286

Глупости на куб

преди 8 години

Леле какви глупости са изглупили "учените". Терминът "домашно робство" е от древна Гърция.... Къде го пращат в Османската империя? В Османската империя "домашно робство" няма.Това не са учени, това са някакви несвестни ***, които ни ядат от данъците, за да ни облъчват с глупост и безсрамие.

285

www

преди 8 години

... Следва продължителен период на интеграция на българите в османските институции и начин на живот. Има турчеене. За да се засили този феномен има и потурчване, има неравнопоставено третиране на раята (далеч не само българска), има нови данъци, има и произволни такива, има кръвен данък и т.н. Това определено е владичество!По наскоро имаме тотално изравняване на всички поданици с Хатихумаюна. Тогава можем да говорим за нещо повече от съжителство - за унифицирано население, османско имперско.

284

www

преди 8 години

Така нареченото "владичество" и сродните му състояния са продължили повече от пет века и половина. Нормално е това да "шарено" време, а не хомогенно.В началните етапи имаме османски набези, провокирани от ромеите. Вероятно с негласното съгласие и на сърби, и на други комшии. Тогава се коли, беси и поробва.След това пада Търново и част от българската аристокрация ляга на новата власт срещу собствения си народ. Тогава има българо-турско робство над българския народ и другите етноси по тези земи.

283

Срам и позор

преди 8 години

Щом е било "владичество", то султанът явно е бил дядо Владика, а заптиетата "врадишки наместници".Тия уват ли се как се излагат и какви глупости говорят? И каква каша правят в главиците на децата. Позор. Това не са учени. Дянков правилно им казваше синодални старци и им оряза бюджета. За такива една пробита стотинка не давам данък! Срам и позор!

282

Анонимен

преди 8 години

391 много точно описва текущият ни статус.

281

Емил

преди 8 години

Девширмето не е било чак толкоз разпространено. Регистрирано а за последно в нач. на 18 век и изчезва като явление, защото еничарите си извоюват правото да имат семейства и изпращат собствените си синове да се обучават в казармите. Насилственото набиране на момчета просто престава да бъде необходимост. Известни са и случаи, в които мюсюлмани молят съседите си-българи да представят техния син за свой собствен и така той да бъде взет за ***, защото може да направи кариера в Истанбул.

280

И това били учени?!

преди 8 години

И СУ и БАН са недоучени позьори. В Корана пише "Раетът, където и да се намира, принадлежи на Султана". Щом по закон човек принадлежи на друг човек, то той е негов роб. Щом цяла категория население рая (раея), в която влизат и българите, принадлежат на Султана, където и да се намират по закон, значи българите са изцяло, навсякъде и по всяко време роби. И това ми били учени?! Да питат ходжата като не могат да четат, и той ще им прочете. Неграмотници!

279

Анонимен

преди 8 години

Евала робчета ! Как върви робията днес ? Гърбите ли се, гърбите ли се ? Гърбете се .... пък другия месец ще ви дам по един комат хляб да не *** от глад !

278

Емил

преди 8 години

Ето такива "супер-европейци" сега пишат учебниците на нашите деца.

277

Хм

преди 8 години

До АнонименЧастна поземлена собственост Това са земите мюлк. В българските земи е познат поземленият мюлк - земи в населено място, допълнение към жилищни сгради и не по-големи от 1/2 дюмюнНекомпетентни хора говорят и от едната и от другата страна.

276

Емил

преди 8 години

Наскоро по Дойче веле една журналистка написа, че да се идентифицират траките с българската нация е плод на жалко тесногръдие, за което истинските европейци, отдавна надраснали националистическите си чувства, само ни се присмиват. С подобни "модерни" прочити на нашата история тя написа, че османското робство било изключителна историческа възможност да се създаде мултиетническа и пъстра в религиозно отношение културна среда в България, за което на Запад само могат да ни завидят.

275

антиБАН

преди 8 години

*** дърти нихилисти - вие БАН ли сте или турБАН, по-добре напишете че тия касапи са ни били съквартиранти и редовно сме им плащали наеми за тези 500 години! Сега и вие лапате пари от поредните *** и продажници "облечени" във власт. какво ще кажете за "леко" закланите , набучените на кол, изнасилените, ограбените, потурчените и Бог знае още какво? Вие даже и срам нямате пред внуците си поне , на тях им кажете тези *** са ни били братя!?!

274

Анонимен

преди 8 години

До ТурчинИ такива неща е имало, но данъкът си е данък. Деца е трябвало да се осигуряват за еничарския корпус и там, където не са били давани с желание, са ги взимали насила.

273

Bsk

преди 8 години

Ikonomikata e po-vajna ot istoriata...:-):-):-) Kakvo sa proizvejdali bulgarite ot jitoto?Jitia?!:-):-):-):-)

272

Турчин

преди 8 години

До А Б ВЕ как бе, 200 години сте били под гръцко робсво а те не са ни клали а само са ни е-вали! А турците хем са ви клали, хем са ви е-вали. много клан и е-ван народ са българите, много... 200 години е-ван, и 500 години клан и е-ван! Ми то не остана история бе!

271

Турчин

преди 8 години

Еничарството не е било насила, а само със рушвет. В Османската империя е имало голяма корупция и само по богатите българи които са имали пари да подкупят чиновниците са успявали да уредят детето да го вземат, но после го чакала блестяща кариера. Впрочем и сега е така в българия, всеки натиска да уреди детето си за енничарче в някоя фондация или на запад.

270

А Б В

преди 8 години

Гърците не са клали никого,те са искали да ни асимилират,и да се гърчеем,което и сега някои го правят и без принуда.

269

До сър Пичук

преди 8 години

Давай да лъжеме за да си избиваме комплексите - това ли предлагаш? Ако нямаш комплекси, няма защо да лъжеш. А не може да нямаш комплекси ако лъжеш понеже те е срам от това кой си... т.е. Затворен кръг!Не е ли по-добре да си кажеме истината - народът ни е минал през ад: и роби са взимали и унизителни за човешкото достоинство данъци са плащани... всичкото това точно защото сме били ВЕЛИКИ, затова "черната аристокрация" е платила и въоръжила едни безкултурни племена които са видяли голям зор и без предателството в Търново никога нямаше да успеят!

268

Турчин

преди 8 години

Робски народ са българите, шиббан народ.

267

анонимен

преди 8 години

А еничерството какво е освен,че е насилствено отнемане на децата,никой не е питал майките дали са съгласни децата им да бъдат роби на султана.Ако им отвлекат техните деца,дали ще се радват тези ***.