182

Анонимен

преди 3 години

Документи макатата не ги плашат- те са сега във фазата на тълкуването и смученето от пръсти на изводи и въображаеми теории! Джендер история е това тяхното и дойчевелетата го харесват това- модерно било и нали всичко релативизират и либерализми до полуда... Както при комунизма- човека решавал всичко, няма граници и човека бил цар на природата и прочие дивотии.

181

Анонимен

преди 3 години

Макетата си беха най- добре в Югославия, поживяха си юнашки със западните помощи и получиха подкрепа за безумните си исторически съчинения пак донякъде от запада за да цакат нас като комунистическа държава. България им е крива, а като бяха Вардарска Бановина сякаш им е било по- добре. Развиха едно про-сташко самочувствие, че са със сърбите и те са по- успешни от българите и по-хитри и винаги се присламчват към победителите. И така все чакат нещо безплатно ако може...

180

Анонимен

преди 3 години

Аз съм потомка на преселници от Гръцка Македония, сега селото им е в Северна Гърция, техния говор се разбира, но звучи като диалект, не е книжовен български. Селото е било с българско име, гърците са ги насилвали да се погърчат и затова са бягали към България, но въпреки това не е редно насила да побългаряваме днешните македонци, аз съм за свободно определение на човека. Насилието води до озлобяване и отмъщение.

179

Анонимен

преди 3 години

Има една приказказка "Македонския език е чист български, писан на сръбска пищеща машина".

178

кой е поробител?

преди 3 години

Турци или московци? - И двете дядо попе! Едните имотни роби а другите безимотни крепостни селяни - комунисти от болшевишки тип....

177

история и пропаганда

преди 3 години

До алиТя се пише от платените историци на победителите. Победените пишат точно обратното

176

до 193

преди 3 години

Съчетанието "американски" и "нация" е оксиморон. Американска нация няма, но има американска държава, основана от англичани.

175

Ganjo

преди 3 години

Много шлайфан мозък в България,даже и полиран.Много чели,ама нищо не разбрали.

174

Анонимен

преди 3 години

До българинРазбира се, че е съществувала българска нация преди освобождението.Не е съществувала българска държава по времето на робството, защото сме били част от империята.

173

българин

преди 3 години

До: номер 194Освен това и населението в Македония е разнородно - има и албанци, които ги няма у нас.Но за това си прав - от 1945 г. са отричали да има българи в Македония. За репресиите не спорим - доскоро на власт беше националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която ако питаш мен е огледален образ на нашата ВМРО на каракачанския шкембе войвода.Фани българските националисти, па удари македонските!За пръв път сега Зоран Заев се опитва да промени отношенията ни, но явно не става така бързо.

172

българин

преди 3 години

До: номер 194Защо да издиша? Може да ми поставяш минуси но аз само привеждам факти.И както правилно подчертаваш, не се е юрнал целият свят да се заселва в Македония, за разлика от САЩ. По тази причина разнородното население на младата американска държава е приело английския за официален и не го е кръстило "американски език".Виж разликата между шведски, датски и норвежки! Нищожна е!В миналото са били един език с много диалекти - скандинавски. Това преди да въведат писменост.

171

Анонимен

преди 3 години

До българинВ америка повечето хора се гордеят с предците си ,немци,англичани,ирландци,французи,гърци,италиянци .Никой не твърди ,че те са дошли в Америка ,като етнически американци!

170

Анонимен

преди 3 години

До 193Примерът със САЩ издиша!Не съм чул и прочел цял свят да се е юрнал в миналото да заселва Македония ,та се била пръкнала нова нация.Освен това Ние признахме,държавата,идентичноста и езикът(по конституцията им)Въпросът е за миналото и как е образувана нацията.В САЩ се приема ,че нацията им е създадена от различни етноси.Е,в Македония в миналото е имало всякакви,но не и българи!

169

българин

преди 3 години

До: номер 191Виолето, американската нация също е създадена изкуствено преди има няма 250 години.*** кажи сега на някой американец че е "англо" да видиш какво ще последва.Остави македонците да се чувстват македонци и гледай ние българите да почувстваме нещо повече от нашата нация.Да, не говорят "американски" език. Обаче къде се буташ между атовете?Английският е може би най-говоримия език по света след китайския предполагам.Освен това са били на косъм да приемат немския за официален!

168

Нонсенс

преди 3 години

РСМ-БЮРМ остава упорито един посткомунистически бастион-остров, който няма как до се впише в нормалния свят. Хем създадени от полуграмотни комунисти, хем внуци на Александър и Филип Македонски!!!! Що за простотия е това бе хора?????

167

Виолета Благова

преди 3 години

Страшното в случая, е как за 50тина години се изтрива националната памет на цял народ! И ако си мислите, че комунистите са виновни помислете си пак. Българската азбука също е пометена, премахнати са цели шест букви. Истината е, че на великите сили не им трябва голяма нация с едни език и самосъзнание на Балканите.

166

българин

преди 3 години

Това, че македонският език е кодифициран през 1945 г. е ясно и не е предмет на спорове.Замислих се върху друго обаче.Преди освобождението на България не е съществувала българска нация. Няма как да съществува - имало е само славянски етноси. Кръсте Мисирков публикува книгата си "За македонцките работи" през 1903 г. в която излага идеи за македонски език и нация.Куриозното обаче е, че тази книга я пише докато е в България и получава българско гражданство. Много противоречива личност.

165

българин

преди 3 години

До: номер 185Да, точно така е както поясни. Обаче на някои "професори" и "историци" не им изнася да тълкуват фактите като наука, а следват политическите пристрастия на политиците, в случая на нашите "воеводи" от ВМРО, противовес на македонските от ВМРО-ДПМНЕ.Отначало българският (понастоящем старобългарски) език се е наричал "язик словенскъ", а по-късно са му сменили името на "язик блъгарскъ".Нали няма някой глyпaв който да не знае, че прабългарският не е бил славянски език?

164

Смешното

преди 3 години

Най смешното от цялата история,че баш кодификаторът на македонскиот язик е Блаже Конески. Блаже Конески е хибрид между сърбомани и куци власи. Племенник е на Григор Соколович,сърбоман учил и шматкал се в Белград,убит с присъда от ВМРО. Това обяснявя сръбските букви и махането на Ъ.

163

българин

преди 3 години

Защо давате примери с австрийски, американски, кипърски езици?Защо не дадете примери със скандинавските езици, а именно норвежки, шведски и датски, които са се разделили след реформацията и революцията на Мартин Лутер?Защото ние тука разбираме от македонски само, но не и от скандинавските диалекти?И досега има спорове сред тези езици кое е диалект и кое език!Не сме глyпaви, знаем че македонския език е бил създаден през 1945 г. от тамошната комунистическа партия.