162

Въпрос на традиция

преди 3 години

Българският (църковно-славянският) език е наложен в богослужението на територията на Първата българска държава с решение на Преславския събор през 893 г. Съборът узаконява детронирането на княз Владимир и възкачването на престола на брат му Симеон. Решено е столицата на държавата да се премести от Плиска в Преслав, а ромейското духовенство да бъде прогонено и заменено с българско. От взетите решения се вижда, че налагането на българския език в богослужението също става с политическо решение.

161

Анонимен

преди 3 години

Приемем ли съществуването на отделна МК народност,етнос,нация,език преди 44г., това АВТОМАТИЧНО води до отпадане на голяма част БГ-история в последните 2-3века и отваря огромни възможности за редуцирането й като цяло.Но истинския проблем не е в една малката вардарска държавица,а в онези,които ще се възползват,за да изтрият културния принос и роля на БГ през вековете-Русия,Сърбия,но и повечето бивши юго-държави.Ако допуснем това, по-добре да закриваме територията и да правим федерация с Турция.

160

българин

преди 3 години

Ами хайде да разгледаме т.нар. хърватски език.Още по времето на Югославия, в югославските вестници точно на 13-ти март 1967 г. е публикувана "Декларация за името и статута на хърватския език".Там се посочва, че хърватският и сръбският езици са на практика един език, но имат различни стандарти, затова приемат названието сръбско-хърватски език.През 2017 г. по случай 50 годишнината от декларацията решават, че хърватският е отделен език от сръбския! По волята на народа? Не бих казал.

159

анонимен

преди 3 години

Смешни сте македонци, историята вече го доказва и вие не заслужавате Европа! Стойте си там, дето сте застинали, в миналото и се правете на велики!

158

Българин

преди 3 години

Македонците са преди всичко селяни в лошия смисл на думата. Провинциалните им напъни са жалки и смешни. Сърбите имат същото провинциално величие. Това си е балканска черта, но най-силна е при сърби и македонци.

157

Emigrant

преди 3 години

Тука има и нещо още по важно,че ние самите не сме осъдили и развенчали замислителите и изпълнителите на това пъклено дело!Напротив сигурно ще се намерят безброй паметници на тез вождове коминтерновски начело с пиян Гошо!!Нима не е фрапиращ пример,че Ленчето Йончева е видна и непрежалима представителка на политическата мисъл в БГ,та са я изпратили червените *** да продължава да ни продава и клепе пред ЕС?!Вместо да гние в затвора и трудовете на майка и да бъдат ижгорени и забранени?!

156

Emigrant

преди 3 години

Мисля,че и на лудите стана ясно,кои и какви са македонците!!Това е една коминтерновска банда,която е унищожила и държи в подчинение едно изстрадало население като във филм на ужасите!Лошото е,че след 70 години прекарани в този концлагер наречен Македония всички са просмукани и надъхани с антибългарщина на базата на Стокхолмски синдром!Това нас не би трябвало повече да ни засяга ,да ги мислим и да пускаме крадци в Банката наречена ЕС,щото видите ли те си измислили,че са почтенни и нормални люде?!

155

българин

преди 3 години

Всичко това ми е ясно. Обаче какво доказва? Че нямам леля от Америка ли? Или че нямам сестра?Кой език е бил създаден "по волята на народа"???Ако има някой в С. Македония който твърди това (сигурно има, не знам), то той е достоен за съжаление.И какво значи "естествено" създаден език???Съвременният иврит, на който говорят в Израел е възстановка на древния език на евреите и за негов "баща" се смята Елиезер Бен-Йехуда.Да, само че не е "влегуал веднага во сила", щото Хитлер му е попречил.

154

😎

преди 3 години

Ако се поразяват още малко в архивите ще открият още много неща за измислената им история,демагогия нещастни и смешни

153

Анонимен

преди 3 години

Истината е,че българската кауза в МК е загубена завинаги.В момента борбата ни на практика е за опазване на същинската България,това което е останало.Няма братя,братовчеди,отношението ни трябва да е делово,с преценка за икономическите ползи на БГ и евентуални (според мен неизбежни) бъдещи претенции към страната ни.Представете си,че признаем македонска нация и език преди 44г.,ами това автоматично означава,че българите са наполовина македонци (с оглед бежанците и Пиринско)+роми+турците+разни

152

непукист

преди 3 години

И така да е и какво от това? Можеш ли да кажеш на македонците какви са и накъде отиват? Да не би българската азбука да не е създадена с декрет? Да не би българската азбука да не е променяна последните 100 години с декрети или от група учени? Това не намалява стойността на азбуката, нито прави нас по-маловажни или по-малко българи, а е ни бива да бъркаме азбука с език. Има хилядолетни нации без "собствена азбука", които не се комплексират от този факт.

151

Анонимен

преди 3 години

Тази безумна българска трагедия и геноцид са се случили с активното съучастие на Г.Димитров и БКП.Предателство с колосални размери,непознато в цялата ни история.Гледайте Последният проект на Коминтерна в тубето,там нещата са изложени сбито,точно и ясно.Нашите комунисти насила са помакедончвали българите,наративите,които се въртят в момента в СРМ,са съвместно дело на юго и българските комунисти.Вината на нашите е в пъти по-голяма,те са истинските предатели.

150

Северана Парадоксия

преди 3 години

Кирил и Методий били "техни", ама азбуката им уж друга?

149

Анонимен

преди 3 години

Хайде отсвирвайте ги тия македонци. Щом не искат да имат общо с нас, защо се напъвате. Да си вървят по пътя и това е. В Европа ще ги вкара Сърбия, дето са братя с тях.

148

Сашо

преди 3 години

От цялата дандания едно става ясно - тези, които искат да управляват масите добре са си свършили работата. Разделяй и владей! А ние, раята, се лаем!

147

Лина

преди 3 години

😂😂😂 хахахахаха - античните македонци, хора без история, с крадена от инвазията на Тито и всички сръбски *** дето сега се пишат жертви БГ територия , с промити мозъци българи наричащи се македонци.Засрамете се и се заровете в пясъка.

146

Ванко

преди 3 години

Не им знам азъ,буки,ведито,но макетата си ломотят както са си ломотили.Да не е идвал Г.Димитров по времето Паисий да ги учи как да си хортуват? Ами ние и на латински да пишем,пак със български Звуци,Слова ще е.Графичните символи са второстепенни..

145

Анонимен

преди 3 години

Хаха! "Решението"написано на български на машина с българската азбука. Леко шамарче за самозабравили се индивиди.

144

До Loyko 159

преди 3 години

Едно е усъвършенстването и актуализацията на езика и писмеността, а друго е да се правят промени с политическа цел ! Но както вече ти казах и в друга статия, умът ти ми изглежда много лоясал, за да ги проумее тия неща !

143

ББ

преди 3 години

ми като Александър бе говорете и пишете на гръцки...ама крадете от нас,първото ни председателство ви посочихме...имаме договор...ама вие учите децата си ,че сме ви най-големите врагове...само да угодят ДПНМ на сърбите..Вето до дупка