50

Минаващ

преди 4 години

Моят национален празник е 06 септември- ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО. 1885Г съединение на Княжество България с Източна Румелия.

49

Малка шапка

преди 4 години

А защо говорите за жертви, без да споменете 6тях милиона?

48

Жо

преди 4 години

А, ЗАЩО този разбирач не каже, как руските генерали правят грешка слад грешка и стават причина да загинат хиляди войници и опълченци?След като губят битката край Ст.Загора, руските генерали правят огромна грешка. Те решават, че турската армия ще премине през Върбишкия проход и там отиват десетки хиляди бойци.На Шипка изпращат само Брянския и Орловския полкове (2000 души) и около 5000 опълченци с лошо въоръжение. Турците атакуват Шипка с 27000 войска.Само героизмът на опълченците удържа аскера

47

Минаващ

преди 4 години

Нац. празникСърбия- 15 февруари - първо сръбско въстание 1804г против Осм. империяГърция- 25 март - въстание против Осм. империя 1821г. довело до независимост 1829гАлбания- 28 ноември- независимост от Османска империя 1912г.Румъния- 1 декември ден на обединението 1918г ( Румъния и Трансилвания)

46

анонимен

преди 4 години

А защо искате даром да я освобождава, ей тъй, да жертва мъжете си и средства, за този, дето духа? Ще си плащаме, разбира се - платили сме по-малката част, другото е опростено мисля от цар Александър или греша.....

45

Додо

преди 4 години

В интерес на истината робство не е имало. По-скоро ислямска диктатура, която не е била с нищо по-репресивна- нито със свобода на словото, нито с данъчна политика от днешната диктатура на Брюксел.

44

Анонимен

преди 4 години

А в битката за 16-хиляден Плевен загиват 32 000 руснаци, 3 500 румънци и около 400 финландци.____Е това е една от най-големите лъжи, всички жертви на войната от 1877/1878 година и на 2-та фронта е около 30 хиляди, от тях руснаците са точно 15567 души и това е безспорен ФАКТ !

43

Анонимен

преди 4 години

Е как да не им вярваш на тези руснаци, хората снимали та и в интернет качили. Палавра тип комсмолская правда.

42

анонимен

преди 4 години

Къде била Турция, къде била България? Ами огледайте - се колониите винаги са по-зле, защото са скубани - Балкански полуостров, Африка, Южна Америка, сигурно има и др. сещам се за Индия, да не би да смятате, че ние трябва да сме богатите?

41

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 22Не бих отговарял на Анабел, нито на Саманта, нито на Алекс!Нещо много ми идват тази имена! Очаквам вече и Херо...WOW!

40

Привет от Анкара

преди 4 години

Демек, какво излиза? "Освободените" са по-свободни и богати от "асвободителите". И още,че българите са изкупили "свободата" си с чужда кръв. И още, никой никого не освобождава даром. Както Русия НЕ Е ОСВОБОДИЛА даром Крим,Тюркменистан, Азербайджан,Къргизистан,Таджикистан,Узбекистан,Афганистан, така не е превзел и Задунайская губерния. После България плаща на своя "освободител"64 тона злато. Нямаше нужда от това защото осмонската империя се разпадаше и до дветри години България пак щеше да я бъде

39

анонимен

преди 4 години

Двукатни къщи са имали само чорбаджиите. Аз съм чел достатъчно, повечето са живеели в по две стаи и са се тъпчели с деца и възрастни. Имали са земя, която всъщност е на султана, но за да я обработват, все едно е тяхна. И стига глупости колко е била добре България - справка - метрото в Лондон е открито когато ние още сме били зависими. Да, не роби, а зависими, били сме колония. Османската империя е типична теокрация, подчиняваща се само на аллах, без напредък, и затова си отива всъщност.

38

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 33Само дето такъв град Истанбул не е имало през 15 век, така че взимай се гръмни некъде, а между другото, не през 15 век, а през 19 век крепостните в Руската империя са били над 30 млн, а крепостничеството в Руската империя е било много по-жестоко и нечовешко дори и от робството в Римската империя

37

АА

преди 4 години

Глупости на търкалета, че българите живеели в китни къщи по време на робството. Има архивни снимки, правени от руснаци, които са качени в интернет, и се вижда как са живели...

36

до 33

преди 4 години

Много лщбопитно "патриоте". Много бих се радвал да ми покажеш начина и пътя,как и ние,по простите българи да се докопаме до тези архиви и да по прочетем малко и ние да се образоваме. Пиши,ще помогнеш на много българи,защото празното говорене там или тук пише еди какво си, е всичко друго, но не и достоверна информация.Чакамееееее

35

Анонимен

преди 4 години

Фактите са си факти, през 14 век съществуват 2 Българии, Волжка и Дунавска, едните са завладяни от османлийте, другите от руснаците, 5 века по късно народа на дунавските българи продължават да съществуват, развиват писменост, имат училища храмове и т.н., а от волжките българии не е останала и следа, така че не ми говорете за убавите ***, те са дошли тук за да ни завлядеят и да ни направят крепостни, благодарение на Стамболов това нещо се предотвратява, ФАКТ !

34

Анонимен

преди 4 години

Някакъв кел-еш се подписал Достоевски! Той прочел ли е една книга от гениалния руски писател? Който е еталон за психолог за всеки западноевропейски и американски интелектуалец. Искам да добавя, че в тази война са участвали полк. А.Пушкин, син на великия поет, Лев Толстой, великият хирург Пирогов, баталистът Верешчагин, княгиня Вревская и още десетки велики люде, водени от едно - любов към братята-българи!Бабки от Самара са извезали знаменитото знаме.Цяла Русия е събирала пари за кампанията!

33

Анонимен

преди 4 години

Русите са дали живота си за да се цамбуркат в топлите води. Всичко останало е измислица за пред народа, та да се запазят колкото се може по дълго интересите им по тези земи. Когато правите истороя говорете за сметките на великите сили, не ни правете роби длъжници, предатели такива. Истината не трябва да се забравя, лъжата робска няма смисъл поколения наред да помним!

32

Минаващ

преди 4 години

3-ти март е ден на българското раболепие.Няма друг народ на земята като моят, който да празнува национален празник ден на премирие на чужда война между две империи(Османска и Руска) за владеене на Балканите и проливите(Босфора и Дарданелите).Стига раболепие народе мой!!!-142 г.минаха от тогава.

31

факт

преди 4 години

има, истината е че не са ни освобождавали а са ни окупирали, и не само нас, а цяла източна Европа ! след руско турската война се настаниха тия "освободители" в България, та чак до 1989г.! наследниците им в България се опитват да ни върнат под ботуша на тия "освободители" отново!