157

Анонимен

преди 4 години

всъщност климатика измести парното не защото е по-ефективен,а защото не е монополист,който ти начислява всичките си загуби и разходи към сметката,дървата си остават най-евтиното и най-ефективното отопление,макар да замърсяват с дим и сажди,впрочем с изключение на газта,всяко друго отопление с горене отделя същото.Смесено отопление с ел печки и дърва-за по-студените дни ми излиза около 300лв на зима,студените и продължителни зими до 400лв(за 42 м2) 180лв е тока,останалото за готови нацепени дърва

156

Анонимен

преди 4 години

Купил съм за всеки член от семейството по едно ел. одеало. Когато си легнат включват одеалата докато заспят след което аз ги изключвам. Аз студ не усещам достатъчно ми е температурата да е около нулата и да не духа вятър. Завивам се и заспивам. По цял ден работя навън в студ и пек аклиматизирал съм се да му мислят канцеларските плъхо,ве,че те под 20 градуса умират.

155

Анонимен

преди 4 години

Апартамент добри климатици,къща локално парно,за масовият Българин това са възможностите!

154

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 155Ефективността всъщност е цена на получен киловат.Ти дай 40 бона за инсталация, пък разправяй, че ти е ефективно.

153

Мнение

преди 4 години

Моето скромно мнение: апартамента в София - топлофикация - топло ти е, плащаш за загубите, плащаш за тези които не плащат и за факта, че системата щеше да е ефективна ако бяхме 1964. Къща - имаме и пелети - много зависи от самите пелети, повечето произведени в България са пълни ***(2 тона на зима 900 лв) отделно някаква хамалогия. Климатици Генерал хипер инверторни- пускаш го ноември - гасиш го април ако живееш постоянно в помещението - топло ти е, плащаш ток работи си и на -22

152

Анонимен

преди 4 години

До SmurfТова кой го казва?Тролът на демократична БГ ли? За които никой не ще да гласува.хахаха

151

до 144

преди 4 години

какъв е този панелен конвектор с лъчисто отопление,колко киловата е и с инфрачервено излъчване ли бачка

150

Smurf

преди 4 години

Не климатика а кюмбето измести парното. България под ръководстовото на Герб крачи уверено към 19 век.

149

Анонимен

преди 4 години

Сондажна термопомпа + водно подово = РАЙ! Дори и през най суровите зими!Това вече масово се прави при новото строителство в скандинавските страни а напоследък стана популярно и в Германия.

148

Анонимен

преди 4 години

Тези въздушните климатици които в България хората ги ползват за отопление всъщност са направени за през лятото. При отрицателни температури не са ефективни. Освен това вдигат много шум, завихрят праха, топлят само горния слой въздух в стаите. На краката винаги ти е студено.А ако искате ефективен климатик за зимата трябва ви геотермална термопомпа със вертикален сондаж. А във жилището топлоодването трябва да става през подово отопление. За който може да си го позволи, по добро от това няма!

147

Анонимен

преди 4 години

не знам за другите но аз се топля с акумулираща печка не кои знае по голям разхода от един климатик но за сметка на това топлината е разливаща и истинска от три години махнах духалката наречена климатик

146

ТКЗС

преди 4 години

Друго си беше преди 1989г. Точиш нафта от трактора и си питаш д....

145

Анонимен

преди 4 години

Аз пък си произвеждам силна домашна ракия, само от грозде, без добавена захар. Така загрява, че не ми трябва отопление.

144

До Bot(r)o

преди 4 години

"братчет"спри да се праскаш,с 30 KW с най добрата изолация и най добрата дограма можеш да стоплиш 250-260 квадрата а ти говориш за 600!!!!

143

az

преди 4 години

в един стар панелен блок без изолация , ако спрат топлофикацията ми е интересно колко ще почнат да плащат тия с климатиците ? Едва ли си фантазират ,че ако цялата сграда не се отопляват от тръбите и съседните апартаменти , техния климатик ( или какъвто и да е бил уред на ток) би изхарчил колкото и сега.Едно е да отопляваш от +15 , едно е от +5. За саниран блок ново строителство не говорим.А за къща на 2-3 етажа локалното парно е най-добро без значение от вида на горивото.

142

Анонимен

преди 4 години

Май Фастум му е майката загрява индивидуално.И еко.Без ФПЧ ха ха ха. Браво

141

dodger

преди 4 години

аз се мажа с фастум гел. Доста заграява ! какви климатици какви дърва...

140

Boro

преди 4 години

До всички заинтересувани. Прогимназията се намира в Панчарево. Със 10 сантиметра вата е изолирана, котле Грейко и горелка такава. Допълнително ламбда сонда управление на котела и 1600 литра буфери. Който не вярва давам адрес да гледа.

139

Анонимен

преди 4 години

Аз съм на локално на дравца с конвектори жега 200литра бойлер топла вода бол навякъде 26 ходим си по шорти.

138

do 142

преди 4 години

Кога стоплиш тая"прогимназия"от600 квадрата с 30 kw котел ела ми се обади!!!----Малко послъгва за 30 -те киловата :) Иначе сметката излиза така:600 м2 х 3 метра тавани = 1800 кубика за отопление;1800 м3 по 50 вата на кубик = 90 000 вата или 90 кв та за да я стопли тая къща му трябват минимум 90 КВ. котел.