49

Анонимен

преди 7 години

През януари и декември, когато са големите студове и замърсяването е най-голямо, само около 6% от замърсяването се дължи на автобуси, камиони, коли, мотоциклети

48

до 45

преди 7 години

Софиянци не се смятат за най. За най се смятат разни селяци, дето идват в Сф с таратайките си и смятат, че са вече номер 1, развъждат си кучета, не чистят след тях, понеже на село кой чисти на поляната, а като му кажеш налита да те бие. Карат разни таралясници с черен дим след тях, слушат чалга и чакат вечер Шоуто на Слави да им даде посока в живота. Навсякъде има смислени хора, но и простаци. Не всеки от село е ***. Не всеки от града, е интелигент.

47

dfsdfsdfsd

преди 7 години

И кво като са осъдили България, нещо ще се промени ли? Ами нека ви кажа, Не Няма да се промени! За голямо съжаление разбира се...Кучетата си лаят, кервана си върви.

46

Анонимен

преди 7 години

До ФактГлупи, четеш ли Факт какво ти обяснява толкова време вече.

45

Анонимен

преди 7 години

стига сте се оправдавате с колите. В големите европейски градове с каруцили са?

44

Факт

преди 7 години

По света навсякъде се знае, че когато има замърсяване над нормите то винаги се дължи на използването на твърдо гориво, само в България се твърди, че това било заради колите. Е, ако направим един експеримент и спрем всички коли за 1 месец около Нова година, а през този месец замърсяването си стои 5-6 пъти над нормите, тогава какви ще ги приказвате. Само в най-студените дни замърсяването е около 6 пъти над нормите, а през топлите дни през лятото е под нормите.

43

Анонимен

преди 7 години

Емиииии , щом София е най мръснa ,а останалите сме ,,СЕЛЯНИ ,, ДА СИ ГЛОБЯВАТ СОФИЯНЦИ !!! ТЕ НЕ СА СЕЛЯНИ ! ИМАТ СЕ ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ !!!!

42

Анонимен

преди 7 години

До 35Глупи, от София съм и аз и майка ми и баба ми и прабаба ми. Ти от кое село си дошъл, че София толкова ти е присъце.

41

35

преди 7 години

Погледни се в огледалото, кажи пак "глупи" и ще ти обясня защо. Как да пише друго в заглавието освен България. Кого да осъди ЕС- твоето село ли? Много ясно, че санкцията засяга държавата, а не отделния град. Но санкцията е заради замърсяване в големите градове и най-вече София, затова за това се говори в статията. Ти като искаш да си ишеш за село, не ни занимавай, ЕС няма проблем с родното ти място, а с големите градове. Аман от неграмотни провинциалисти с комплески, не всички са такива.

40

Анонимен

преди 7 години

До до 14Ми няма да взимаш, бе.Има транспорт, има колела.

39

Анонимен

преди 7 години

До до 30Също така говориш с човек роден в София, със семейство родено в София.Ти откъде си дошъл? Обикновено тия, които най-много се палят в София какво е са емигрирали оня ден и са се взели много насериозно.

38

Прах

преди 7 години

Основният замърсител на въздуха в големите градове са строежите, липсата на контрол върху превоза на товари и липсата на адекватно почистване на улиците. В Германия можеш една седмица да ходиш с черни обувки без да ти се налага да ги почистваш. Тук още не си тръгнал и са покрити със слой фини прахови частици (прахоляци да му се невиди).

37

Анонимен

преди 7 години

Широко раздухван е мита, че колите замърсявали за ФПЧ много над нормите. За София това не е вярно и само около 30-32% от максимално допустимите норми за замърсяване с ФПЧ, се дължи на колите. Има изследвания по въпроса и всеки може да ги намери в нета. Само дето трябва да се чете внимателно, защото тези изследвания почти винаги се опитват да покажат данните така, че да изглежда, че колите са най-големия замърсител, най-често като използват средногодишни стойности.

36

до 14

преди 7 години

а кой е виновен бе смо... ,със коя мизерна заплата ще вземеш таз нова кола

35

Анонимен

преди 7 години

До до 30'Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух' прочети заглавието поне, бе, глупи. :( За България говорим, не за София само.

34

до 30

преди 7 години

За големи градове говорим, а София е най-големият. Това, че за теб София е непозната планета, не променя факта, че си влязъл да коментираш статия, касаеща големи градове. Щом искаш да си коментираш Павликени, избери си друга тема. Там, откъдето си, може и на каруци да се возите, та нямате проблеми с мръсния въздух.

33

Анонимен

преди 7 години

До до 27Глупи, никой не ти говори за големите градове. В заглавието на статията ти пише 'България', не в София кво било. Хората това ти казаха няколко пъти, фактите какви са. Ти пак продължаваш.

32

до 27

преди 7 години

Ами ти си бабата, сума хора ти казаха, че в голям град автомобилите замърсяват много повече, а в малък е обратно. Вземи прочети малко тогава пак пиши. Нормално е в село нанагорнище, в което има 200 къщи с комини, 10 каруци и 3 автомобила, отоплението да е с основна вина за въздуха. За град като София автомобилите носят почти изцяло вината за мръсния въздух. Но не само защото вдигат прах, а основно заради газовете, което е част от т.нар. фини прахови частици.

31

Изследване

преди 7 години

От това, което тези учени дават като замърсяване от колите с ФПЧ, лесно се пресмята, че около 1/3 е от двигателите, а около 2/3 е заради неизмитите улици. Другата манипулация е, че данните са средно годишни, а не по месеци, но има данни за общото замърсяване по месеци. Става дума за това, че замърсяването е много над нормите през декември и януари, когато има отопление с твърдо гориво, което дава над 80% от замърсяването и е в нормите през юли и август, когато няма отопление с твърдо гориво.

30

Анонимен

преди 7 години

До До 14Правителството не е ***, да те възпитава, че не се мърля.Ако знаеш, че няма кой да върви след тебе да ти чисти- не цапай.