21

Spirit

преди 13 години

Естествено че има радиация - навсякъде има естествен радиационен фон - въпроса е дали е по-висока от нормалната за региона

20

70

преди 13 години

И какво са насипали там в действителност?

19

3

преди 13 години

На Гайгер-Мюлеровата тръба и е необходимо някакво време след отчитане на частица, за да премине пак в непроводимо състояние. Затова Гайгеровият брояч не може да работи при силна радиация - просто датчикът провежда ток непрекъснато.

18

2

преди 13 години

При преминаване на частица или лъч през него, за момент протича електрически ток. Чрез някакъв електронен усилвател сигналът се усилва и се показва като величина или като звук - едно цъкване (щракване) за всяка частица. Създаден е от Ханс Гайгер през 1908. Обикновено съдържа и брояч, отброяващ частиците.

17

1

преди 13 години

Гайгеровият брояч (нарича се още Гайгер-Мюлеров брояч) е индикатор на йонизиращо лъчение. Открива високоенергийни фотони, алфа-частици, бета- и гама-лъчи, но не и неутрони. Датчикът му се нарича Гайгер-Мюлерова тръба. Представлява тръба с 2 електрода, пълна с газ под налягане значително по-ниско от атмосферното.

16

Калин

преди 13 години

да вземат да го почистят ли какво.. а *** така разбират туризма, иначе загрижени.

15

Бизнес Бизнес

преди 13 години

"Радиация НАД пясъка на плажа нямало."Вземете Гайгер - Мюлеров брояч го измерете.

14

физик от Бургас

преди 13 години

Да, лично съм ходил там с Гайгер - Мюлеров брояч.

13

mean

преди 13 години

ok!значи: някой е платил на някой да казва че Няма радиация..... :)

12

физик от Бургас

преди 13 години

Радиация има.

11

mean

преди 13 години

някой е платил на някой да казват че има радиация, с каква цел!? по нататък ще се разбере

10

VAS8ILISQNISEVROPA

преди 13 години

ПАЕЛАМЕНТА ДА СЕ ПРЕНЕСЕ ВЪВ ВРОМОС...КОЕТО НА ГРЪЦКИ ОЗНАЧАВА ..МИРИЗЛИВ...

9

иванова

преди 13 години

Там няма хотели.Отиди,виж и тогава говори.

8

Анонимен

преди 13 години

Миналата седмица го мерихме с армейски дозиметър.Няма нищо.

7

Тъй, тъй ...

преди 13 години

И двете лаборатории отчитат почти едно и също.Разликата е в интерпретациите.Ако си забелязал спорят чиновник с кмет, т.е. две лобита. А не специалистите :)

6

Анонимен

преди 13 години

"Dnes.bg направи опит да чуе какво мисли кметът на Черноморец Добри Добрев, но той ни затвори телефона с думите:"Коментари няма да правя".Това нищо не означава. Не е длъжен да дава интервю за вас, може би предпочита друга медия.

5

Тъй, тъй ...

преди 13 години

Доколкото слушах обясненията на хората от лабораториите директно, а не чрез преразказ на неграмотни джурнализки, се оказа, че са измерили повишаване на радиационния фон около два пъти спрямо ЕСТЕСТВЕНИЯ за региона фон, но той е в ПЪТИ по-нисък от санитарната норма. Лично за мен кампанията по преекспонирането на темата е заради нездрави частни интереси.

4

!?!?!

преди 13 години

Итереса клати феса! .......... при такъв спор замерването се възлага на трета, независима лаборатория, може дори и от държава член на ЕС!

3

Анонимен

преди 13 години

Около черноморец има и други плажове - Вронос може и да не се използва от почиващите ! Миналата седмица бях там - плажът на къмпинг "Градина" наистина беше пренаселен в сравнение с предната година

2

fenat

преди 13 години

Радиация има от 1985 насам - то не е обществена тайна. Но както и да - то сега ние ядем далеч по-вредни неща и дишаме много мръсен въздух. Тя природата ако се грижим за нея, ще ни се отблагодари, ама ние всички не гледаме по-далеч от собствените си домове. Разбира се, че има 10% хора, които са съвестни.