29

Анонимен

преди 5 години

До Горан 26Когато пенсионерът е работил, той е изплащал пенсиите на тогавашните пенсионери. Това е смисълът на Държавното Обществено Осигуряване. Системата работи докато има добър ръст на населението. Но ресурсите и мястото на Земята са ограничени. В един момент тази пловдивска пирамида гърми.

28

Професор Тюхчеф до

преди 5 години

Прав си със 7000$ спокойно си плащаш 4-500 лв наем в голям град или 2-300 лв в по-малък и с другите 500 - здравни осигуровки и разходи.

27

Анонимен

преди 5 години

До ГоранЯ посочи някакъв източник. Защото аз пък съм чувал че точно примитивните народи са оставяли старците на вълците. Примерно инуитите. А в Сърбия си имат и дума за това: "лапот". В Българския фолклор има много приказки за стари хора които са били убивани или нарочени за убиване при тежки години. Откъде според теб са се пръкнали тези приказки? Със сигурност е имало такива случаи.

26

Анонимен

преди 5 години

Проблемът на пенсиите в САЩ и Япония е че са частни и като има криза , фирмения пенсионен фонд купува акции/облигации на фирмата-майка, и когато един слънчев ден фалира или я продадат - парите за пенсии се изпаряват и работниците остават без работа и без спестявания.

25

Анонимен

преди 5 години

Японският преход е по-дълъг и от нашия... Виновен е японският Орешарски! Изходът - да се правят повече магистрали!

24

Ха ха

преди 5 години

С две думи:Не се оплаквайте от ниските пенсии ,я вижте колко са зле японските пенсионери.

23

Анонимен

преди 5 години

Проблемът на японците , както и на пенсионерите по света е че като отидат в големия град , като млади, свикват и на стари години не им се връща на село, за 6хил лв купих къща в едно много уредено градче край ВТ и майка ми си живее спокойно с пенсииката и някоя рента дето й плащат за нивите. Гледа си цветя и лук и като напече слънцето излиза на клюкарлък със съседките и не се оплаква. Много ясно че с 220 лв няма как да си плаща разходите в София или Варна

22

Горан

преди 5 години

Защо пък трябва да се разсъждава, че пенсионерите трябва да живеят на готово? Ами, нали тоя същия пенсионер, като млад е бачкал. И, какво? Всичко залудо! Трябва на стари години да разчита на подаяния, щото като млад не е работил достатъчно, ли? Егати и пенсионните му реформи! Би трябвало това на готово, те да са си го отработили на млади години! И, напрактика са си го отработвали! Ама, тогава уж за други пенсионери, а не за тях самите!

21

АНТИ

преди 5 години

На вас могат да ви изнудят да живеете на квартири и по-рано от пенсионната ви възраст.Тогава ще има ръст на бездомници.

20

Анонимен

преди 5 години

Капитализъма е хубаво нещо, заради свободата която ти дава, винаги и когато имаш къща или някое апартаментче за стари години, защото в Испания, Франция, Германия - храната е по-евтина от българската и с 5-600?(мин.пенсия) можеш да избуташ месеца, но ако трябва да плащаш наем си капо от всякъде.

19

Горан

преди 5 години

Не знам за Бисмарк, но даже и във по примитивни етапи на развитието на човечеството, е имало нарочни ловци, които са ловували с цел да осигурят прехраната на възрастните и немощни хора от общността!

18

Анонимен

преди 5 години

Днес бигиту, защо никога не си цитирате източниците в края на статията с конкретни линкове? Много ми харесва да чета съчиненията ви на свободна тематика с лека нотка на Северна Корея ама понякога прекалявате.

17

Анонимен

преди 5 години

Японския затвор е като хотел, не е *** в мазе като българския кауш.

16

Анонимен

преди 5 години

Когато Бисмарк е измислил държавните пенсии се е смятало че те ще се дават само на много възрастни хора. Над 75 г. при средна продължителност на живота около 60. Само че след това нещата са се изкилифенчили и сега всеки си мисли че ще живее на готовот 20-30 години - 25% от живота си. Е нема как да стане.При социализъма изобщо не беше по-добре. На баба ми пенсията към 1989 г. беше 56 (петдесет и шест) лева. Ако живееше сама просто нямаше как да оцелее.

15

Анонимен

преди 5 години

В Англия пък държавната пенсия е 800 паунда на месец. Няма значение на каква заплата си се осигурявал, на всички еднаква. Има частни пенсии, но тези които са към фирмите гърмят една след друга, а тези с пенсионни фондове (като българските) са майтап. Ако човек не си е купил къщичка и не се е уредил с общинско жилище направо е жив зян. И такива са доста.

14

Анонимен

преди 5 години

Това, че японските пенсионери крадели от бедност, не е оправдание за ниските пенсии в Бг. Какво иска да ни каже статията- не само в Бг пенсиите крадат поради бедност, и в Япония е така.А щом пенсионерите в Япния искат да влязат в затвора, значи че в японските затвори има нормални условия, за нормален живот за разлика от българските затвори и арести.

13

Горан

преди 5 години

Видяхте, ли? Прочетохте ли що е то капитализъм в действие? Използват те, докато имат полза от теб, когато си млад и работиш, внасяш приходи в държавата, а като остарееш държавата те изхвърля на ***, нищо че си още жив! Вместо да се оттеглиш поради напреднала вързаст, като заслужил пенсионер, то ти си захвърлен, като куче! Не е правилно! Всеки трябва да уважава старостта! По отношението към възрастните хора си личи човещината!

12

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 10Не е 200 а повече от 300. Но е почти изцяло вътрешен, почти нямат външен. Шовинисти до дупка.

11

Дедун 1

преди 5 години

Искаме затвори и при Боци, че е мъртвило инъче

10

Анонимен

преди 5 години

Внимание капитализма вреди на целия свят !! Забрана за частната собственост и банките ,забрана за луксозните стоки ! Трябва да се учим от Северна Корея ,а там е раят на земята !