464

Казуса

преди 11 години

Опитът да се омаловажава ролята на Руската редовна армия в Освобождението на България е повече от нелеп.Особено комично звучат теориите за "поредицата тактически грешки и решаващата роля на българските опълченци на Шипка и следователно за изхода на цялата война".Само година-две преди Руско-турската Освободителна война българите воюват сами: Априлското въстание, чийто трагичен епилог е смъртта на Ботевата чета, която е оставена сама... без Руската армия Освобождението тогава е пълен мираж!

463

Спонги

преди 11 години

До Българин до 507Да, и заради това "чобанина" не се учеше в училище, както и за Стамболов се споменаваха лоши неща. Да проклятието започва с турския ятаган, но в най-новата ни история продължава с руския ботуш. Аз харесвам Русия, но фактите са си факти. Те показват забавено развитие под тяхно влияние . Няма начин да мисля като теб. Не харесвам диктаторът Путин и имперските му интереси, както и хората които ги поддържат у нас. А Русия ни е освободила за да станем Задунайская Губерния.

462

valya.doncheva.5

преди 11 години

До СпонгиСлед като го убиват народоволците 1 март 1881, в руската политика спрямо България настъпва рязък обрат. Синът му Александър III - тесногръд, консервативен, потресен от убийството на баща си, смята, че трябва да се действа с твърда ръка. Преследва всякакви либерални прояви в Русия, оттам и в България. Търновската конституция го дразни, от българите иска пълно покорство, безусловно подчинение на неговата тиранична воля. Тогава срещу руската политика се надигат хора като Стамболов.

461

Казуса

преди 11 години

cosmos.1.bg/cosmos/index.php/2012-01-05-20-04-33/86-ufo/203-----qq-----

460

до609

преди 11 години

ава *** ей такива кат теб са най големите смешници, на шипка шепа българи са станали герои за нас, а ако не е била руската империя още щеше да си ходиш с патурките по турските учреждения

459

До 613 Казус

преди 11 години

Нещо си чул, ама не си разбрал - няма телескоп , който да заснеме на луната предмет с диаметър 8 метра колкото е стартовата платформа на лунния модул - дори и Хъбъл не може.. Разстоянието от земята до луната е 380 000 км и никой нищо не е заснел - що не са публикувани тия снимки? Физически не е възможно - оптичните телескопи отдавна са доведени до лимита си - още през 60-те години - проста физика, такива са свойствата на светлината..

458

Петьо Евреи

преди 11 години

Аз сам сагласен с този човек!

457

valya.doncheva.5

преди 11 години

До СпонгиСтава дума не изобщо за Русия, а за паметта за определена историческа личност. Александър II e с изключително либерални възгледи, премахва крепостничеството в Русия 1861, откъдето и идва прозвището му Цар Освободител, с широк размах провежда и множество други напредничави реформи, довели до относителна демократизация в империята. Свидетелство за прогресивната му политика е съдържанието на Търновската конституция, приета в пълната с руски войски, новопоявила се на картата България.

456

Българин до 607

преди 11 години

лгарин до 507 преди 9 минутиДо СпонгиАз съм чел З. Стоянов ,но ти чети Ив Вазов. Чобанинът от Медвен е летописец на Априлското въстание, а Ив Вазов е "бащата "на българската литература и изразител на народната любов към Русия.Не ги противопоставяй. Те взаимно се допълват. Чети повече. Чети и мисли.Ако не мисли ще се превърнеш в папагал повтарящ чужди думи.Нашето проклятие започва ,когато когато турски ятаган реже главата на Патриарх Евтимий,когато родоостъпници продават България ,за да се "х

455

Петков

преди 11 години

607 - Спонги: Искаш да кажеш, че преди да стъпи руския ботуш тук е било мир и любов. С турците сме ходили приятелски прегърнати и не сме имали никакви пререкания. Това Батак, Перущица, Брацигово са били само леки дружески закачки. Така ли?

454

Казуса

преди 11 години

Драги, анонимен 610,специално за теб повтарям своя отговор: американците не кацат на Луната днес, защото нямат интерес - както политически, така и практически.И на свой ред ще те помоля да коментираш, защо японците и индийците потвърдиха, че техните телескопи са заснели следи от шестте кацания на Луната?Или искаш да те заведа за ръчичка до Луната, за да повярваш? Всъщност не ))) - и тогава ще твърдиш, че някъде през 80-те/ 90-те американците тайно са подхвърлили декора от Холивуд на Луната))

453

Българин до 507

преди 11 години

До СпонгиАз съм чел З. Стоянов ,но ти чети Ив Вазов. Чобанинът от Медвен е летописец на Априлското въстание, а Ив Вазов е "бащата "на българската литература и изразител на народната любов към Русия.Не ги противопоставяй. Те взаимно се допълват. Чети повече. Чети и мисли.Ако не мисли ще се превърнеш в папагал повтарящ чужди думи.Нашето проклятие започва ,когато когато турски ятаган реже главата на Патриарх Евтимий,когато родоостъпници продават България ,за да се "харесат" на силните на деня

452

ГЛАДНИЯТ.

преди 11 години

тоз депутат да бъде на/бан и тогава обесен но с краката нагоре за да може да гледана коня пиш-ляка. УФ АМАН ОТ БАШ БЪЛГАРИ.

451

Анонимен

преди 11 години

Ало, Казуса *** въпрос ти задввам: Защо преди 40 години с изключително примитивна космическа техника, с изключително по-бедна откъм финанси страна САЩ прави стъпка до Луната, а вече 40 години американец не е стъпвал? И ще ми кажеш че преди 40 години САЩ е бил толкова богат и подготвен за такава мисия до Луната, а сега не намира за нужно да каца там?Е как да кацне....нали сега всеки от терасата си ще те разбере че никога не си бил там ако сега предприемеш кацане. Смешен хамерикански кавал.

450

Боже, пази България

преди 11 години

Руско-турската война е пълна с тактически грешки. Цялата основна армия е блокирана в Североизточна България. Руснаците губят в пъти повече войници при Плевен. Събирането на на турците при Плевен е решавало войната. Тази война е спечелена на Шипка. Там много добре знаем кой изнася тежестта - опълченците.

449

666! СУПЕР...

преди 11 години

...ДЕПУТАТА ДА БУДЕ ОБЕСЕН ПРЕД ПАМЕТНИКО НЕМЕДЛЕНО...!

448

Спонги

преди 11 години

До БългаринЧети Захари Стоянов, прочети какво е казал Стамболов и след това казвай кой пръв е заговорил срещу Русия и защо. За нас проклятието започва след като руския ботуш стъпва на наша земя. Факт. И Балканската и междусъюзническата войни са след насъскване на съседите от Русия. Да не говорим за 45 затворнически съветски години.

447

666! СУПЕР...

преди 11 години

....АБЕ ШО ШЕ МААТЕ ПАМЕТНИКО НА ЦАРО ОСВОБОДИТЕЛЪ БЕ МРАФКИ БЕЗПРИЗОРНИ...!...НЕШТО ОПАСНО СЕ ЗАИГРАВАТЕ С ТАЯ БРАТСКА ТУРКИЯ...!

446

БГ

преди 11 години

Ние сме неудачници, защото сме чуждопоклонници. Знаете ли колко руско-турски войни преди Освободителната са водени. Руснаците са си гледали интереса, в противен случай щяха да ни "освободят" няколко века по-рано. Позор е пред българският парламент да стои чужд цар, пък било то и освободител.

445

Казуса

преди 11 години

Госпидин "космонавт",Поясът на Ван Ален се образува заради магнитното поле на Земята и веднъж преминал човек през него, радиацията (в открития космос) е в поносима за тялото норма...Мисля, че сте прекалили с четенето на конспиративни теории )))Но да се върнем на темата: съгласен съм, че СДС се опитва да си направи харакири. С тяхната крайна русофобщина ще отблъснат все повече хора. Време е да отидат на бунището на историята.