130

Мопасан

преди 13 години

От година на година , образуванието ни става все по-абстрактно, защо ли? Учениците все по-трудно се задържат в класните стаи и съответно стават все по-неграмотни. Та 90% от тях не са запознати с класиците в българската литература, да не говорим за това, колко от тях биха могли да разсъждават върху творбите им , а някой е включил в програмата някакъв си Далчев,който не са го чували дори и възрастните!!!!!!!!!!!

129

Manuelle

преди 13 години

Да, направих грешка със Смирненски и "Песен за човека". Благодарих на човека за поправката. За мен мнението на 18-19-годишни хора, както казах, не е меродавно. Тоест това колко хора са разочаровани от темата не е показателно. Всяка година има около 40% разочаровани, каквото и да се падне. И Ботев, и Вазов, и Алеко - винаги има неприятно изненадани.Между другото, големите букви и запетаите са благодат, ползвайте ги. Добрият тон също е показателен...

128

да 125

преди 13 години

А колко ще изкараш по математика и физика, или си специалист само по "мислите и чувствата на лирическия герой" и в обясненията "какво е искал да ни каже авторът"

127

Анонимен

преди 13 години

И защо трябва дори да знам кой е Далчев? Може изобщо да не споделям неговите "възгледи" и творчески напъни и да не ми е интересен - има толкова други писатели по света - модерни и класически. Вкарването в калъп на мисленето на децата, чрез натрапването им автори и на псевдоанализи на литературоведи, критици и други безполезни твари, трябва да се криминализира.

126

до Manuelle

преди 13 години

По една случайност и аз общувам със зрелостници!И не е достатъчно да "знаят кой е Далчев"И няма нужда от толкова патетизъм, не е нужно да ми "цитираш" Ботев)), видяхме колко си запозната с истинските класици ;)...Смирненски и "Песен за човека"....смееех)))ай кротни се малко, изчакай следобеда когато се върнат от матура, децата сами ще кажат мнението си!....дали ще има 10% които ще те подкрепят а? Да се обзаложим, че няма да се намерят такива!;)

125

??

преди 13 години

до БългарчеА кой е виновен,че не знаят кой е Далчев ?? Те може и Ботев да не знаят кой е , дай и него да махнем от учебниците и да си учат Андреа и Преслава ??

124

Пипи

преди 13 години

Това да интерпретираш произведения и да гадаеш, какво е искал да каже автора е голяма глупост. Този предмет трябва да се изхвърли от училището. А това Далчев не е ли футболист от ЦСКА?

123

mery

преди 13 години

Само бях чувала името на Далчев, но сега в коментарите прочетох стихотворението Книгите и смятам, че е много актуално както за зрелостниците така и за голяма част от хората, но със заглавие Компютъра. Има над какво да се замислим всички, които прекарваме основната част от денонощието пред мониторите и губим живия контакт между нас и с природата.

122

шимба

преди 13 години

що не им дадоха Дебелянов????на матурата с него изкарах само аз от цялото 68-мо пълна шестица!!!!направо ги издухах всичките ***!!!!йес!

121

Анонимен

преди 13 години

Пълен тъпизъм е това да се пишат "теми", "есета", "анализи" и подобна бълвоч по ЛИТЕРАТУРА. Единствените реални и обективни оценки, които трябва да се вземат под внимание при кандидатстване в университетите са тези по науки, като МАТЕМАТИКА, ФИЗИКА, ХИМИЯ, дори и ИСТОРИЯ и ГЕОГРАФИЯ. А за езиковата култура по ЕЗИК (аналог на TOEFL примерно). Литературана е за обогатяване на личната култура и за всеки е различна, не може да има обективна оценка по нея.

120

Верлен

преди 13 години

до 102 Творчествтото на Далчев само по себе си е явление в българската литература като се опира на символизма и същевременно може да бъде определно като прохождащ реализъм. Не казам,че Далчев е лесен за интерепретиране, но какво му е точно това стихотворение.. а ако бяха дали "балкон" "прозорец" 'дяволско" ?? "Аз гледам, отразен в прозореца, и виждам през себе си нощта."(Нощ)

119

Manuelle

преди 13 години

Общувам с достатъчно зрелостници, за да знам какво мислят в най-общи линии. И хайде без апокалиптични обобщения. На можещите няма как да им се "срине животът". Слава Богу, има гимназисти, които знаят кой е Далчев, какво и защо е писал и умеят да разсъждават. А останалите 90% или колкото са там, които не са го чували - сори, Евдокио, то не става без четене. И не става само с Ботев и Вазов, да.

118

bbb

преди 13 години

Ето Ви уникалното стихотворение. Бих го изхвърли с мерак от учебната програма!КНИГИТЕПред мен е книгата разтворена и денем, и нощя; все сам, аз не познавам хората, не зная и света.Прилитат и отлитат птиците, изгрява ден, залязва ден: аз дните си като странùците прелиствам уморен.Години да четеш за чуждия живот на някой чужд, а твоят, никому ненужен, да мине глух и пуст.До мене ти не стигна никога, о, зов на любовта, и аз изгубих зарад книгите живота и света.1926 г.

117

Анонимен

преди 13 години

честито на зрелостниците явно през година се пада брутална тема. Аз съм набор 90 и ни прецакаха с Алеко Константинов, миналата година нестига че се преписваше брутално, ами и темата Левски предразполага за добра оценка. Тази година обаче ще е брутално. Стиховете на Далчев са кратки, но пък са ужасно скучни у носталгични

116

поля

преди 13 години

Мисля че на 18 не си достатъчно зрял и опитен за да анализираш 10 реда в които има десетки години самота и отчаяние. Съдържанието на произведението е между редовете, и дано няма 18 годишен който да знае какво е такава самота!

115

Анонимен

преди 13 години

Влагате в мозъка на човек ,написал стихотворението "Книгите" на 22 години, неща дето най- вероятно изобщо не са му дошли на ума. Затова толкова мразя начина по който се учи литература в нашето училище. Обработват съзнанието на човек с чуждици и анализи ,които изобщо нямат нищо общо с истината! Типично по комунистически! "През 1926 в селата живеят 4 348 610 души,а в градовете 1 130 131 души" Огромен процент от хората са неграмотни.Преди 3-4 години е приключила Пълвата световна война. Нещата касаещи автора в личен план ,прото няма начин да бъдат видими от едно стихотворение написано в момент на депресия. Майко мила , поезията му била философска ,научна , мистична... Той и представа е нямал какво значат тези думи.Заучени клишета не бива да оформят мисленето на децата ни. Едно признавам на западното образование и то е ,че не се иска толкова заучаване ,колкото развиване на собственото мислене. У нас все още го има зубренето на тъпотии!

114

АБСУРД

преди 13 години

Далчев не е за матура ,за студентите по философия и бълг.филология -да ,но за ученици е абсурд.

113

Българче

преди 13 години

А бе вие нормални ли сте-за 90 процента от младежите името Атанас Далчев не им говори абсолютно нищо а те ги карат да размишляват върху неговата поезия и по точно стихотворение което има объркващо заглавие"Книгите" което съвсем ще ги отклони да мислят не върху стихотворението- а върху неговите книги!

112

до Manuelle

преди 13 години

Вие госпожо защо решихте, че "Песен за човека", "Под игото" и "Тютюн" са трудни за децата?Не съм съгласна с това мнение!Не пишете ако обичате от името на децата /всички деца/..ако на Вашето дете тези автори са му трудни, това в никакъв случай не означава, че те затрудняват основната част от випуска!Дали защитавайки "творчеството" на Далчев /за мен си е чиста проба връзкарство да влезе в учебниците/..осъзнавате на колко деца от набор 92 се срина съдбата!Давате ли си сметка за това?

111

8-ия ден

преди 13 години

до 102 верлен Вие говорите за доста утвърдени автори - тук имаме творба на младия Далчев и негоното "лутане" в света на "познанието" - разликата е очевадна.Не става въпрос за цялостното творчество на Далчев , конкретно за едно стихотворение, което е , меко казано, объркващо за все-още младите - т.е. абитуриентите...Ако сега масово се стигне до извода , че книгите са ненужни - да не се очудваме....А и как е преподаван - не зная...Аз , признавам, съм раздвоен как да го представя ако аз бях на този изпит днес....