162

666

преди 5 години

Като чета коментарите установявам, че 80% от пишещите са за СОП училища. Както каза един професор от БСП, 80% от българите са д....ли и едва могат да се подписват. Е, прав е бил професорът, макар да го ругаха.

161

Lan

преди 5 години

Трябва да си доста неинформиран, за да си мислиш, че ако се касае за голямо умствено изоставане, родителите ще наприат за нормално училище! Всеки родител иска детето му е да щастливо, не може да го виждаш всеки ден как изостава все повече от съучениците си и страда от това. Безсмислено е да го мъчиш. За това си има специалисти, които могат да преценят дали дето е за общообразователно изли специализирано училище! С една дума - може и да не си със СОП, но със сигурност си за съжаление...

160

Анонимен

преди 5 години

Както винаги и тук е пълно с коментари на хора, които изобщо си нямат понятие от това, което коментират, но дават истини и изводи от последна инстанция.

159

Анонимен

преди 5 години

До АлексА ти си се разпенил(а) от злоба и искаш светът да търпи всичко, което на теб ти е изгодно. Чети по-внимателно за какво става въпрос в конкретния случай и дали това дете наистина е кротък аутист?Освен това, аз не давам съвети за конкретния случай, а за общо решение на проблема. Има деца, които могат да получат някакво полезно обучение само в специализирани помощни училища. Защото видовете СОП са различни.

158

Lan

преди 5 години

666,децата със забавено умствено развитие са една малка част от децата със СОП - такива са децата със физически недъзи от всякакъв вид, агресивните деца, децата с аутизъм (които не са непременно със забавено умствено развитие, както всички си мислят), свръхинтелигентните деца. Всъщност съвсем скоро повечето деца няма да са под калъп и ще са деца със СОП. Такова ни е времето - различно и децата са различни. Много по-голям проблем в един клас е липсата на каквото и да възпитание!

157

До 666

преди 5 години

Ти като си бил в специализирано училище, виждаш ли какво недоразумение се е получило?

156

Направих два извода,

преди 5 години

след като внимателно изчетох всички коментари.В един от тях се съобщава новина от други сайтове. Майката предлага в коридора да стои човек, който да се намесва, ако детето й стане агресивно. Не пренебрегвайте този факт.Другият ми извод - тук вилнеят няколко лица, които явно имат близки деца със СОП. Съчувствам им и се надявам тези деца да бъдат интегрирани по възможно най-успешния начин. Но да ругаеш всеки, който не желае детето му да учи заедно с такова с ментални проблеми, е супер наглост!

155

До 666

преди 5 години

Щом не можеш да схванеш, че не става дума за забавено умствено развитие, ти защо си учил заедно с нормалните деца?!

154

666

преди 5 години

Децата със забавено умствено развитие нямат работа в нормалните училища. За тях трябва специализирани класове. Те не могат да се справят с програмата в нормалните училища и нямат работа там. Нормалните училища трябва да обучават деца, които се конкурират и част от които след това ще се окажат в елита на държавата. Държавата има нужда от елит. Някой трябва и да може да мисли.

153

Анонимен

преди 5 години

В случая има и още един проблем. Защо нещата не се решават по правилата, а трябва кралят-слънце да се намеси? В случая това е за.министър. Би трябвало министъра и заместниците му да осигурят спазването на правилата и това да става без тяхната пряка намеса, както става в този случай. Щом правилата не се спазват, министъра да подава оставка.

152

Алекс

преди 5 години

До Когато едно дете неИскам лично да се обърна към теб и да ти кажа - ако не знаеш, че ти си пълен ***/ка, макар и без СОП. Училището е (най-често) първото място, където детето се среща със света. Ти искаш улици, автобуси, офиси и съседи, филтрирани от хора, които припадат, смеят се, говорят бавно и т.н.? За да научиш детето си на какво - че животът ще му се изсипва през сито и ще среща само хора, изрично одобрени от мама му и татьо му, които се държат така, че да не му развалят рахатлъка?!

151

Lan

преди 5 години

А министърът е редно да не се прави на ощипана мома и да помагал лично на тази жена и нейното дете, защото такива хора са хиляди, а да види защо точно директорите се дърпат - класовете са големи, учителят е един, при разваляне на дисциплината (независимо дали от дете със СОП или просто от някое невъзпитано дете) учебният процес просто спира и учителите нямат никакъв механизъм за справяне с подобни ситуции. Да им осигури нормална среда за работа и тогава да съди!

150

Анонимен

преди 5 години

Такова негативно и неадекватно отношение на обществото към това дете само ще влоши проблема му и ще провокира агресия и омраза към тези които му се подиграват и го изолират. Най-добрия вариант е частни учители, далеч от болното ни общество. Но не всички родители могат да си го позволят.

149

Lan

преди 5 години

154,извинявай, ама в първи клас не може да се говори за "елитни" училища, паралелки или дори деца! Децата тепърва ще развият потенциала си и изобщо не се знае дали твоето отроче е по-талантливо, ученолюбиво и въобще в нещо по от това дете със СОП. Със СОП са и свръхинтелигентните деца! Та с една дума на тази вързраст е много по-важно да го научиш да бъде човек, много по-важно от писането и смятането, а с това оношение няма как да стане.

148

Lan

преди 5 години

96Аз пък ще ти кажа - каквито са родителите, такива са и децата! Ако родителите не се надсмиват над различните и седнат да обяснят на децата си, то и децата не го правят! И е много по-лесно за самите тях, защото и те в някакъв момент могат да бъдат различни. В калса на сина ми има и деца със СОП, и от малцинствата, и с очила, и пълни...всякакви и се надявам да не чуя никога, че той се е подигравал на което и да е от тези деца!

147

Когато едно дете не

преди 5 години

е разглезено богаташче, прието в елитно школо с връзките и парите на баща си, значи това дете и неговите родители са положили усилия и се стремят да постигнат напредък по честен и законен начин, разчитайки на труда си. Редно ли е часовете в подобни паралелки да бъдат прекъсвани от истерични припадъци и други кризи на дете, което е болно и не може да контролира действията си? Можем да научим децата си на съчувствие към такова дете, но не е редно да подчиним темпа на тяхното развитие на недъга му.

146

Гражданин

преди 5 години

Работата с такива деца изисква повече от това което получават другите деца, те също не са виновни и не трябва да бъдат ощетявани. Учителят не е магьосник, всичко грижи лежат върху него, заплатата е ниска, отговорностите високи. Проблемът е в Министерството на образованието, неспособни са да създадат истински (не на хартия) възможности за решаване на проблема.

145

Не става ясно

преди 5 години

какво е заболяването на това дете. Дано има училище, което да е ПОДХОДЯЩО за него, в смисъл, че няма да се чувства изолиран и няма ДА ПРЕЧИ на останалите деца. Защото знаем до какви ексцесии се стига, ако дете със СОП има психично заболяване.Нужно е:1. Да бъдат възстановени помощните училища, защото някои от категориите деца със СОП ще са най-защитени там и ще получат онази подготовка,която е по силите им.2. Майката да прояви разбиране.Много от децата в елитните у-ща не са глезени богаташчета

144

Анонимен

преди 5 години

Деца със СОП са предимно ,които имат трудности с усвояването на учебния материал.Там ги тестват първо в детската и след това от 1до 4 клас,аутистите учат в нормалните класове но си имат винаги придружител във всеки час.Този придружител има за цел да насочи вниманието на аутиста върху урока , но не е учител .

143

ХоХо

преди 5 години

""Заместник-министърът лично се ангажира да помогне с каквото може. Институциите определено проявиха загриженост Ба си моженето, ба си загрижеността !! ! ! С такова управление държавата ЗАГИВА. Жалко за младите хора.... Междувпрочем, кои са тези 3 джибри, които се изявяват като "конвент" ?