158

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 156, няма да стане от днес за утре това. То е ясно дори на нискообразованите, но трябва да се промени текущата система. Важи и за здравеопазването! Там трябва да има нива на обслужване според вноските. Иди0тско е да чакам наравно за ЯМР с някой, който е плащал 40 лв. на месец(+30 лв. от работодателя)! А моята вноска е 280 лв(плюс от работодателя). Няма такова нещо като равенство. Няма равенство в плащанията, не трябва да има и в ползването.

157

Анонимен

преди 1 месец

Големият проблем са всички на минималка + онези, които не работят, но искат пенсия. С други думи: трябва да се премахне сивия и черния сектор, а онези без плащани осигуровки да нямат право на пенсия. Онези, които са плащали известен период да получават част от минималната пенсия. Солидарността работи в полза на мързелите. За това и те врещят най-много срещи личната партида. Плащаш = получаваш. Не плащаш = стоиш и гледа и се оправяш както можеш! Така е справедливо!

156

Анонимен

преди 1 месец

Бюджетът откъде ще ги вземе тези милиарди, ако се премине към лични партиди? Второ, не казваш какво правим и с тези 3,2 милиона човека, които сега плащат пенсионни осигуровки.

155

До 152

преди 1 месец

Аз ще ти кажа, защото ти си беден - защото си *** и мързелив. Теб първо те мързи да си направиш труда да проучиш каква е реалната ситуация, втори си *** и мозъчетото си е вкопчило в инфантилни теории на конспирацията, защото те са лесно смилаеми, не се налага да мислиш. Днешните пенсионери са бедни, защото те никога не са спестявали и инвестирали в страрините си, та са били залъгвани от алчни за власт и пари вождове, а най-лошото е че продължават да им вярват.

154

Анонимен

преди 1 месец

Сумите, които влизат е НОИ от пенсионни осигуровки, които са под 75% от общата сума на пенсионните осигуровки, са приблизително колкото сумите, които се плащат за пенсии, без да прибавяме социалните плащания, които не са пенсии. В този смисъл НОИ не е във фалит, а бюджета трябва да си плаща за социалните плащания погрешно наричани пенсии.

153

Анонимен

преди 1 месец

Да ама над 55 ги уволниха колегите защото ходели до тоалетна често и гледат сядат защото имат артити и тромбофлебит . И простатата нали знаете как е. Сега патрона търси машинни оператори и настройчици на фрези с цпу . И той самият не разбира от такива машини . Дано намери .аз пък станах зеленчукопроизводител . Дгд

152

Анонимен

преди 1 месец

Защо били бедни пенсионерите. Ако бяха на лични партиди, пенсионерите щяха да са с 1-2 лева пенсии изядени от инфлацията и присвоени от мутрите. Бедни са заради тези 25% от пенсионните осигуровки подарявани на мутрите за личните партиди, бедни да заради огромното укриване на доходи и най-вече са бедни заради мизерните заплати, които от 34 години плащат дебеловратите работодатели демократи

151

До 149

преди 1 месец

Веднага ги отговярам - сегашните пенсионери са в заверено положение, те няма как да преминат към капитало-натрупващ пенсионен модел, те ще продължат да получават пенсии директно от държавния бюджет. Новият модел ще е за бъдещите поколения, той трябва да се въведе за да могат те да живеят по-добре. Но очевидно ти си се загрижил за собствения си келепир, типично за ограничен егоист.

150

Анонимен

преди 1 месец

До РеалистНастоящата пенсионна система работи според неуки хора като теб, реално той е перманентен фалит. Едва около 50% от разходите НОИ се покриват от осигурителни вноски, останалите пари идват с директни траншове от бюджета.

149

Анонимен

преди 1 месец

Привържениците на личните пенсионни партиди, както обикновено са доста неграмотни. Хайде да ми отговорят на един въпрос? Ако преминем към лични партиди какво правим със сегашните пенсионери, както и със сега работещите, които са внасяли пенсионни осигуровки различен период от време - година, ... 5 години, ...20 години, ... 40 години и съответно им остава различно време до пенсиониране. Сега държавата отклонява над 25% от пенсионните вноски към лични партиди в частните фондове, т е. краде ги

148

Реалист

преди 1 месец

На всеки у нас е ясно, че настоящата пенсионна система работи, въпреки че държавата я окастри в последните 25 години. Големият проблем в България е укриването на доходи и неплащането на осигуровки, което държи бедни повечето пенсионери.

147

До 144

преди 1 месец

Неграмотнико ти си избираш пенсионния фонд, ти си този който е длъжен преди това да проучи този фонд, в какво инвестира, каква е възвръщаемостта и т.н. Ако говорим конкретно за България, нашите пенсионни фондове са силно ограничени в инвестициите си, те са ограничени само до нискорискови инвестиции като ДКЦ, ето защо и възвръщаемостта е много ниска, но така са решили нашите много умни глави в парламента.

146

Анонимен

преди 1 месец

Прочетете за пенсионната и здравна системи на Сингапур. Тя се води една от най-успешните и е именно с частни партиди. И там държавата има НОИ, но е на много по-различен принцип. На всеки у нас е ясно, че настоящата пенсионна система не работи и държи средния пенсионер перманентно беден. Трябват ни политици, които да вземат кардинални решения за промяна на модела, защото с тази демография и злоупотреби, системата няма да издържи още много.

145

Анонимен

преди 1 месец

Очевидно разходно-покривния пенсионен модел е най-справедливия измислен досега - работещите с пенсионните си вноски плащат пенсията на пенсионерите. Затова все още имаме пенсии. Ако бяхме на лични партиди, инфлацията да ги занулила отдавна.

144

Анонимен

преди 1 месец

При личните партиди нищо не зависи от теб, а това си е несправедлиявост. Не зависи как пенсионния фонд ше инвестира твоте пари, какви такси ще ти взема, не зависи и дали фонда ще фалира и т.н. все несправедливости.

143

До 136

преди 1 месец

И какви са тези утвърдени практики, правила и принципи при държавната пенсия? Няма такива! Днес има едно правило, утре съвсем различно. При личните партиди правилата, принципите и практиките са едни и същи от както съществуват. Това че теб те мързи да мислиш за старините ти, да инвестираш и спестяваш, не значи че капитало-натрупаващия пенсионен модел е лош, напротив доказано той е многа по ефективен.

142

Реалист

преди 1 месец

Истината за България е, че на 60 години вече сме амортизирани и рядко ставаме за работа. Би трябвало да се върне пенсионната възраст от 60 години за мъжете и 55 години за жените от соца. Вместо това възрастта се увеличава, което води до засилване на демографските проблеми. Преди бабите и дядовците като пенсионери помагаха за внуците, а сега продължават да работят и като няма кой да помага на младите и те се страхуват да имат деца.

141

Има

преди 1 месец

Много примери за проблеми при тези частни фондове. Ето едно заглавие от миналата година: Най-големият пенсионен фонд в Швеция загуби два милиарда долара в Америка

140

До 132

преди 1 месец

Разходно-покривния пенсионен модел е най-несправедливия, защото днес аз плащам пенсията на сегашните пенсионери, без да имам гаранцията, че някой ден някой ще работи и ще плаща моята пенсия, а и какъв ще е размера на моята пенсия. При личните партиди всичко си зависи от теб, ти си този който определя колко ще плаща, в какво ще инвестира, това се нарича свободата да правиш избор. Но такива като теб не желаят да имат свобода, те предпочитат някой червен вожд да мисли и решава вместо тях.

139

Шварц

преди 1 месец

Най-бедната страна в Европейския съюз с най- нещастно население с най-висока смъртност с най-малка раждаемост държавниии изменнициии