129

До Анонимен 137

преди 4 години

Никога не сме имали добра образователна система. На един лекар, не му е нужно да знае коя е столицата на Аруба и къде има лиглитни въглища, както на един геолог му е все тая за нервната система на жабите. Но това да жегнеш самочуствието на *** е много лошо - само той е прав! Общи предмети е хубаво да се изучават в основно образование, в средно трябва да се отсяват.

128

До бай уй

преди 4 години

Това е искала да завърши - това е завършила. Тук, за разлика от целия свят (изкл. Русия) се налага мисленето, че трябва да знаем от всичко по малко. На запад се концентрираш точно там, където желаеш. За това имат тесни специалисти. Може да не може да си завие една крушка, но по предмета който е избрал е на топ ниво.

127

Анонимен

преди 4 години

Ние си имахме чудесна образователна система, но това беше преди 25-30 години. Всеки завършил Университет в БГ тогава и заминал на Запад знае добре това.

126

бай уй

преди 4 години

Човек, завършил нищология, обяснява, от къде да се вземе пример за образователната система!

125

Анонимен

преди 4 години

Аз не разбрах с-у кое ревете толкова, че била кастова система и най-можещите влизат във ВУЗ? Искате да си остане така, както е сега в БГ - 99% от тез де могат да четат да са вишисти ли? Всеки е различен с различни умения, външност и умствен капацитет, що всички трябва да учат едно и също? Да станат "майстори по всичко", както беше при комунизма?

124

Анонимен

преди 4 години

Някак си куца подготовката на специалисти. Липсва директен път, от гимназията до кариерното развитие. Професорите са неспособни да отговорят а на Какво ще работим, след като завършим?, следователно отговарят с Ами свга, колега, това образование, не е за бачкатори, а за академициАман, БЕ!

123

Анонимен

преди 4 години

Униформата е хубаво нещо. Не бива деца от заможни семейства, да подтискат тези с ограничени възможности.Пффф. То идва с раница за 3500 пунда, говори, че през уикенда отива във виката в Швейцария, а след 4-тинолас отиват пансиннонучилище, дето такста е 2 пъти средната годишната заплата в Кралството ... спокойно. Бедничките ще направят връзката, така или иначе. Ако ке свикнат да се справят с подтискането от рано, на 20 ще си реже вените сигурно ...

122

Анонимен

преди 4 години

Жената е права за това, че тук се избирателно се копират случайни елементи на чуждите образователни системи. И от години засилват държавната регулация, а това е концептуално грешен подход. Няма как да регулираш образователния процес, без да имаш действаща политика за професионална реализация. Затова само се хабят ресурси и нерви. А ако се цели повишаване на "функционалната грамотност" - това е формален показател, който дори и да бъде постигнат, сам по себе си нищо няма да даде.

121

Анонимен

преди 4 години

Статията е написна в типичен стил на есе за английските колежи. Добре развито, само не се знае на практика дали ще става за нещо. Всичко звучи добре, само че реалността в страната за реализация е много по-различна.И тяхната учебна система не е лишена от проблеми. В зависимост от социалното положение на родителите, децата биват разделяни по други критерии и е много по-значително. Тя просто дава по-равни шансове на бачкаторите да са си бачкатори, а богатите да ги управляват.

120

kireza

преди 4 години

АЗ ЗАВЪРШИХ ПРЕЗ 1966 ГОДИНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ....КАТО ЖИВЯХ В ДРУГА ДЪРЖАВА СЕ УБЕДИХ,ЧЕ МОЕТО СРЕДНО СПЕЦИАЛНО Е НА ВИСОТАТА НА ЧУЖДОТО ВИСШЕ...ИМАХ КОЛЕГИ ЗАВЪРШИЛИ В ГЕРМАНИЯ,ЧЕХИЯ,ПОЛША И ДАЖЕ ФРАНЦУЗИН,НО НИ ВЕДНЪЖ ДАНЪЧНОТО НЕ МИ ВЪРНА БАЛАНСА,А ТЕХНИТЕ ГИ ВРЪЩАХА РЕДОВНО.....А СЕГА У НАС НЯМАМЕ ВЪОБЩЕ ОБРАЗОВАНИЕ,АНГЛОСАКСИТЕ ГО УНИЩОЖИХА,НАЛИ ТО Е ПО ТЕХНИЯТ МОДЕЛ!!!ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИВЛИЧАХА УСИЛЕНО БЪЛГАРИ ВИСШИСТИ???ЗАЩОТО ТЯХНОТО ОБРАЗОВАНИЕ БЕШЕ НУЛА!!!

119

Анонимен

преди 4 години

Тая да си навре мислите за униформите и ползите им някъде, където слънце не огрява.

118

Анонимен

преди 4 години

до 125 Да бяхте ходили на уроци в някое читалище. Цените са достъпни. Другото е оправдания за мързела на родителите ви.

117

Учител

преди 4 години

Нали им взехме преди 20 години здравната система на англичаните. Вече нямаме здравеопазване. Хайде да въведем и английската образователна система, та съвсем неграмотни да ги изкарваме от училище. Ние и сега нямаме ползва от гимназиалното образование. За пет години само ходят на училище без да получават никакви полезни знания и умения. Въведем ли английската образователна система,

116

Анонимен

преди 4 години

Много съдържателни и задълбочени meaningful things са казани в това интервю, Браво!! Ако бях ученичка в Англия, щях да съм пълна отличничка, а не да ми пишат недостатъчния за кандидатстване.във ВУЗ общ бал под 5,50 , само защото, именно по предмети като математика, физика и химия бях слаба, въпреки старанието си -просто не ме влече тази материя! Но бях много добра по. музика, литература, чужди езици, психология и още в 1ви клас майка ми получи препоръка да развива музикалния ми талант! Профил - пеене. Но точно тези предмети НЕ ВЛИЗАХА във формиране на дипломата!! Държавата просто уби

115

БатБулгар

преди 4 години

Няма по-слаба система от английската... може би само американската.

114

Анонимен

преди 4 години

Забравили са Астрология да въведат във ВУЗ-овете след като всички известни политици са имали астролози-съветници. Най-ярък пример е Индира Ганди, само че не са успели да и предскажат най-важното - кога ще я гръмнат.Има един астролог/съветник станал милионер за нула време, защото "предсказвал" само хубави неща на африканския си шеф-диктатор.

113

Обр. си беше добро!

преди 4 години

Да добавя и че "навремето" се пише заедно! Да не говорим за структурата на цялото ти изречение. Не се заяждам, само казвам, че ако не са ти давали високи оценки, то не е било по партийна линия! Имаш още да учиш, преди да се изказваш по образователни въпроси!

112

Анонимен

преди 4 години

Нещо не ми се бачка и затова ще уча. От двете злини по-малката.Каквото и да се получи, не е като да си с памперс на поточната линия или с кирка в мината...

111

Обр. си беше добро!

преди 4 години

До Анонимен"На времето по-високи оценки се даваха на дечицата на партийци и "борци" против фашизма и капитализма, наследството от което си носи пагобните последствия"ПагУбните, моме! Тая философия дето я описваш, беше на двойкарите... Те всякакви истории разправяха как се пишат оценките. А отличниците просто учеха и изкарваха шестици. Хич не беше трудно - както ни казваха - "този материал е направен за средното ниво"! За да не научиш елемент. бг думи как се пишат, трябва да си много т ъ п

110

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 77Образователната ни система е била на топ ниво до средата и края на 90-те....всеки запознат го знае.......Всяко БКП го знае!