83

Анонимен

преди 5 години

До АнонименБългария се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни използвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, молдовци, румънци, финландци, сърби, черногорци....---Не познаваш историята изобщо!Абе какви глупости дрънкаш?Не е имало такова нещо като Финландия,тази територия е била е част от Русия в миналото,румънците де факто са били българи и малко унгарци е имало в Румъния,молдовци е нямало,украинци също е нямало,нито черногорци!

82

Марк Аврелий

преди 5 години

Добре, че си признаваш, че си *** с ограничени когнитивни възприятия. Каулбарс не идва като губернатор на подчинена провонция с отнета правосубектност като Литва, а като военен министър на българския княз. Руските войски си тръгват, така че не може да става дума за губернатор-наместник при положение, че има легитимен български княз признат от всички велики сили, дори по Берлинския д-ор. Май и ти си прекалил с Истанбулската конвенция)

81

Василев

преди 5 години

Също трябва да се знае и факта, че именно политика на Руската Империя на Балканите и многобройните войни с Османската Империя , стават една от главните причини за трагедията и националните катастрофи на българите, които винаги сме искали да се обединим с Македония!Истината е жестока, но не всеки може да я приеме!!!Агент Нейтън Мърф!ЦРУ!!!

80

Анонимен

преди 5 години

До Марк АврелийПо принцип републиките се създават през късния период на СССР от самия СССР,преди това не е имало изобщо никакви републики,цялата територия е била Русия.

79

Анонимен

преди 5 години

"От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души" казва Стамболов. За тях няма издигнати паметници и почти не се говори, когато стане въпрос за руски жертви.

78

Анонимен

преди 5 години

България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни използвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, молдовци, румънци, финландци, сърби, черногорци....

77

Марк Аврелий

преди 5 години

До 75Да и не само местни българи са воювали на страната на Русия в Крим, а и такива доброволци от България - много е имало заминали да учат военно дело в Русия. Българското опълчение също е обучено и въоръжено с руски стедства и сили. А за 1856 г. Знаеш, че Русия губи войната не без помощта на Англия, Франция и Пиемонт спрямо турците. Дето е казал Караджата: само с поп и молене не става)

76

Анонимен

преди 5 години

До АнонименФинландия е била част от Русия,затова е имало финлански войници тук-там,а Румъния е изкуствено създадена държава от западняците,чието население е говорело български език и е пишело на Кирилица,до преди западняците да им сменят насилствено езика и азбуката с Латинска през 1865г.Винаги западна Европа е заграбвала територии в източна Европа,а изтока никога не е заграбвал западни територии!

75

Марк Аврелий

преди 5 години

До 71Напротив. Има паметник на загиналите румънски войници, съюзници на Руската империя. Ако става на въпрос в руската имперска армия е имало и един японски офицер, това обаче не означава, че Япония ни е освободила, нали) Също така нито финланди, нито литовци (в състава на руската армия и изпълняващи волята на руския император - все пак да кажем), нямаше да воюват на Балканите, ако не беше волята на политическия елит на Руската империя. Нормално е тя да споменава след като ни е освободила.

74

Анонимен

преди 5 години

До Марк АврелийМного българи са учили и живяли в тогавашната руска империя и много пъти са молели руснаците да освободят България,да не забравяме,че до 1865 година на територията на днешна Румъния,Бесарабия и Молдова се е говорело на български език и сме имали граница директно с Русия,дори част от българските комитети за освобождение на България са били в Браила и Букурещ,а в Одеса(тогавашна Русия и днешна Украйна) са се издавали български вестници.

73

питекантроп червении

преди 5 години

До Марк АврелийТи чувал ли си името Каулбарс бе,русофил продажен?И случайно да ти говори нещо?Защо според теб Стамболов иска да прави с турците дуалистична държава!?И то след "великото освобождение",м!?И ти си от големите умници,дето като се замислят,и ги боли главата!

72

Анонимен

преди 5 години

До 68Абе ти колко паметника си направил на баба си и дядо си, та искаш векове наред да се правят паметници за Освобождението ни !Ако иска направи си паметник в двора на баба си Путина !

71

Марк Аврелий

преди 5 години

До ИсторикРазбира се, че ако нямаше български народ нямаше да има освобождение и най-вече кого да се освобождава. А героизмът на бг въстанници не противоречи на факта, че ресурсите ни са били крайно недостатъчни, за да се освободим сами от гнета на Османската империя, просната на три континента, и то ние - в нейния център. Това не са спекулации, а исторически и обективни реалии. Просто бъди смирен, че някой друг ни е помогнал в труден момент. И той не е от Кравария, определено)

70

Анонимен

преди 5 години

БГ гнусен и долен народ.Освобождението са е имало войници от румъния и финландия за тях никой нищо не казва.Само насраната русия споменава.

69

Анонимен

преди 5 години

Нисък поклон пред паметниците, издигнати в периода 1879-1944г. сред които се откроява най-хубавият паметник в България-на връх "Св. Никола"/по недоразумение наричан Шипка./ Отвратителните циклоскопични паметници от 1975-1985г. дори не бих коментирал-бетонни грамади, плод на болния комунистически мозък, вкл и тия за 1300 години България. Шумен , Варна,Шестокрилия Пето---, и други. за радост последният- премахнат. Сега е важно да се смъкнат скулптурите на *** и постаментът, който е хубав-Х.Асп

68

Цецо Мен

преди 5 години

До АБСНаправиха паметник на тези, които са ни бомбардирали и ходят да им се кланят.Демократи, сър.

67

АБС

преди 5 години

Я МИ КАЖЕТЕ Г-ДА ДЕМОКРАТИ КОЛКО ПАМЕТНИКА НАПРАВИХТЕ В ЧЕСТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БГ ОТ ТУРСКО РОБСТВО- НИТО ЕДИН

66

Цецо Мен

преди 5 години

Много демагогия, малко благодарност и признателност.

65

Марк Аврелий

преди 5 години

Василке, Руската империя ни Освобождава, създава ни Конституцията, обучава и въоръжава българската войска, изгражда българската администрация и институции и после оттегля войските си от България, тръгва си, според така както е обещала в Манифеста на Александър Втори от 24 април 1877г. Така, че какъв "губернатор", кви 5 лева?! Задавай по-смислени въпроси, молим.

64

Съюзник

преди 5 години

И аз съм съюзник с кучето си.Вързал съм го на къса каишка, давам му постна пица, а то, в отговор на съюзническите ми грижи, върти игриво опашка и джавка по мой знак.