!!!НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА!!

25

В Япония

преди 1 година

с панелки ли са?

24

Ако

преди 1 година

другарите не си правеха къщи и вили с арматура и цимент за панелите и, ако масово не се къртеше щяха да са много здрави...

23

aa1820

преди 1 година

В България всеки разбира от политика, футбол и от проектиране и строителство в сеизмични райони. Особено компетентни са политилози, журналисти, социолози, коментатори, репортери....

22

Общ работник

преди 1 година

Имаше преди години един случай в Стара Загора, както си стои собственика в хола и едната стена(външна) просто се накланя и пада от 4ти етаж долу върху няколко коли. Нямаше пострадали и жертви. В случая връзките между панелите са били тотално изгнили и панела се е държал само на замазка.

21

Star

преди 1 година

В София най-здрав беше мавзолея на Тарабата,ама комунистите от втория ред решиха да го махнат когато свалиха Живков,и поеха по пътя на феотдалния капитализъм.

20

Пример за събаряне..

преди 1 година

Миналата година участвах за малко в пълен ремонт на апартамент в три-етажно блокче строено 1957 и населено 1958г. Бетонът в плочите-нехомогенен, бъркан на ръка, арматура фи7, гладка, вертикални колони с фи10. Най-здрави бяха тухлите. Като подскочиш в средата на стая, плочата вибрира! Собственичката заложи на визията и не укрепи нищо, защото никой не иска да прави нови трегери и железа, а е много хамалогия, малко пари. Сграда-пример за събаряне, обаче е с отлична локация. Ще падне и сама..

19

Аз бе

преди 1 година

Това за заварките, дето ръждясвали, не е истина. Имам една заварка на терасата от 40 г. я гледам нищо не е ръждясало. Освен това имаше земетресение в Перник. Нали панелките падали? Колко панелки паднаха в Перник и София?

18

Глупости

преди 1 година

"Експертът" твърди че панелите трябва да се поддържат като в Германия. Също че в България това не се прави, но хем в България не се пъддържат, хем са най-здрави. Абсолютен безполезник. Панелите се сглобяват с точкова заварка. Заварката е евтина, но не издържа на динамични натоварвания. Затова всички жп мостове се правят с нитове. При земетръс, панелката ще се превърне в купчина много здрави панели.

17

Анонимен

преди 1 година

Принципно е вярно, но зависи от кой са правени от кеч виетнамците или от квалифицирани строители, незнам точно до кога беше но заварките се правеха от паспортчици и всяка се снимаше

16

aa1820

преди 1 година

Аз съм стр. инженер и слушайки всички те глупости от "експерти" политилози, журналиси, спасители мога да ви кажа - по-добре не ги слушайте. Панелните били здрави, друг - падали като бисквити, трети - старите били ок, но новите не, пък ореди нямало норми, сега има, затова новите са но пясъка бил от морето, пък нямало желязо.... истината е че проекта трябва да е читав, изпълнението и материалите да са по проект и контрола да е без компромиси, тогава може да сме донякъде спокойни.

15

Анонимен

преди 1 година

Оспокояват глупаците дето изплащат кредити за панелни апартаменти

14

Анонимен

преди 1 година

До Наско ментата Ти изобщо знаеш ли къде са заварките на панелките хаха а Айфеловата кула знаеш ли как се потдържа за 100г. 1 ден не е оставала без потдръжка твоята панелка кой я потдържа. Това, че живееш в панелка и ти се иска да е сигурна не означава, че е така

13

Анонимен

преди 1 година

Не знам в момента кой контролира качеството на строежите и дали въобще се контролира.Пред вид частния характер на строителството и качеството на държавните строежи/пътища,магистрали и др./едва ли нашият частник е по-съвестен от държавния строител.Правят се всевъзможни икономии,без оглед на качество и сигурност.