92

Анонимен

преди 1 година

До Алекс - Ама в Свищов падна блок, когато беше земетресението във Вранча, 1977 г. Да ни пази Господ от такава стихия. Никой не знае колко са на брой онези жилища унас, в които собствениците са правили д.е.билни промени, разрушавайки носещи стени и колони. Човек не знае дали по време на трус няма да се окаже в магазин, заемащ площ, която по проект е била три или четири гаража, а над тях - 6-етажна жил.кооперация! Или пък може да гостува в апартамент, на етажа под който са избити носещи стени.

91

Анонимен

преди 1 година

Лепенето на вата и стиропор по блоковете не е саниране, а само несъстоятелен опит за топлоизолация. Обикновено е с най-лошите материали, с отпадъците останали в складовете, които са слагат джаста-праста от "майстори", събрани от градските гета. На последното някой му казват трудова заетост срещу правилно гласуване на избори. А като цяло санирането е една добре измислена кражба.

90

Анонимен

преди 1 година

4 години уляга един нов блок ново стройтелство и е нормално да се напукат някъде стените

89

Японците

преди 1 година

Твърдят, че специфичните еластични връзки на дървените храмове са причина да оцеляват с векове въпреки всекидневните земетресения. Монолитния бетон не позволява еластичност, но пък само той е подходящ за високи сгради и занова японците измислили да слага сградите на лагери в основите, също и мостовете. Но най вече строят ниски, леки, дървени сгради. Леките конструкции са най- добри.

88

Анонимен

преди 1 година

Много аматьорски коментари има за панелите! Има различни структури и начин на свързване. При някой видове са редени като Лего. Върху бетонен пояс са наредени подовите панели. Отгоре се нареждат 3 носещи стени на апартамент и пода на следващия етаж. Всички панели са със зъб, а фугата е натъпкана с болит или смола. Заварките нямат носеща роля. Има и вид, където цялата тераса е заварена за външния панел. Там заварката е критично важна при усвоена тераса. Лошото на подобна структура е, че ако вълнат

87

Не се поддържали

преди 1 година

панелките! Това е по-малката беля. По-голямата се състои в това, че инж. *** Гaнeв, получи ли готово жилище от общината и го купи, веднага започва да прави промени по свое усмотрение, без одобрен проект и без да пита съседите. Същите дивотии се правят и от много хора, които са купили от частно лице жилище в тухлена сграда. Това е същото, както промените в приземните етажи с цел оформяне на търговска площ. Някои гл.у.па.ци дори рушат противоземетръсните шайби, без даже да знаят какво е това!

86

Алекс

преди 1 година

До Иман кацарски Лъжеш.Земетресението в Армения беше през 1988г. с магнитуд 7,2.Паднал панелен блок НЯМА.В Перник 2012г. 5,8 също.

85

До инженер проектант

преди 1 година

Санирането какво общо има със заварките? Пет направени зле заварки, на неподходящи места, блока е долу. Кой може да потвърди, как са направени. Ако някой твърди, че нещо строено през 60-те и 70те е по-здраво, при тогавашните изисквания и съвременните такива, определено не е в ред. Съвременните сгради се оразмеряват за далеч по-висока степен по скалата на Рихтер.

84

Анонимен

преди 1 година

Борисов санира сградите като ги опакова и боядиса и европарите отлетяха в някой джоб Вятъра духна по силно и мазилката заедно с изолацията отлетя Така се санират и поддържат сградите бъдете спокойни сега ни успокояват по тв че всичко е шест идват избори да не забравяте за големия стройтела на асфалта и санирането ББ

83

Интересното

преди 1 година

Е че разрушителността на земетресенията е непрогнозируема, и най- здравата сграда може да влезе в резонанс със сеизмичната вълна и да се срути. А сеизмичните вълни винаги са различни.

82

Мнение

преди 1 година

До инженер проектант, ти си бил много т ъ п о парче! Защо не се завреш в мишата си дупка и замълчиш завинаги? Дава се годност, и след тази дата, кой знае:- Я камилата, я камилара. Аман от умове, като твоя . Като не разбираш, мълчи си.Какво иначе да пишат, като 90% от строителството преди 89 год, беше панелно?

81

Прайд

преди 1 година

Камелке , от строителство ал хабер си нямаш , както и от журналистика ! Панелките имат само едно противоземетръсно ядро - асансьорната шахта !

80

Анонимен

преди 1 година

При новото строителство от всичко е пестено и не отговаря на никви норми, е по документи може би, единствено се гледа да е лъскаво за да има търговски вид и на третата година почва да се цепи и пука даже без земетресение и почват ремонтите.

79

До 87

преди 1 година

Това саниране, което се извършва в България изобщо не е саниране. Това е облепване на сградите. Саниране означава когато се укрепват конструкцията и заварките. А сега това уж саниране го видяхме какво е при буря-директно падат плоскостите, или с други думи българското саниране много наподобява на папиемаше.

78

Анонимен

преди 1 година

В Япония що не падат сгради, дори при 8 степен земетресение? А, сетих се! Щото ги строят японци.

77

инДжинер лаладжия

преди 1 година

До инженер проектант Така е, но много ''умове'' смятат, че санирането означава облепване със стиропр..........тук-там и без дюбели!

76

Анонимен

преди 1 година

С.поред действащата Наредба 3 от 21 юли 2004 г. за основните положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях проектният експлоатационен срок на конструкции на жилищни, обществени, производствени и други сгради и съоръжения" е 50 години. Срокът е валиден за всички типове строителство - включително тухла и панел (ако някой реши да строи отново по този начин).

75

инженер проектант

преди 1 година

До Анонимен...То като им е изтекъл срока не означава, че ще паднат. Изтича конструктивния им гаранционен срок но те пак може да си издържат и 200 години ако се санират може и повече.

74

Аз

преди 1 година

Дано никога не ни се случва такова бедствие за да разберем коя сграда ще е най-здрава.

73

силно заинтригувАна

преди 1 година

До Анонимен 84 А газобетонЯ и гипскартонЯ ли не са глупости на търкаленца?!