69

Горан

преди 5 години

До Анонимен 31:При северноамериканските коренни жители, погрешно наричани индианци е било тъй. Най-добрите ловци на племето, са се нагърбвали да осигуряват прехраната на немощните и старците. Когато е имало бизони, никой не е оставян да гладува. Иначе за оставяне на стари, умиращи хора в степта съм чел и аз... При инуитите е напълно възможно да е също така.

68

Анонимен

преди 5 години

Ами като нямат социализъм така щее. Баща ми построи двуетажна къща над 250 кв.м. обзаведея и когато се пенсионира ми я остави а той си построи нова с две стаи кухня и антре. Всичко това се случи през недоносеният социализъм на 1985 година. А сега някой БГ пенсионер на 60 години да си построи две стаи кухня и антре 100 кв.м.. Ще си построи ама когато си види ушите без огледало.

67

:)

преди 5 години

До анонимния написал: В България капитализъм няма. Капитализмът означава който работи да успява.Тотално не си в час.Капитализмът (от френски: capitalisme) е икономическа система, при която търговията, индустрията и средствата за производство се контролират от частни собственици в условията на пазарна икономика.Не изключва връзкарство, корупция и прочее.

66

До 71

преди 5 години

В по-голямата част от света няма държавно гарантирани пенсии, пенсионното осигуряване е право и отговорност единствено на отделния гражданин и този модел е в много пъти по-успешен от този установен в България. Няма нищо лошо човек да работи и след навършване на 65 или повече години, много хора по-света го правят!

65

Анонимен

преди 5 години

Тошио Таката да е мислил на младини, аман от либерастки лигавщини и мърморещи ***. Пенсионната политика в Япония е много добра, тези пенсионери които са работели и са отделяли за старините си, живеят добре, останали се гърчат, това е нормално и справедливо. Не може човек които не е допринал с нищо или с малко за развитието на обществото, после да пльосне пръв на обществената трапеза и да граби, това е порочен модел установен в Европа, които много скоро ще фалира тотално.

64

Анонимен

преди 5 години

В Китай е най-върлият капитализъм. Нямат осигуровки работещите и не взимат пенсии. Ако човек сам е спестил, ок. Те затова там работят до смърт.

63

Анонимен

преди 5 години

Японците са си добре. Имало бедни, е то навсякъде има. Тук по времето на комунизЪма баба ми взимаше 50 лв пенсия. На море не ходеше, нямаше как и работеше надомно за да искара още 50 лв. Отделно гледаше в двора (къща в град) кокошки за да има яйца и месо, и домати, за да има какво да яде.А минималната пенсия беше 36 лв. С 36 лв. на месец как се живее?заплатите бяха 150-200 лв. масовите. С 200 лв. наем ли да плащаш, ток ли, вода ли, деца ли да гледаш?

62

Връл червен комунист

преди 5 години

В Китай няма пенсия. Децата се грижат за старите. Затова има огромен прираст.

61

Анонимен

преди 5 години

В България капитализъм няма. Капитализмът означава който работи да успява. А не комунистическо връзкарство, партийно членство, кражби, скатаване и ниски равни доходи.

60

Анонимен

преди 5 години

Е то вярвайте на български сайтове...Учете езици и вижте как е в Япония.Гледам в тубата един руснак женен за японка и какво говори там. На него вярвам. А на такива жълти статии...По принцип ако си работил цял живот в Япония заплатата ти непрекъснато расте, затова възрастните взимат много повече от младите. Парите ти стигат за всичко, дори ако си млад и работиш. А навсякъде по света е пълно с японски пенсионери, които си обикалят света. И в България ги има, на Рилският манастир например.

59

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 64Е като беше толкова хубав социализъма защо другарите Петър Младенов, Андрей Луканов и Добри Джуров свалиха добрия Дядо Тодар?А иначе къщите ги знам. Бях на една вила строена 80-те. Ел инсталацията беше дублирана с 12 волтова мрежа. В мазето имаше място за акумолатори които я захранваха. Явно човекът е мислел че социалъзъмът е вечен.

58

икономист

преди 5 години

Все повече хора трябва да осъзнаят, че капитализмът е робска система, от която печелят единици за сметка на всички останали. В дългосрочен план нещата ще стават още по-зле, а това си е заложено вътре в системата. Няма регулаторни механизми, които да оправят проблемите. Ресурси и блага има в излишък(поне онези, които са най-необходими за осигуряването на нашия живот). Въпросът е, че системата не осигурява оптимално разпределението им.

57

Пешо

преди 5 години

Публикацията е непълна и по този начин подвеждаща! Въпросът е: Защо някои възрастни хора там нямат пари? Една от причините е пенсионната система. В Япония с изключение на няколко държавни длъжности не се получават месечни пенсии, а цялата сума се превежда наведнъж.Някои не могат да си направят сметката и харчат много, а на други децата измолват пари от родителите си и те остават на сухо!

56

Анонимен

преди 5 години

Като се сетя само за `лошия` социализъм, когато се пенсионирахме на 55 години. И си връзвахме двата края и си отглеждахме кокошки и прасе на село. А даже и къщи си строяха пенсионерите.

55

Сп???нс !?

преди 5 години

И кво, така е навсякъде, ако англииските пенсионери живееха охолно, надали няколко милиона щяха да са на топло и евтинко в Южна Испания, Италия, Португалия или страни като Бг.

54

Анонимен

преди 5 години

Точно като у нас. Но не вършат престъпления понеже в затвора е същия кошмар.

53

Victimized

преди 5 години

"Че примерно от 50 милиона пенсионери 2-3 *** са откраднали за да влязат в затвора едва ли можете да вадите такива кардинални заключения, но щом пък ви излиза..."В статията се казва, за всяко 5-то престъпление. Процента е голям. А дори и да не е, това ли заслужават хора дето са работили цял живот за тази прогнила система, накрая да бъдат принудени да крадат за да ядат .

52

Анонимен

преди 5 години

Поклон пред Ким Че Ун !!! Поклон поклон

51

Victimized

преди 5 години

Така е при капитализма, като остарееш и не си годен за да продуцираш можеш само да легнеш да умреш. След като целия модерен смисъл на живота е на пазарен принцип, всичко ще бъде сведено до тези прости неща. Поне легализирайте евтаназията, че това ще е поне нещо за което може и да събереш пари, ако не си имал късмет в живота.

50

Анонимен

преди 5 години

Поклон пред великият Ким Че Ун ,мисля да емигрирам в Северна Корея !