131

До 140

преди 2 години

Да, скъпо е- и качественият труд, качествената работа също е скъпа. Ще се заплаща достойно на хората, които работя качествено- вече писах как може да стане това. Не може да не може. Вместо да си купиш апартамент за 1 година, ще си го купиш за три. Но хората ти ще работят качествено, ще са доволни от заплащането, няма да имаш текучество и ще можеш след 30 години да си си купил поне 10 апартамента, а при добро развитие на пазара или диверсификация на бизнеса- и повече

130

До 141

преди 2 години

Забрави соца! Няма как с микроферми да произвеждаш ефективно, количество за задоволяване на вътрешния пазар, да е на достъпна цена, но пък и да е достатъчно скъпо, че микрофермерите да изкарват добри пари и на всичкото отгоре да в био. Избери си едно от всичките тези неща, може би две, но да не са взаимоизключващи се. Ти искаш хем вълка сит, хем агнето цяло, ама и пир да има от това агне и да е мана небесна за без пари.

129

до 137

преди 2 години

В селското стопанство инвалиди и жени с деца на работят. В случая става дума единствено и само за осигуряване на продоволственото задоволяване на местните нужди с местно агро-производство. И по-специално плодове и зеленчуци /био по възможност/. И осигуряване на възможности за това производство и на хората ,работещи в него. И, за принципен подход при заплащането, така щото мнозинството от работещите хора /които не са нито инвалиди, нито самотни майки с деца/да получават заслужените си доходи.

128

До 136

преди 2 години

Но пак остава проблема с високата производствена цена! Няма как държавата да регулира това. Забрави соц глупостите! Няма как производствена цена на био домат да ти е 4 лева килограма и производителя да ти го продава на цена 2 лева. Знам, иска ти се да е така, ама няма как. Био е скъпо! Защото е качество, а не количество! Няма такава стока която хем да е количествена, хем качествена, хем евтина. Няма такова животно на този свят.

127

До 136

преди 2 години

И какъв ти е проблема? Влизаш в интернет пишеш група за био продажби, намираш Иван от София и му предлагаш? Ако е просто за да си намираме извинение защо не го правим, няма проблем и Меркурий ретрограден на Алфа Кентавър ще изкараме, но факта си остава. Въпрос на желание! Няма как да има рекет в търговия човек към човека защото прескачате тържищата и прекупвачите. Ако имаше достатъчно търсене и такива тържища ще си организират самите производители (има ги в България).

126

До 131

преди 2 години

Не е така защото държавата ти казва, че на мързела трябва да му даваш поне минимална. В същото време иска и инвалиди да назначаваш защото се чуди как да ги махне от социалната система и да ги прехвърли на частника. А ако мързела е жена с дете? За да я махнеш защото неможе да си заработи дори минимална заплата трябва да минеш през комисия която да ти разреши да я махнеш (което е почти невъзможно) и искаш или не трябва и тази социална функция на държавата да изпълняваш. Нещата са двупосочни.

125

до 132

преди 2 години

Защото става дума не Ханс от Берлин, а Иван от Варна, Пловдив, София и пр. да си купи от това магазинче. Български храни за българския пазар-качествени, био, на достъпна цена за всеки човек, който работи съвестно и на когото заплащат съобразно работата му , а не едно към гьотере. Българинът трябва да има висок стандарт и мениджърски стимул и държавна протекция да работи почтено за този стандарт. Некадърните ще бъдат уволнени или ще фалират.Какво неясно има?

124

До 133

преди 2 години

И от кога Берлин е в България? Къде видя да ти говоря за наши магазинчета? И какъв ти рекет пак? Ще те рекетират калинките, че си им изгонил листните въшки ли? Все нещо не ви е наред, все нещо ви пречи, а хората дори от Сомалия намират начин да предлагат стоки по света.

123

До 126

преди 2 години

Ама за целта Иван трябва да се надигне от канапето и да се размърда, да напише 100-200 имейла, да се рови за потенциални клиенти а не за голи снимки на поредната попфолк фурия и да лежи и да чака държавата да отида да хване Ханс за ръка и да го докара до дивана на Иван и да му каже: ето ти клиент.

122

Анонимен

преди 2 години

А ти четеш ли какво писах, че защитата от рекет трябва да е и в търговията? НЯМА такива магазинчета у нас. НЯМА и такива производители, които да ги зареждат. Защото хората нямат защита от рекет. Ясно ли е ?

121

До 126

преди 2 години

Нали този домат които ти искаш да пипнеш и подушиш все някак стига до този магазин в които си влязъл? Какъв е проблема на Иван от микрофермата в Горно Нанадолнище да пише на Ханс в Берлин: ей аз произвеждам био, д Аси пусне камерата да му покаже фермата, да му каже, че на месец може да прави 3 щайги с домати на цена Х и преди това да е проверил в куриерските фирми за доставка колко ще е и да го е вкарал в цената която дава на Ханс и ако Ханс е доволен от цената да продава?

120

до 128

преди 2 години

не, ти ще имаш вътрешно разпределение на заплащането, каквото намериш за подходящо съобразно качеството на работата на отделните ти служители/работници, но държавата трябва да изисква от теб общият ти фонд работна заплата да е достатъчно висок процент от нетната ти печалба и да се движи хармонично и динамично с нейното повишение или намаление, за да виждат хората ти, че има за какво да ти работят качествено и, че ти уважаваш и цениш техния труд и качества.

119

До 126

преди 2 години

Ти четеш ли какво ти пиша или не? Аз ти казвам, че ако си дребен производител интернет ти предлага опцията да намериш сам пазар. Да се свържеш с точно това магазинче което ти в нирваната си искаш да обикаляш! А не да ти го достави на теб у вас. Просто може да намери пазар които да заобикаля местните прекупвачи. Да ги заобиколи и по този начин държавата няма нужда да се меси в каквото и да е. Да напише в интернет: магазин за био продукти в Берлин и да почва да пише имейли на всички.

118

Анонимен

преди 2 години

Богат си, когато нямаш заеми и живееш добре от труда си.

117

До 124

преди 2 години

И работния осъзна, че няма смисъл да се скъсва от работа и да изработва своята и на още 5 човека петилетката и накрая да взимат еднаква заплата. Затова и работния стана мързелив, а мързеливия започна да изповядва мантрата, че колкото и малко да работи все минималната заплата трябва да му дадат. Всички чакат първо да им дадат висока заплата, тогава можело да започнат да работят, а от къде да дойдат парите за тази висока заплата не го мисли, нали?Да има пишман бизнесмени, но има и пишман работници

116

Зозо

преди 2 години

Асане, пътник си.

115

До 123

преди 2 години

Абе не искам да си пазарувам в интернет бе, човек. Тва е т.нар. слоу движение- бавно да пазаруваш, бавно да се храниш, бавно да се радваш на нещата от живота. Искам пазар да си пипна стоката, да вляза в хубав магазин, да помириша ароматите, да видя цветовете, да ми се усмихне жив човек, всичко да радва окото. Не искам платформи и доставка на вратата. Даже някои маниаци на запад отиват и дотам да посещават директно производителя ,да видят как им се отглежда храната, преди да станат клиенти.

114

До 124

преди 2 години

И къде прочете това, че го извъртя към каквото ти изнася? Да заплатата е обвързана с производителност, а когато държавата изкуствено я качва, но няма как изкуствено да вдигне производителността на мързеливия е проблем. Защото или трябва да го махнеш този мързел или да взимаш от работния и по този начин да го прецакаш за да доплатиш на мързела. Точно за това и фалира соца, точно затова и българина стана мързелив към края на соца. Защото работния и мързеливия взимаха по равно.

113

До 121

преди 2 години

Е, ти няма да му вдигаш заплатата бадева. Обвързваш я с изработеното. Ако ти е изработил повече печалба- вдигаш заплащането пропорционално. Ако изработи по-малко печалба- намаляваш заплащането пропорционално. Нищо сложно няма, само добро желание липсва. И такова- почтеност. )))

112

До 120

преди 2 години

Има сума ти и групи във фейс за директна продажба, има публични тържища, имаш интернет, влез намери някои чуждестранен био магазин и им напиши един имейл, че си производител и искаш да им предложиш стока Х с цена У и те ще ти кажат дали искат да пазаруват от теб. Интернета не е само за да провериш резултата от тотото, а инструмент с които можеш да намериш клиенти по целия свят. Там рекет няма. Заобикаляш всички прекупвачи и се свързваш директно с клиента, че дори и крайния потребител.