92

Анонимен

преди 12 години

Честит празник на всички влюбени в алкохола

91

Анонимен

преди 12 години

Всеки народ си има своя традиция, при руснаците св.Трифон май е покровител на ловците.

90

Кольо

преди 12 години

Не се карайте, ами празнувайте заедно св. Трифон Валентин - деня на любовта към виното... и на всички пияни от любов! :)

89

проф. Българан

преди 12 години

Трифон Зарезан по стар стил е на 14 февруари и няма нищо общо със соца, а с хилядолетната лозарска практика и религията. Тогава времето омеква и лозята започват да се режат. Аз съм присъствал на такива зарязвания. Отиваш в някое готино село, от мегдана тръгват зарезанджиите придружени от съответния селски оркестър и напред към лозята. Хората, покрай чийто къщи минава процесията излизат на портата с кана вино, някои и с нарязани домашни суджуци, и черпят. Музиката свири, пие се, майтапи. Вече на лозето най-големият майстор на виното и лозарството зарязва лозето, държи кратка реч. Напалва се огън и се пекат разни суджуци, пие се много, музиката свири все по-силно и с по-голям хъс. След час-два ядене, пиене, танци и т.н. процесията тръгва обратно към селото. Отново всички на мегдана - яко пиене, яко хора и ръченици, и се дава награда най-пияния или на най-забавния. След това пиенете продължава индивидуално по къщи и вили.Дотук много добре. Но на другия ден... мама миа!

88

Анонимен

преди 12 години

l

87

Анонимен

преди 12 години

И вий сега.Важното е алъш-вериша да върви.Влюбените ангелчета ще си подаряват цветя и плюшени мечета,после ще се понапият и ще правят любов до зори.А търговците ще си броят паричките.И вълкът сит и агнето цяло.

86

Анонимен

преди 12 години

Радвайте се, обичайте се всички :) Но нека това да не става причина да пренебрегваме и унищожаваме хубавия празник на Св.Трифон!

85

до 79

преди 12 години

Ти кога научи за Свети Валентин бе ***?Ако се беше родил преди 50 години,нямаше да плямпаш за византийци и привнесени празници.А сърцата,бонбоните и плюшените играчки са си комерс.

84

Калабак

преди 12 години

Днес не е нито св. Валентин, нито св. Трифон Зарезан. В православния календар няма ден на св. Валентин, а на св. Валентина, който обаче се празнува на 10 февруари. Вече 44 години, от 1969 година, св. Трифон Зарезан се празнува на 1 февруари, както се е празнувал винаги. В цялата история на българската църква на 14 февруари е празнуван само 52 години от 1917 до 1968 година. Днес според комунистическия празничен календар е Денят на лозаря, според църковния календар обаче се чества със света литургия Успение Кирилово на 14 февруари 869 година в Рим почива създателят на славянската азбука Константин Философ, който малко време преди смъртта си се замонашва и приема името Кирил, с което остава в паметта на славяните. Една дата, която почти всички медии забравят да отбележат по достоен и подобаващ начин, подвеждайки младото поколение да празнува един чисто католически празник. Върховен фалш е един единствен ден в годината да бъде определен и тачен като ден на влюбените. Ден на любовта, ден на влюбените трябва да бъде всеки един от 365-те дни в годината.

83

онзи

преди 12 години

Еднажден или сега известен като Игнажден на св.Игнатий.. е всъщност онзи Еднажден който по българския календар и старата вяра не се приспада към никой месец..той е сам ден и е отбелязвал началото на новата година..извода е че византийското православие не е искоренило старите обичаи..само са прибавени по един християнски светец за патрон на празника..етническите българи не сменят празниците си..само българските поданници

82

До 79

преди 12 години

Аз пък като се замисля си пълен ***, безродник и гъзоблизач на к'вот ти падне, само да е чуждо и да има кинти. Минус нема да ти сложим, то който трябва ти е сложил празна кратуна вместо глава.

81

Гошо Тъпото

преди 12 години

Който празнува,зло не...мисли.Празникът е израз на духовна...потребност.Правете...любов,ане...войни и нито един празник да не пречи,на...другите.

80

Анонимен

преди 12 години

до Глезената-Гледаната и още няколко чуждопоклонника : Трифон зарезан не е празник на алкохолиците и на "селските хора",нито на самотниците.Това е празник на лозаря и винаря,на техния труд и на надеждата за добра реколта и хубаво вино.И е естествено да има наздравици с вино,не говорим за наливане.Аз не съм нито алкохолик,нито самотник,но с приятелката ми твърдо не признаваме Св. Валентин-тази комерсиална измишльотина.Това мнение не съм и го втълпил аз,а тази вечер ще си вземем 1 бутилка винце.

79

Анонимен

преди 12 години

Дълго време при социализЪма се мъчеха да унищожат празника на св.Трифон. То не бяха въздържателски акции, не бе 'Февруари - месец на трезвеността!', както и куп други простотии. Но не успяха, хората съхраниха празника. Обаче 'демократите' до голяма степен успяха да го направят, подменяйки го с лигавия католически празник 'св.Валентин' и набеждавайки датата за 'ден на влюбените'. С което атакуваха именно младежката генерация, която по принцип е и най-податлива на пропаганди.......

78

Анонимен

преди 12 години

TRIFON MI E PO NA SRUCE

77

borislav tsvetkov

преди 12 години

Забелязал съм ,че за св.Валентин ,говорят само жени ,сменили по - няколко мъже ,и все преди 14.02 имат -"нова любофффф" - а нормалните жени се събират с приятели и празнуват св.Трифон Зарезан.Справка - Венета Райкова - Горещо - кви и гостуват ,за кво говорят и въпроса й винаги е - колко е голем диаманта.Св.Валентин е светец ,от католическата църква ,християнин и е вършил добри дела .Има страни в които го почитат ,особено в САЩ ,а тук в България ,като православни почитаме св.Трифон Зарезан.

76

хе-хе

преди 12 години

Чудил се тъпия журналист за какво да пише днес и решил да препише една статия от миналата година - както прави всяка година! ...

75

Анонимен

преди 12 години

всяка година дъвчете едно и също! Егати тъпите псевдо-журналисти!

74

ай сиктир

преди 12 години

Абе кой квото иска да си празнува, бе. Какъв ви е проблема?

73

фреди

преди 12 години

имаме си български празник и той е страхотен!наздраве!