45

Анонимен

преди 11 години

Както вече казах, религиите нямат нищо общо с Бог. Малко хора знаят че през 13 в. на вселенския събор са премахнати 85 евангелия от библията. На същия събор се решава дали Исус да бъде приет за син Божи и въпреки че над 90% от делегатите са против, той е обявен за син Божи. Това е и основната разлика между християнството, исляма и юдаизма.И един последен въпрос за теолог номер 47: Знаеш ли защо старозаветния Бог е съвсем различен от новозаветния Бог? Бог ли се е променил или религията?

44

sevtus

преди 11 години

Монти, наистина приемаш нещата твърде буквално. В Библията езикът е алегоричен. Брадати дядовци на небето няма. Междувпрочем описанието на сътворението наподобява силно на еволюционния модел.Колкото до Инквизицията, това отразява нивото на развитие на обществото в съответния период от време, така че със или без християнството, инквизиторските методи щяха да си съществуват.Така или иначе няма идея, която да е налагана по друг начин освен с наилие...дори и в по-ново време

43

Монти Бърнс

преди 11 години

И друго - Итезанията и кладите на Светата инквизиция за всеки, дръзнал да заяви, че Земята е кръгла или за всяка жена, която открито е изразявала мнение....и тях ли да не ги приемаме буквално?

42

$

преди 11 години

Ами нали ако сме произлезли от акулите, щяхме да имаме в устата по 150 зъба в три редици, за радост на зъболекарите, които до един щяха да са милионери.

41

Монти Бърнс

преди 11 години

Да не се възприемат буквално нещата от Библията? 100-те лева за кръщене, курбаните на църковните празници /които са си чиста проба жертвоприношения на животни/, имотите на Цъквата и Ролексът на митрополит Николай са доста буквални неща... Т.нар. Библия е написана /и ПРЕНАПИСВАНА/ от живи хора и по своята същност е доста примитивно четиво. Това, че в съвремието и се приписват метафорични стойности е продиктувано от необходимостта на религията да се приспособи към съвременните условия.

40

Stalik

преди 11 години

Това, че този предшественик на свой ред е имал други предшестващи го, които са били толкова различни от него, че да ги окачествим като "друг вид", не означава, че "теорията на Дарвин ... трябва да бъде преразгледана". Всички живи същества на Земята са еволюционни "братовчеди" и имат общ прародител помежду си някъде назад в еволюцията.

39

до 42

преди 11 години

"...Религиите нямат нищо общо с Бог, тъй като са поначало обременени от същността на човешкия ум.."Странно.А с какво тогава имат общо?Може би с математиката??Да не забравяме,че според Стария завет Бог е сътворил човека ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ не само физически но и духовно.Мисли преди да пишеш или стани журналист!

38

Stalik

преди 11 години

Заблудата на автора на първото изречение вероятно идва от мита, че Дарвин твърди, че човекът е произлязъл от ***. Това е невярно. Теорията на еволюцията е установила, че днешните маймуни и хората имат общ предшественик назад във времето, който може да е приличал на един от двата вида, на двата в различна или еднаква степен, или на нито един от двата. (Следва още един коментар)

37

Stalik

преди 11 години

Чий ли е глупавият коментар в първото изречение от тази новина - на източника на новината или на самите Dnes.bg? Описаните данни ни най-малко не налагат преразглеждане на теорията на еволюцията! Напротив, те са поредно нейно потвърждение. Това, че примитивна риба "е общият предшественик на всички гръбначни с челюсти на Земята", по никакъв начин не оспорва Дарвин. (Следва още един коментар)

36

chicago

преди 11 години

Аз мисля че всеки етнос е произлязъл от различен *** и за това не може да се понасяме.

35

Анонимен

преди 11 години

Религиите нямат нищо общо с Бог, тъй като са поначало обременени от същността на човешкия ум. А да се твърди че врачките са в същата повърхнина означава само едно - имаме още много, много да се развиваме и еволюираме. Може ли човек да си представи като мащаб безкрайността на космоса? Не. А защо? Защото умствения ни капацитет е крайно недостатъчен за подобно нещо. По същия начин стоят и нещата с Бог - понеже не ни е дадена мъдростта да познаваме неговата същност, го прекарваме през нашата призма.

34

do 36

преди 11 години

Абсолютно точно написано. Нещата в Библията не тряба да се възприемат буквално. Тя така е написана, че да бъда разбрана в общи линии, независимо от това какво ниво на съзнание и интелект е развил човека. Например, под кал се рабират земните елементи и много други неща, които могат да се разберат едва след време.

33

Монти Бърнс

преди 11 години

По своята технология отричането на Бог е като отричането на врачките. Неподвластност на рационалния разум към суеверия! А първичните постулати на основните религии /и в частност на християнската/ са в гигантско противоречие с науката. Особено в частта си "Сътворение".А това, че към днешна дата духовните им представляващи ги модифицират според съвременните обстоятелства, е съвсем друга тема! Чисто и просто шикалкавене...

32

ко, ко, ко каза?

преди 11 години

Кви акули, кви 5 лева? Май поведението на американската научна общност, пречупено през призмата на съвременната, все по-инфантилна, журналистика, клони към откровена олигофрения!

31

Анонимен

преди 11 години

Отричането на Бог в днешно време се счита за голяма смелост от бедните духом. Всъщност Бог не е в конфликт с науката, нито с еволюцията, нито с големия взрив, но ограничения ум бърза да прави констатации разбрал-недоразбрал. Още не знаем какво има на дъното на океана, не знаем какво е черната дупка и тъмната материя, но самонадеяно даваме обяснения какво е Бог. Все едно мравката да опита да осмисли деленето на атома.

30

k

преди 11 години

Ало-о-о, журналята, пак сте се оляли! Не може човек с празна глава да препредава информация!

29

Монти Бърнс

преди 11 години

Това са глупости. Както любезно сме осведомени - човекът е произведен от кал. Измайсторил го е брадат Дядо Боже в бяла роба, който живее с гълъба и възкръсналия си син в облаците. Земята е направена също от него. За шест дена! От там той ръководи парада - дъждове, сезони, бури, светлина, ден и нощ!За какви милиони години еволюция плещите, безбожници? Покайте се и дайте по 100 кинта на някой поп да ви индулгира, че инак ще ви тресне пак земетресение....

28

ii

преди 11 години

Много яки коментари :) определено такива статии раждат страшни бисери

27

До 31

преди 11 години

Май че руските "учени" пийват малко повече от американските, а? Ако тази теория беше развита от руснак, ти щеше да се насереш от възхищение, *** такъв!

26

Анонимен

преди 11 години

те затова нападат хората,яд ги е че още не са станали хора!