92

Анонимен

преди 3 часа

До 86 Отговорът е елементарен - и тогава се крадеше, но някак по равно, по-справедливо и баш управниците не смееха много да бъркат в кацата (Янчо Таков лежа за едни турски кожуси), докато децата на същите тези решиха, че преходът не е напред към капитализъм, а назад към феодализъм и не оставиха нито една възможност човек да заработва нещичко настрани. Дори и най-мpьcните бизнеси (дрога, кражби, трафик на жени и т.н.) са ги хванали здраво и не пускат. Бащите им бяха по-умерени и далновидни.

91

Анонимен

преди 3 часа

Двустайният у с площ 60 м2,ЧИСТО 35 М2

90

Анонимен

преди 3 часа

Толкова глупости в една статия не бях чел. Само като прочетеш от къде е информацията (според брокерите) и ти става ясно, че трябва да го разбираш противоположно на изказаното. В момента хората не "купуват" жилища за собствено ползване, а търсят такива, но брокерите не могат да предложат нищо хубаво, защото масово всичко се изкупи от "бизнесмените" и сега чакат да минат минимум 3 години да продават, за да не им начислят данък печалба и са пуснали всичко под наем, но наематели няма.

89

Анонимен

преди 3 часа

Един двустаен на нормална локация с акт 16 на Ш/З струва 150 х ЕВРО.Наем-800-900-1000 ЛЕВА.Сога ще си избиеш инвестицията.Смятайте....Махаш данъци,такси,амортизиране,периоди без наемател и тн Минимум 35-40 годинки....

88

Анонимен

преди 3 часа

Да купиш жилище със заем и то точно сега не е инвестиция, а жива глупост. Точно сега апартамент у нас на тези цени и със заем може да купи само много прекаран и неинформиран човек.

87

Анонимен

преди 3 часа

до 85 .Ако гледаме реално през икономиката ,би трябвало цените на имотите да са между два и четери пъти по евтини .Професор Красимир Петров има лекции за това , доцент Сарийски също

86

Анонимен

преди 4 часа

До 84 .Да да виждаме , от 9 милиона на 6 .Откъде през този лош соц са се появили масово тези големи дву-три етажни къщи , пълна загадлка .

85

Пак до 77

преди 4 часа

Ако се намалят силом, с държавно решение, цените на жилищата, ние ще се окажем някаква аномалия в рамките на ЕС. Разумно ли е това? Ако пък се утроят заплатите, възниква въпросът дали произвеждаме стоки и услуги, които по качество и количество да отговарят на такова заплащане? Много неразбории има в икономиката ни и не знам кога и как ще се оправим, не съм икономист и не мога да градя хипотези по тази тема.

84

Анонимен

преди 4 часа

Само преди 35г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС БВП расте рекордно, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, заведенията пълни, по 2-3 деца семействата правят и купуват жилища, върти западен герврек по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.

83

Анонимен

преди 4 часа

До Анонимен 77 - Само дето, ако даваш 1000 евро наем в София, демек два бна нашенски, апартамента ще струва от 350к евро нагоре, може и повече, демек 700 бона нашенски пари.

82

От 73

преди 4 часа

До Анонимен 77 Да, така е. По-разумно е да се изплаща ипотека, отколкото да се пилеят пари за наеми. Аз дадох този пример от личния си опит като илюстрация на това, че у нас днес няма нормално съответствие между заплатите и цените на жилищата. С днешната средна заплата българинът не може да си позволи да плаща 1 500 евро (или около 3000 лева) наем за двустаен, какъвто е моят. Но и да го купи за 150 000 евро няма да му е лесно. Стигам до извода, че заплатите са мизерни. - Ще продължа -

81

Анонимен

преди 4 часа

До 78 .Това е социална политика и е свързана с демографията .Не трябва да се сравнява онова време със сегашното .Преди човека беше на първо място , няма гладни и бедомни , няма платена и скъпа медицина . Всички имаха собствени апартаменти ,всички можеха да си плащат сметките и разходите като цяло без проблем . Населението надхвърля 9 милиона и то младите преобладават .Няма смисъл да разказваме неща , защото 35 лъжат за всичко , а си беше много добре тогава .

80

Анонимен

преди 4 часа

До До Има норма - В кои страни няма инфлация? Защото в моя опит инфлацията е в Германия, в Швеция, в Норвегия, Дубай, Испания, а от други хора чувам, че е огормна ъсщо и в Русия и САЩ.

79

До Има норма

преди 4 часа

Глупости! В западна Европа възвращаемост от 5% от наем за имот минава за страхотна сделка. Говорим за страни където няма инфлация и риска от обезценяване на парите е малък. В този ред на мисли едно 3-4% възвращаемост при лихви от банките на 0-2 си е добра сделка за безписквоа инвестиция.Тук е друго...

78

До 71

преди 4 часа

Защо пък държавата да подарява апартамент на онези, които в периода на соца си позволяваха да имат по три и повече деца? Нямаше ли да е по-разумно да вдигнат тройно заплатите на висококвалифицираните млади хора, за да започнат те да се женят под 30-годишна възраст и да могат да си позволят не само веднага да си купят жилище, но и да създадат по три деца? Те да създават по три, а не онези, които и днес, и тогава живееха главно на гърба на данъкоплатците!

77

Анонимен

преди 4 часа

Искаш да кажеш ,че ако имота е 120 000 евро , трябва наема да е поне 1000 евро , нали така ? Ако наема е 1000 евро , защо да не си взема ипотека и да изплащам , а да ги давам за наем ? Наема не свършва , ипотеката все някога ще свърши .

76

Анонимен

преди 4 часа

Много мръсни пари явно има в държавата , плащаш 100 000 евро , а го пишеш на данъчна оценка , чиста работа .

75

Продълж.на Има норма

преди 4 часа

Днес давам този малък апартамент под наем за 500 лв, това се равнявана около 3 000 евро годишно, а цената, която в момента предлагат за това жилище е 160 000 евро.

74

Нероден Петко

преди 4 часа

Няма да си купя имот. Не искам да си купя имот и после да ни нападне терориста Путин и да ми събори къщата.

73

Има норма

преди 4 часа

В Западна Европа се счита, че едно жилище струва толкова, колкото наема можеш да вземеш за него в рамките на 8 (осем) години. На този принцип се определя и размерът на наемите. У нас обаче има несъразмерност, която нараства в последните години - днес цената на жилищата НЕ се равнява на около 100 наема, които могат да се вземат за всяко едно от тях. Казвам го от личен опит. Преди 22 г. купих на зелено, с готови пари малък апартамент недалеч от бул. "Дондуков" и за около 9 г. се изплати от наемите