89

Анонимен

преди 7 години

Защото в Бг не се ценят можещи,талантливи,интелигентни .В Бг трябват връзки със "схемата " и качества като нахалство,арогантност,дебелоочие ,алчност и приматско поведение .

88

Продължение на 91

преди 7 години

Извиняват му се за станалата грешка, но това се случва едва след като 8-те приети вече са заминали за Полша. подобен случай ми е известен от 1972 г. в специалността "Международни икономически отношения" - срез "миропомазаните" 12, които ще учат в Москва липсва онзи, който е първи по успех. Извиняват му се, но онези вече били заминали - в СССР учеб. година започваше от 1 септември. Отличникът да си изберял специалност във ВИИ"К.Маркс", но не междунар. отношения, защото там местата били запълнени!

87

123123

преди 7 години

Не се карайте за глупости. За АБПФК, за рабфаг-аджийте и др. подобни е така. И ги избутваха, каквито и *** да бяха. Тях ги гласяха за ръководни кадри и си знаеха къде ще станат малки и после по-големи началници. Децата на най-отговорните дрОгаре завършваха МИО и ставаха номенклатура. И те така. Между другото никой от тях не ставаше специалист по това, което е учил / лекар, инженер, архитект /.

86

Гошо

преди 7 години

Производителността на труда викате....Това лято на морето беше отчетен рекорден оборот от 5 млрд. лева. Знаете ли колко пари получавах аз като администратор с два чужди езика в един от най-големите хотели в Слънчев бряг, където нощувките бяха по 200-300 лава ? 550 лв на месец. Положението е зле заради бизнесменския манталитет и нежеланието на работодателите да дават адекватни заплати, всичко останало е прах в очите.

85

Анонимен

преди 7 години

До do 8187,Не четеш внимателно. Аз пиша за положението ПРЕДИ 1989 г. Ти говориш за неща, станали по време на прехода, а също и през 21-и век.До 82Знаеш кой е бащата на Ламбо. При К.Цонев пък беше подплатено с долари (наследство от чужбина, от което се е отказал доброволно и после са му се отблагодарили). Да не говорим за прием в тогавашния ВИТИЗ по специалността "Режисура" - обявени 5 места, приемат 8 човека, но сред липсва онзи, който се е класирал пръв по успех.Извиняват му се за /продъл

84

Аз

преди 7 години

Като все още относително млад, учил в Софийска математическа гимназия и Финанси в Софийския, с прискърбие мога да заявя, че половината ми съученици и състуденти са пръснати по света. Почти никой от тях не е забравил корените си, не малко не са особено щастливи зад граница, но връзката е вече скъсана. Някои заминаха под натиска на родители, други заради зле платени в БГ професии, трети защото искат да се развиват. Общото между всички е едно - държавата не е направила абсолютно нищо за да ги върне

83

123

преди 7 години

Преди няколко седмици *** ромски субект поиска апартамент от държавата. Искам и аз, та поне наем да не плащам и да мога да отгледам някак си един достоен български гражданин. Ще има демографска криза и недостиг на работна ръка докато има кой да се грижи за отглеждането на ромите (как ми се иска да ги нарека по начина, който заслужават, но ще бъда цензуриран, а и обвинен в расизъм).

82

123

преди 7 години

На 26 години, строителен инженер, заплатата ми е 1000 лева от които за мен остават 750. Тъй като съм от умишлено съсипаните райони на България се налага да работя в столицата. За наем давам около 350 лева, за градски транспорт 50 лева. Остават 350 лева за храна, облекло (все пак не мога да ходя на работа като клошар) и някакви стотинки за свещ, която да пална в църквата и да се помоля да не ме заболи зъб или да не кихна. А ако имах и дете?

81

do 81

преди 7 години

Момко, малко бъркаш десетилетията. Баща ми завърши ТУ 1989г., сподели че от 25 човека в първи курс само 5 са успяли да завършат магистратура, и 2-3, след година две.Когато аз се записах да уча 2011 г от 28 човека в първи курс завършихме 22, 5 човека прекъснаха по лични причини, и само ЕДИН се отказа заради не взети изпити.

80

Анонимен

преди 7 години

До До 72Нямаше "директива" всеки да завърши ВУЗ-а! Познавам много, които не изкласиха ВУз-овете и станаха бачкатори! Не беше за всеки и имаше яко четене! Нещо бъркаш времената със сегашните ВУЗ-ве! Доколкото чувам сега всички изкласяват щом си плащат таксите....

79

Анонимен

преди 7 години

Млади, работещи, учещи... Изчезват. А след време кой ще работи? То е ЯСНО Банкябостан ще лови дори снежинките !Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои раби българи и България .Един Ти, Господи, си без грях: Амин !

78

Анонимен

преди 7 години

За жалост, каквито работодателите, такива и работниците.

77

milena

преди 7 години

Докато работодателите дават по-малка заплата от 1500-2000 лв, все повече млади хора ще напускат страната-страна, в която не можеш да водиш нормален живот и да създадеш семейство.

76

Анонимен

преди 7 години

До До 72 - продълж.Абе остави ти правото... как си представяш някой, само щото е бил някакъв на "активен" борец да ти лекува зъб, да управлява кораб,, самолет, да проектира и строи язовири, каскади, сгради... Няма как да тане това! И в справочниците след 85-та година нямаше такива глупости! Сигурно си гледал такъв за 60-те години!? Пример - да не би завършилите ни велики актьори по време на комунизма да са завършили за такива щото са "активни борци"! Не се излагай!

75

До 72

преди 7 години

Не е нужно да си представям.Навремето директивата беше, всеки, който е приет във ВУЗ, да завърши.Тези, които изброяваш, са ни шефове днес и това е почти навсякъде.Затова не се чуди, че сме на този хал. Колкото и да си амбициозен и добре подготвен, още с постъпването на работа те бяха с едно рамо напред. Толерираха ги, даваха им възможност за по-бързо кариерно развитие.Те си пазят предимствата и днес под разни форми.Всичко това ще се изживее, но ще стане бавно.

74

GG

преди 7 години

Хора, успокойте се! Скоро няма да има нужда от работници, всичко се автоматизира- доста професии ще изчезнат, защото не са ефективни. Колкото по-малко, хора толкова по-добре. Единствения проблем за мен, е не, че ще има по-малко българи, а повече "други". За справка вижте какви хора получват БГ паспорти през последните години.

73

До 72 - продълж.

преди 7 години

Повечето от студентите от т.нар. изоставащи окръзи не се връщаха там.Относно децата на АБПФК май само ти не си разбрал какъв процент от местата им се полагаха по право - тях ги класираха в отделен списък.В специалността "Право" пък беше събитие да приемат някой, ако баща му или майка му не работят в МВР. Стотици хиляди бивши тогавашни студенти и днес са живи и здрави, не ми е ясно защо си мислиш, че като напишеш нещо в някой форум, по-младите няма да намерят кого да питат за близкото минало.

72

Анонимен

преди 7 години

Да работи,който иска.Само ако може да идват,колкото се може по-малко провинциялисти в София.Работете си там от където сте родом или в чужбина!!!!

71

до 30" не е изн

преди 7 години

само ***, *** и елементарен човек може да обижда учителките-даскалици.Но те са насвършване и след няколко години цялото ни образование ще е платено, да видим какще плащаш на месец по 300 лева детето ти да учи.И тогава даскалиците ще са нормлноплатени, а не както е сега.Стига безплатно образование, а мизерно платени даскали.

70

До 72

преди 7 години

Това за библиотеките не го написах за теб, а за по-младите хора, които са завършили средно образование след 1989 г. Те могат да отидат в библиотека и да проверят нещата от първоизточника.Не знам кога си кандидатствал.Моите състуденти от изоставащите окръзи не бяха обвързани с договори. Ние софиянчетата се чудехме защо ги пращат в СУ, след като педагогически институти имаше навсякъде? Защо беше нужно хора с дипломи (3.00) или (3.50) да завършат СУ, за да се били върнели да преподават на село?