95

лекар

преди 6 години

Я някой, който си мисли, че му дължа, нещо да си даде банковата сметка, че да му преведа 2-3 лева, мизeрници

94

Анонимен

преди 6 години

За какво да остават, за да хранят корумпирани политици, дето вземат от хазната каквото си поискат и задоволяват и най-дребните си капризи на гърба на другите. Тънат в лукс и охолство, организират си "командировки" по екзотични места, раздават си субсидии и бонуси и отделно си въртят далавери за милиони. В такава държава да останеш не е патриотизъм, а глупост.

93

Анонимен

преди 6 години

Вие виждали ли сте се на какво сте заприличали - лекарите в/от България. Мои познати испанци разказват митове и легенди за български специализанти или лекари - колко били груби, нетактични и като цяло отвратителни, как не зачитали достойнството на живот на пациентите и отказвали да се борят до край за тях. А в България - само който не е ходил на лекар не знае за какво става въпрос.Крещят се в коридорите диагнози и се пита за симптоми, задимени и мръсни кабинети, груби и незаинтересовани лекари

92

Кратун

преди 6 години

Чета статията и виждам, че тези пак не са схванали същността на проблема. А той е, че за труд и интелект трябва да се плаща и че образованието и здравеопазването не са бизнес, а социална функция на държавата, защото от състоянието на населението произлиза развитието във всяка друга област.

91

Анонимен

преди 6 години

И като въведеш задтлжително да работят в БГ след дипломиране, какво ще постигнеш ? ще почнат да учат в чужди университети, резултата ще е че освен че ще се наложи да закриете болниците, ще закриете и медицинските университети, щото нема да има студенти, въобще трябва да си пълен *** за да предлагаш подобни мерки

90

до 92

преди 6 години

Отиват разбира се, там няма умствено скопени комунисти в парламента румънците ги изритаха отдавна ако можехме и ние да ги изритаме и да привлечем студенти от острова и от Германия.

89

Анонимен

преди 6 години

Пак повтарям - нали толкова цените Америка - в САЩ ако искаш да учиш в хубав университет, или се преборваш за една от малкото стипендии, или си взимаш студентски заем, и учиш колкото си искаш. И като завършиш, започваш да плащаш. И докато не го изплатиш, не можеш да отидеш доброволец в Африка, не можеш нищо да направиш докато тъпо и упорито не си върнеш парите. Защо тук ние плащаме ли плащаме, за да получаваме лекари-чудовища, а останалите да бягат? На практика нямаме здравеопазване!

88

Анонимен

преди 6 години

А въобще има ли сектор в тая държава, който да функционира нормално >

87

до 89

преди 6 години

В Румъния обучението е почти безплатно, много деца от Силистра, Русе и Добрич отиват да учат там...Е, повечето отиват, защото не са ги приели в нашенските университети...

86

Анонимен

преди 6 години

До АнонименХаха, давай, ти имаш нужда от лекари, не лекарите от теб.Искам да те видя как ще принудиш лекар да остане да лекува ***.или като теб.

85

@86

преди 6 години

Никой не ми пречи да стана лекар, АЗ не искам да ставам лекар. На теб някой пречи ли да ти работиш в кол-център? Като парите са ти единствената цел? Всяка професия си върви с плюсовете и минусите. Медицинската е тежка, поради което обществото плаща обучението. Но ако няма да работиш за същото това общество, за чий да ти плаща? И за твое сведение, в България досега се сещам за 2-3 лекари, които да са имали положителен ефект върху моето здраве. Останалите -не. Пак питам, за какво ви издържаме?

84

до 87

преди 6 години

Че то се плаща от джоба няма проблем ще учим в Румъния тогава и университетите ще хлопнат кепенците даскалите ще идат да станат келнери в Гърция.

83

Анонимен

преди 6 години

Лесно е - да се махне държавната поръчка за лекарите!С тези икономисани пари да се назначат лекари от други националности - бесарабски българи, македонци, виетнамци, китайци и т.н.!

82

Анонимен

преди 6 години

Ако лекарите продължават да бягат с тази скорост, трябва държавната поръчка да се намали драстично и да върви с уседналост или връщане на парите. Който иска да става лекар в Германия, да си плаща от джоба и тогава да заминава. Защото медицината навсякъде е скъпоструваща специалност, какво излиза - учи в България на държавни разноски, живее на гърба на мама и тати, и после отива там да изкарва пари за себе си. Ми не е особено честно. Данъкоплатците изхранваме достатъчно търтеи.

81

Анонимен

преди 6 години

До @77Някой да ти пречи да станеш лекар?Искам да видя как изкарваш десетгодишно обучение, за да почнеш работа за 600 лева, докато човек на бюро в кол център само с гол английски почва с 1000?Много сте отворени иначе. С тези "участия в европейски проекти" колко хора са се излекували?

80

доктора

преди 6 години

За да работиш в чужбина трябва да ти дадат апробация.За да получиш апробация са ти нужни доста документи-диплома,сертификат за език и.т.н.Един от тези документи е удостоверение от лекарски съюз че си член на БЛС. За това подаваш молба и ти взимат 30лв.Общо взето формалност но от там е тази статистика. а за здравеопазването-добре че са старите колеги на по 58-60 години.само след 5 години ще имаме страшен проблем липсват цели поколения

79

Анонимен

преди 6 години

Лекар специалист в малък град получава към 400-500 лева. В София си докарва около 800-1000 лева. Джипитата са от 2000 нагоре. А единици лекари (броят се на пръсти) получават 10000+.Е как очаквате някой да остане в България? Искате да си плащат обучението - ок, след занимаване ще си го платят за по-малко от година, а у нас лекари пак няма да има.Но пък кандидати за депутати, министри и държавни чиновници недостиг никога не е имало.Що така?

78

@77

преди 6 години

Цената на моето образование е много по-ниска от медицинското и със сигурност вече съм я върнала под формата на данъци и осигуровки. Както и от участие в европейски проекти. Нещо което избягалите лекари не правят. Те просто взимат едни пари за своето обучение и после тръгват да си гонят интересите. Ако аз бях заминала да уча в САЩ със студентски заем, щях да си го върна, нали така? Защото когато ти дават едни пари, се очаква нещо срещу тях. Не да изхранваме Германия с нашите данъци.

77

до Мизерствам искам

преди 6 години

Дотолкова сте успяли, че през работен ден се скъсвате да пишете коментари по български сайтове и български форуми...Хайде не на мен тия, не е като да не познавам хора, които работят в чужбина!В чужбина сте десета ръка хора, особено в Англия, където всякаква *** от цял свят има повече права от източноевропейците! Петорно си бил вдигнал стандарта, още малко и ще кажеш, че си си купул жилище в Лондон и живееш самостоятелно!Хайде стигла глупости!В България не е перфектно, но и там не е!

76

Анонимен

преди 6 години

Една каса, много болници където нито условия, апаратура, да не говорим за съвременни практики в здравеопазването. Лошо отношение. Е за какво са такива болници? Болниците много искате да са държавни, е какво хубаво държавно има? Бъдещето е нищо по-различно от това което е по света, частни болници, много фондове и пазарен принцип. Така ще има конкуренция, борба за пациенти и частните фондове не плащат на калпак. Как частни застрахователни дружества прекратяват договори с болници, които ти лъжат.