72

Анонимен

преди 1 година

"И афтършоците (по-леките повторни трусове)"...поредната мисирка, която се прави,че не може да говори български. Няма ли редактор в тоз вестник?Да не кажем, че изобщо не знае какви небивалици пише:"Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона" - по панелен блок на калпак??

71

Анонимен

преди 1 година

И ще "обследвате" сградите за Пари ,и като установите ,че лукс комплекса по 2000 евро на кв,м продаден от известни олигарси е некачествен кво ? - А,сетих се -Нищо !

70

Анонимен

преди 1 година

Глупости на търкалета.

69

Алекс

преди 1 година

Няма нищо странно,че панелните блокове са устойчиви на земетресения.Това е френска технология,която е закупена от СССР и след това достига до България.Заварките между панелите са извършвани от високвалифицирани заварчици при строг контрол.За съжаление в България оригиналната технология се променя и вместо санвич панел с топло и звукоизолиращ слой по средата се използва обикновен стоманобетонен панел.

68

Анонимен

преди 1 година

АлоУУУ чичката пледира за техническите паспорти ,чрез които са се наточили разни фирми да ни Окрадът Милиони ! един друг скоро по тв каза ,че тея технически паспорти са "пунта мара" -плащаш едни пари на фирма и Никой Нищо не изследва !

67

Анонимен

преди 1 година

А панелките с изтекъл срок, каквито в България са 90% от панелите?

66

Анонимен

преди 1 година

Миналата година бях в Швейцария и видях много стари многоетажни сгради,красиво изрисувани(не със спрей),които са издържали десетки години и са останали здрави.Не знам как са строени,ама едва ли са правени икономии от материали.

65

инженер проектант

преди 1 година

Панелките наистина са си едни мини бетонни бункери там наистина земетръса не е под въпрос понеже са строени за време се е гонило тогава а не икономия.

64

Анонимен

преди 1 година

Вместо всякакви анализатори за сградите да се изявяват по тв да ни убеждават че сградите са здрави ама не се знае кой какво е правил да се вземат найстина сериозни мерки за обследване на сградите сега поне има модерни технологии и да се направят сериозни закони В България 90% сме собственици а не знаем в какво живеем

63

ЯМБОЛИЯ

преди 1 година

Да му мислят София,Пловдив,Варна и Слънчев бряг и Златни пясъци. При нас в Ямбол няма увеличение на населението и новото строителство не е високо. Имаме и много паркове и зеленина. Запомнете,бъдещето на Света е неговото минало,т.е. едноетажност с дворно пространство.

62

дедо Ташунко

преди 1 година

Номер 62, анонимен ви е казал истината. Засега отделните връзки са издържали, но при по-висока степен няма да издържат, например при 6-та. Да пази Господ!

61

Майстор Тричко

преди 1 година

У мойо блок сам маанал сичките стени и колони оти да ми е широку. Они че ми казват да го не праа. Бегайте оттука бе!

60

дедо Ташунко

преди 1 година

А Чобанов, произхождащ от овчарска фамилия е изтърсил, че софтуерите помагали срещу земетръса. Глупости на търкалета. Важни са строителните норми и изисквания, които регламентират каква да бъде носещата конструкция, всичко останало е бла-бла. Друга глупост е, че панелните сгради били най-устойчиви срещу земетръс. Това е така, но сано в случай на качествено изпълнение на връзките между отделните панели. Иначе се получава ефекта на доминото и всичко се срива за секунда. Чобаните са навсякъде...

59

Хах

преди 1 година

Като знам как всеки втори собственик на панелка я е надупчил и "отремонтиран" по свое усмотрение и разбиране хич не съм убеден, че са най, най панелките!

58

Интересното

преди 1 година

Е че при земетръс еластичните връзки в сградите както е при панелите и дървените имат по-добро поведение отколкото коравите връзки, както при монолитните. Земетресението първо срязва най- коравия и здрав елемент и после всичко рухва. Затова не изчисленията а правилното конструиране по правилата е най-важно при земетръс.

57

Анонимен

преди 1 година

За съжаление като стане лошото тогава търсим причината но тогава вече е късно Някой знае ли в каква сграда живее ???

56

до 48

преди 1 година

До Хмм...споко,господ няма да позволи и косъм да ви падне от главите,както е било винаги,трепери над вас като над писани яйца

55

Киро Парапето

преди 1 година

Ще се направи едно саниране (т.е. боядисване) на блоковете и после ще издържат на 20 по Рихтер.А ако почнем да ядем и мухи - после при земетресение направо всеки ще може да излита през прозореца за секунди!

54

Няма проблеми?

преди 1 година

Вече има панелки на 55 години и повече, а гаранцията им е не повече от 40 години. За каква издръжливост да говорим тогава.

53

Бетона

преди 1 година

В много от новите сгради дори не го вибрират правилно, ако въобще го правят, а бетона на панелките не само го вибрираха машинно, но и пропарваха. Като декофрират сега и почват да клепат с теракол около армировката, за да замажат факта. Даже не го правят с бетон за ремонти, а с теракол. Стените въобще не стигат до плочата, а се свързват с пяна, както и дограмата. При земетръс задължително ще опадат като зрели ябълки.