185

До 174 средногорец

преди 4 години

Разсмиваш ме. Имам един приятел, чиито родители гледат три прасета по над 250- 300 кг живо тегло, когато ги колят. Прасетата се разделят между семействата на него, брат му и родителите му - общо 10 човека. Месото и всичко останало им стига за около 6-8 месеца. Това е месо, сланина, Бабек и Дядо, така го наричат. Отделн, че имат и агнета, кокошки, кози и т.н.

184

Анонимен

преди 4 години

ГОЛЯМ А ТЪРГОВСКА ВЕРИГА 27/2ФЕВРУАРИ- СВИНСКИ БУТ БЕЗ КОСТ- 7.99ЛВ.

183

До 174 средногорец

преди 4 години

И как ви стига едно прасе от 180-200 кг живо тегло за цяла година? Това са между 113 и 144 кг месо за 4 човека за една година. Само 2-3 кг на човек на месец ли ядете? Това са 78-98 грама на човек на ден. Аз ям доста повече свинско. Телешко и агнешко много рядко, а пилешко един ден седмично. Постно ядене рядко ям.

182

Анонимен

преди 4 години

Как се купуваше хлябът едно време. Виждат от прозорецът, че пристига камионът с хлябът и веднага изстрелват някого да купи хляб. Отива, купува горещия хляб и докато се върне вкъщи доста от хлябът го няма. Започваше се от меката част, където е бил допрян до съседния хляб, след което се продължаваше с крайчето. Затова често се купуваха два хляба.

181

Анонимен

преди 4 години

Най-скъпото свинско в целият ЕС ! И преди беше най-скъпо, не разбирам как се справяте в България като всичката храна е по-скъпа от всички страни членки на ЕС, а пък заплатите ви са най-ниски не само в ЕС ами и от всички африкански държави ? До кога смятате да издържите така бе хора на глад, неволи и лишения ? Робите са имали по-добри условия на живот ! Защо трябва да живеете в лъжи измислици и измами ?

180

Lan

преди 4 години

183, купоните за хляба са след соц-а, в първите години на "прехода". Относно хляба - да, можеше да си купиш половин хляб! И да, продавачките не даваха повече от примерно 3 хляба на домакинство. Хлебозаводите не смогваха, защото хлябът беше евтин и хората си хранеха и животните с него. А вкусът на тези "два вида" хляб аз лично ОЩЕ го тъся...явно вече го няма, химията го уби.

179

от 173

преди 4 години

До СредногорецЯвно не си ме разбрал. Не съм вегетарианец, не съм и веган ( най - мразя такива), в семейството ми месото е ценна и необходима храна, но когато купуваме месо ( свинско и пилешко) то не може да се веднага и сготвеното месно ядене остава за следващия ден. По този начин на жена ми не й се налага да готви всеки ден, понеже тя готви най - много 3-4 пъти в седмицата.Няма лошо, че се храниш почти всеки ден с месо и луканки, но недей да се фукаш със заплатата си.

178

До 183 хааха

преди 4 години

Никога не съм купувал хляб с купони. Иначе хлябът можеше да ти го срежат наполовина или на четвъртинка, но хората рядко го правеха.

177

Хаахх

преди 4 години

До До 168 дГовориш пълни глупости и лъжи.Хляба по онова време беше и с купони и се режеше на половинки .

176

дЕдо блЭк

преди 4 години

ГолЕма работа, че поскъпнало мЯсото! То, българинЪТ сЕки ден ако не муа мЯсо, се едно не е жив. Човек не може без месо, но и не може да яде всеки ден месо. Месото трябва да се редува с риба и постно. Не е проблем, веднъж седмично да ядеш месо. В Гугъл има рецепти от цял свят, за всякакъв вид ястия, обаче, *** се затюхкал за свинКското. Японците, да не ядат всеки ден свинско или месо изобщо? И са най-дълголетните хора! Какво ревете-храна има колкото искаш. Ама не - *** тряа плющи пружоле...

175

Средногорец

преди 4 години

До До 174 средногорецНе, не си ме разбрал правилно!Чети пак и пак смятай.

174

Средногорец

преди 4 години

До До 168 дЯл ли си горещ хляб с масло, чубрица и сирене?Ям да, купувам си от пекарната.Чубрица си садя, сирене купувам от мандра със собствено стадо.

173

До 174 средногорец

преди 4 години

Казваш, че ядете между 22,5 и 25 кг свинско на човек на месец. Правилно ли те разбрах?

172

Средногорец

преди 4 години

До Анонимен 173Пък ние се пукаме от ядене.Както писах по-долу и прасе гледаме и кокошки и две ниви имаме и заплатите ни са хубави и рента взимаме пък ти яж супи със застройка.

171

Анонимен

преди 4 години

Продължение от 173Ако имаме допълнително хляб - замразяваме го или го печем за да стане на сухар. Гледаме да ядем български ябълки, а също така и туршии. Рядко си позволяваме някой пресен зеленчук, защото доматите и краставиците не растат през зимата. Най- жалкото е, че хлябът, месото, млечните продукти, зеленчуците поскъпват. Хора, когато пазарувате, ценете храната, която купувате, изяждайте яденето в СЪЩИЯ ден, ако не можете- взимайте за работа. Гледайте да не изхвърляте храна.

170

До 168 д

преди 4 години

Нищо не помниш.Хлябът го докарваха в магазина и се изкупуваше веднага. Пак докарваха и пак се изкупуваше. На практика всички успяваха да си купят хляб, а проблемът беше, че всички искаха да си купят горещ хляб, който да изядат веднага, а за после купуваха и втори и трети хляб, според хората в семейството. Никога не сме оставали без хляб, но сега горещ хляб не можеш да си купиш, а този от домашните хлебопекарни е със съвсем друг вкус. Ял ли си горещ хляб с масло, чубрица и сирене?

169

До 168 д

преди 4 години

Нищо не помниш.Хлябът го докарваха в магазина и се изкупуваше веднага. Пак докарваха и пак се изкупуваше. На практика всички успяваха да си купят хляб, а проблемът беше, че всички искаха да си купят горещ хляб, който да изядат веднага, а за после купуваха и втори и трети хляб, според хората в семейството. Никога не сме оставали без хляб, но сега горещ хляб не можеш да си купиш, а този от домашните хлебопекарни е със съвсем друг вкус. Ял ли си горещ хляб с масло, чубрица и сирене?

168

Средногорец

преди 4 години

До Анонимен 169Един нормален човек яде между 4 и 10 кг свинско на месец.Само да ти кажа, че всяка година гледаме прасе и ги колим около 180-200кг живо тегло. 4 човека сме и имаме месо от декември до ноември, а някога сланината не можем и да я изядем.Тия сметки за 4-те кг свинско на месец на човек не знам как ти се получават пък за 10 да не говорим.

167

Анонимен

преди 4 години

С моята половинка си позволяваме да купуваме и готвим свинско и пилешко месо едва 2 пъти седмично. Два дни от седмицата си позволяваме постни яденета, а останалите дни - понякога зеленчукова супа със застройка (кисело мляко и яйце), аламинути със сирене и яйца. Кашкавал не можем да си позволим, понеже е скъп. Съпругата ми ме кара и да си нося храна и в работата, за да може да се изяде храната и да не се разваля. Сготвена храна от магазините е скъпа и е на малки порции, по- добре е домашната.

166

До 168 д

преди 4 години

Нищо не помниш. След 1980 година имаше три вида заводски хляб - типов по 15 ст, Добруджа по 26 ст. и бял по 35 ст. После се появи и ръчен бял хляб по 48 ст. Преди да се появи заводският хляб имаше фурни с цени на ръчния хляб като на заводския.