90

Балтазар

преди 12 години

*** единия ден се правят на еколози и протестират против АЕЦ. На следващия ден пък протестират против високите сметки на тока /увеличени вкл. и заради тока от вятър и слънце/ и против електропреносните дружества /които не произвеждат ток, а само го доставят/. Тия хора определено имат нужда отново да посещават училище, отделно да посещават психиатър.

89

Анонимен

преди 12 години

До 118 приеми го от веселата част нещо като : делкото , френския ключ , ксерокса и т.н. Не може винаги да се налагат термини като пални гасни клечица

88

bbb

преди 12 години

Нищо не може да замени кафявата и атомната енергия.а момента 1.100кг= уран 1000 Mev=100 тона въглища.1 литър бензин 11 Квч говорим за енергия която може да се ползва не само за осветление,или телевизор и радио.За момента Фотоволтаичните панели не са развити покриват едва 10-20% кпд и.т.н.

87

Анонимен

преди 12 години

До 114 така е за съжаление сме в България , защо мислиш че у нас не прилагата германската система въпреки че Германия има 30% по малко слънце , защо не облекчат режима за присъединяване за да може всеки който иска колкото и малък инвеститор , една къща например с 10КВ да се присъедини , има техника има всичко , един електромер , който мери в двете посоки и това е , но спъват процеса нарочно както навсякъде за да не може малкия да изкласи , слагат условия непосилни за дребен инвеститор , мафия

86

граф Алесандро Волта

преди 12 години

Бъдете грамотни на фона на масовата неграмотност в масмедиите и сред масите. Не е фотоволтаични, а фотоволтови. Името призлиза от граф Алесандро Волта, италиански учен. На него е кръстена и единицата за електричество волт. Волтаик е англицизъм, на български е волтов.

85

Боко Тиквоча

преди 12 години

Цветелинка па ша гушне няколко милиона от балъците!!!Еваларката на другарката...

84

Анонимен

преди 12 години

До 110 така е и не само за бита , навсякъде в икономиката , днес което смятаме за фантастика утре ще бъде реалност , ако ми каже някой че преди 20 години си е представял нета това което е днес , дали е чувал дори тогава за интернет , а днес ни е като хляба . Всички сте гледали Star Wars , нима на планетата Татуин където израства Люк в пустинята има НЕК или ЧЕЗ , не , но това е фантастика ще кажете , но дори днес се приближаваме до тази фантастика.

83

Анонимен

преди 12 години

Съгласен съм с развиването на нови технологии за производство на електроенергия. Само едно ме притеснява. Поговорката "Хубава работа, ама българска". Да не стане само като бетонирането и безконтролното строителство по язовирите, планините и черноморието. Соларни паркове в момента се строят под път и над път. В ямболско и бургаско никнат като гъби. А относно енергийната мафия, тя е навсякъде. Ако някой си мисли, че старите муцуни са слезли от енергийната сцена жестоко се лъже. Има вечни интереси!

82

вятър и слънце

преди 12 години

Слънцето и вятърът са алтернатива на вятърничавото мислене.Вятър в косите и високи сметки за ток!Слънце в очите и пак високи сметки за ток!

81

до 111

преди 12 години

науката работи и колкото намаляват фослините--умнико, я пак!какви са тези фослини, май те е избило на псевдонаучни неологизми!

80

Анонимен

преди 12 години

До 108 разбира се че има значение слънцегреенето , прав си то зависи от много фактори , годишни времена , климат , степен на замърсяване на атмосфера , така е но слънцета ни дава 1000 В. /м2 ,а в момента добиваме 140-180 В.м2 , чувал съм за 250 , но утре , ако станат 500 или 800 има дори български разработки , които за мен са си малко фантастика с едни лещи , които коригита значително показателите , науката работи и колкото намаляват фослините енергоизточнии толкова и тя ще дава нови неща.

79

100г. Кр. Вяра.Борба

преди 12 години

Слънцето и вятъра са алтернатива срещу монопола на енергоразпространителите.В Пловдив ще строят квартал със такива къщи които ще си произвеждат целогодишно захранване с електоенергия.Това е бъдещето за всяко семейство.

78

Анонимен

преди 12 години

система на покрива на блок 106 в Люлин съвсем друго , прави ли впечатление в сметките ви за ток колко е цената за пренос на ел.ен. , на ясно ли сте какви са загубите по електропреносната система , съвсем различно е когато източника е при консуматора , чисто и просто човека ще започне да използва покрива си по рационално от колкото през всиките хил. от както е излязъл от прщерата . И това ще стане този век , така както миналия век електричеството навлезе навсякъде , утре честваме 100 год. ТИТАНИК

77

Анонимен

преди 12 години

Хубаво за проекта, инвестицията и свършената работа. Въпроса е какво правим през зимата когато слънцето изгрява около 7:30 и залязва 17:30? Консумацията на енергия скача след 18:00. Системата на снимката не ми прилича на хибридна. Така като гледам е със стационарни панели. Дали ще произвежда постоянно поне 80% от тези 3 мегавата? Не съм противник на зелената енергия, но трудно някой ще ме убеди че без АЕЦ, ТЕЦ и помощ от ВЕЦ може да се задоволи потребността от ел.енергия.

76

Анонимен

преди 12 години

от 105 съжалявам че ви изпуснах дискуията , ще допълня само аз съм противник на фотоволтаичните паркове върху земя , според мен бъдещето е на покривите , цените на тези системи падат непрекъснато защото те се разпространяват непрекъснато , разширява се пазара и ще настане момент когато на всеки покрив или фасада , естествено ще има и революция в архитектурата ще има такива системи , предимствата им са големи : хиляди точки на присъединяване , ако спре един реактор в АЕ КОзлодуй е едно а ако спре

75

Анонимен

преди 12 години

ГатанкаЛитна ли? -ЛитнаПадна ли? -ПаднаСкоро ли падна? -Както се и очакваше,почти веднагаЩо е то?

74

Анонимен

преди 12 години

До 103-104 напълно съм съгласен с теб , само ще добавя , че в 21 век човечеството ще се научи как да използва рационално слънчевата енергия / радиация все пак това е най- големия ядрен реактор нали и винаги от както свят светува всичко на тази планета е зависело от слънцето , тези технологии се разработват вече 60 години за нуждите на космическата индустрия и неминуемо ще намерят приложение и на земята , който не вярва нека поне го запомни след 20 години ще види живот и здраве.

73

до 101

преди 12 години

Я пак си прочети урока-НЯМА съхранение на ел.енергия,а просто там се "върти една вода".Бавничко си го прочети.

72

101

преди 12 години

За 'съхраняване' на дневното свръх производство на енергия(примерно от фотоволтични паркове) има разработени ПАВЕЦ.Обяснявам бавно и опростено (като за тебе): помпено-акумулиращи водноелектрически централи служат за 'съхраняване' свръхпроизводството на ел. енергия.Следователно никви акумулатори, батерии и т.н. не са нужни!А цента дето си я виждаш в с/ката за ток няма нищо общо с технологията и принципната рентабилност, а с енергийната мафия.

71

mindo

преди 12 години

А ти наясно ли си, че фотоволтаичните централи работят само денем? А ветрените само когато има вятър? А водните в Бг са с много малък капацитет защото нямаме достатъчно реки? А тецовете на въглища отделят и радиация и вредни газове и освен праховото замърсяване? А акумулаторите водят до замърсяване с тежки метали, електронното производство(инверторите) не е еколлогично и т.н. За всяка технология има място. Само дето тази за възобновяемите енергийни източници източва България и не носи полза.