167

Питащ

преди 12 години

....и кой се е договорил за тези цени,същите тези,които сега искат да ни пробутат атомна централа руснаците да я построят.За тези дето не са запознати централата няма да се строи от българи,т.е. парите дето ще ги дадем няма да останат тук а ще изтекат от тук...и аз не виждам каква ще е ползата за страната ми.

166

Анонимен

преди 12 години

червени ... чОгуни... абе драскач български знаеш ли? чОгун

165

Питащ

преди 12 години

След като се разбра,че руснаците си спестявали стоманата за АЕЦ-а,кой знае още колко компромиси са направили,защо народа си мисли,че руснаците са ни родни братя и сестри,много грешно,изпечени бизнесмени са и няма да пропуснат да ни пробутат продукт в пъти по скъп,а вие още си вярвайте с палец в устата,до като не ви свалят и последната риза от гърба.Ако някой не знае ние купуваме най-скъп природен газ от цяла Европа от същите тия братушки....

164

Анонимен

преди 12 години

Никакво Белене! Стига аванта за червените чогуни.

163

Анонимен

преди 12 години

xaxa, да ни е честито CANDU - отречена в половината свят технология, доказано опасна, каквато впрочем имат и румънците в черна вода, заради която имаха над 10 сериозни аварии първите години от оперирането на първите си 2 реактора през 90-те че и след това. Но ние ще сложим пердето и понеже нащо ще е опасно, ще се изолираме от турските ***, дето ще ги оперират хора без грам опит! Но щом боко казва - ние го следваме сляпо към гроба на България!

162

Питащ

преди 12 години

Аз също искам да сме енергийно независими,но след като ми предлагат АЕЦ Белене,защо никой не ми казава каква ще е цената за КВч. след като го построят АЕЦ Белене,цената пак ли ще се променя всеки сезон или ще има гаранция за една и съща цена по време на експлоатацията на новата централа...цялото внимание е насочено към строежа,изнасят се някакви цифри,а за цената на тока се мълчи....не е ли това най-важното за нас хората,които ще платим всичко това.

161

Читател

преди 12 години

до 197! Научи езици *** и се образовай! "Candu applies to build Turkey nuclear plant(AFP) 6 days ago ISTANBUL Turkey's energy minister said Friday that Canadianpany Candu had applied to build the country's second nuclear power plant ...The government plans to build three nuclear power plants within five years in hopes of .. reducing dependence on foreign energy supplies. Turkey struck a deal with Russia in 2010 to build the country's first power plant at Akkuyu.."

160

За

преди 12 години

Като стана въпрос за експертно мнение, то и за АЕЦ"Козлодуй" всички международни експерти се изказаха, че е безопасна, но това не попречи на чуждите *** Костов и Н. Михайлова да подпишат за предсрочното й затваряне. Да се организира референдум и - "глас народен, глас божи". Пък на който не му харесва, да се спасява при "приятелите" си.

159

Читател

преди 12 години

Ето какво правят хората! "До 2023 г. /когато се навършават 100 години от създаването на Турската република от Кемал Ататюрк/ страната планира да построи три АЕЦ с общо 12 енергоблока, заяви Йълдъз. Турция е подписала споразумения за проекти за атомни централи с четири страни - Русия, Китай, Южна Корея и Япония. По проекта с Русия за строителство на АЕЦ в Аккую вече се работи, а с останалите държави преговорите продължават..." Нямам думи!

158

до 200

преди 12 години

Не приказвай на килограм, експлоатационния живот на перките е 20 (!!!) години, а на волтаиците 10. В момента страни като германия и дания, които са пионери в сферата почват да изпитват тежестта от декомпозирането на старите (първите) си перки. Като нямаш информация не говори на килограм, смешен си за хората, които се интересуват или не ги мързи да прекарат 10 мин в гугъл дори

157

Непукист

преди 12 години

Аз няма да взема отнишение по въпроса за референдума, но "Екогластност" да е за АЕЦ е смехотворно, навсякъде по света "Зелените" са против ядрената енергия,само в България са за просто неса никакви "зелени" а подразделение на една друга партия.а и обикновения българин ,ако си мисли ,че с нова Аец ще си реши проблемите жестоко се лъже, малките държави в Западна Европа нямататомни централи ни са на светлинни години от нас въпрос е на манталитет на нацията, а не на измислени енергиини проекти

156

Чудесно!

преди 12 години

Остава подписалите да извядят и парите за АЕЦ. ...някой от тях са милиардери - например Мезонет ГоцеФ и Румен офчи..........

155

Читател

преди 12 години

БСП защо не си направят труда да изискат доклада директно от HSBC, поне ще видим какъв ще е отговора?

154

заинтересуван

преди 12 години

Аз също прочетох т.нар доклад. Дори и за най-големия тъпнар накрая пише - това не е доклад, а просто презентация, с предварителни оценки, които (забележете) са на базата на цифри, дадени от правителството (НЕК, НСИ и т.н.). Освен това пише, че понеже това не е доклад или официален документ от ХСБЦ, за който да носят отговорност правителството няма право да го прави публичен. Дали няма да плащаме и за това неустойка питам аз???А истинския доклад е ясно защо няма да го видим скоро...

153

Изнесен

преди 12 години

rumen221! Много си прав, тука има нещо гнило! Ето за какво платихме 2,7 милиона евро:"The consultingpany is supposed to analyze the project thoroughly and advise the Bulgarian government regarding its final price as well as its potential restructuring. Under the consultancy contract, HSBC is also supposed to participate in the search for strategic investors for Belene as efforts of the Borisov Cabinet have not proven very successful in that regard."

152

Атанас Буров

преди 12 години

Защо ми се струва, че инициаторите са все пряко заинтересовани?! ченгета и педерунги! Няма да има руска централа, приключваме с руските алкохолици!

151

до 190

преди 12 години

rumen221, поне си си направил труда да го видиш това менте, щот тука от анти-викачите 99% не са, а останалите 1% нямат акъл да ги съобразят тези неща. А истинския доклад като лъсне в нормална страна боко ще увисне на въжето, заради унищожаването на основния сектор в икономиката на една изстрадала като нашата страна!

150

Българан

преди 12 години

Защо ли турция освен че вече започна строителството на 4 блока в АЕЦ Аккую, планира и още една централа на Черно море? Как така на тях математиката им излиза, а на Бойко не? В Туриция няма ли американски посланник? Има, да ама има и национално отговорни политици за разлика от татковината ни!

149

rumen221

преди 12 години

НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBC- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ??? И ЗА ТОВА ДА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ!!!Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)!?!?!- Още първата цифра е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат 2.017 милиарда (ПОСЛЕДНО КОЛКО???).- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХАДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване 7.4 милиарда евро) EPC договора е подписан за 3,95 милиарда, но в даклада фигурира цифрата 6.131 милиарда и 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат. Но по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда- Приет е срок за амортизация от 26 години СМЕШНО, ПРИ МИНИМАЛЕН ЖИВОТ ОТ 60 ГОДИНИ Ако заложат амортизация от 10 години цената на тока ще е 50 стотинкиИ ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, СЕ ДАВА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА (ПРИ АМОРТИЗАЦИЯ САМО ЗА 26 ГОДИНИ) И ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... (А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)- Общ размер на приходите 60 милиарда за 60 години!!! (БЕЗ ОТЧИТАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА - 60г. Х 5% = 300% ИНФЛАЦИЯ!!!)- Има изрична уговорка, че данните на НИК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са)НЯМА ВАРИАНТИ НИКАКВИ?!?!?Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка:- Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC.И СЛЕД КАНО НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC ИЗЛИЗА, ЧЕ Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА!!!НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КОФТИ МАТРЯЛА

148

Анонимен

преди 12 години

няма да дискутирам в дълбочина: Факта е факт, хванали сме се на хорото и имаме 2 варианта. Да платим 10млрд евро за централата или да закопаем 5 във вече построено, за изкупуване на оборудване и неустойки. Е, кой *** при това положение не би искал да си даде парите за нещо, което поне може да се пипне и да прави продукция, която да носи доходи!