Това дали ще е легален или не бакшишът, зависи от това дали ще се декларира от пулучателя на дохода. И сега няма пречка лицето да си го покаже към приходите като си подаде ГДД. Ще ме прощава обаче г-н Алибегов, но необлагаем за кого предлага да бъде? За Платеца на дохода от бакшиш или за получателя на дохода от бакшиш?
Заради тази герберска из**т по време на ковида от дъжд на вятър взех да ходя по ресторанти. Ако това стане с бакшиша спирам изцяло. Доста задобрях в готвенето покрай пандемията и спокойно мога да приемам гости или да ходя на гости.
До black death. Не казах ли, бе идеята на Алибегов е леко тъ..па и само ще навие служителите срещу него? Иначе бакшишът е също толкова редовен като дохода на самоосигуряващите се, фирмите. И там един месец може да си на 10000, другия да си на 0. Ама, тъй като доходът им е доход, плащат осигуровки и данъци, нали? Просто на края на годината дължиш осигуровки на осреднения си месечен доход до максималния осигурителен праг и след това- само ДОД. Но сервитьори масово да отчитат така бакшиш....
А Сашко сина на Митко милиционера,стопанисващ незаконната автоморга между Горубляне и младост 4, разхвърляна около един Тир паркинг,той какво да каже човека. Трета година явно кеши здраво на държавни хрантутници човека, щом продължава да мърля нещо.
До АнонименСамо, че бахшишът този месец може да го получиш, ама следващия като свърши сезона няма да има.
Май повечето не са разбрали идеята на Алибегов. Тя е бакшишът да бъде обявен за законен доходи така персоналът да може да доказва доходи пред банки и подобни. Не е да се налага сэс закон плащане на бакшиш. Иначе за тази му идея служителите му ще искат да го обесят. Ако е законен доход, то до осигурителен максимум да се плащат ли осигуровки? ДОД 10%? Какво ще го доказва пред НАП? Но за плащането на данък ще е сэс сигурност най-яка реакцията.
искат не само безплатни работници,но и да им плащат,че работят за тях!бачкайте си сами, с роднините си!мизерници!
Тоя да си навие една десетолевка и да сия навре за бакшиш!От сутрин до вечер ще ни занимават с някакъв си из.ме...кяр.
То идеята на бакшиш е да дадеш на сервитьора, а не да го дели със собственика на ресторанта.
Направо направете бакшиша 100% кръчмар смотан, всички искате да си оправите живота с просто кръчмарство защото ви мързи да учите и усвоявате нови умения.
Това е добра идея. Държа ресторант и е много трудно да се плаща на персонал макар и минималната. Затова бакшиша трябва да е задължително 30% като 15% остава за собственика на заведението, а 15% отива при сервитьори, както и сервитьорите да не бъдат на трудов договор и заплата, а само на бакшиши да разчитат. Така ще са мотивирани да работят повече, а и ще се облекчи много положението на ресторантьорите. Преди няколко месеца взимах сиренето за 4, сега е вече 8 лв.
До АнонименМузикант съм !Свирили сме в много известни български ресторанти !Никога не си поръчвам питие -неволно попаднах как барманка как почиства чашите ,духа в чашата и ако е останало нещо по чашата Плюе и тогава е забърсва и чашата свети , остава въпроса къде и с кого ..! Сервитъорка се спъна и изтърва няколко чинии-колегите и помогнаха ,събраха всичко ,сложиха в нови чинии това се случва извън кухнята,където е входа за тоалетните !Да Ви е сладко ,както казват комшиите от Турция !
Ние пък не искаме. Ако сме доволни сами ще им оставим. Утре и такситата ще ревнат за същото. После и пиколото в хотела. И накрая персонала в стола на народното събрание.
Стара табела от соц-а : "Бакшиша е причина за нарушаване на реда и влошаване на качеството на теляшките услуги! Граждани! Не давайте бакшиш!"
Ресторантьори искат легализиране на бакшиша