26

Анонимен

преди 4 години

До ToPhDБлагодаря за изчерпателната информация. Това са неща, които данъкоплатците трябва да знаят.Продължавам да мисля, че са ни достатъчни десетина ВУЗ-а, в които обаче да се влиза "като през иглени уши", в смисъл да има високи критерии за прием. После там да се получава подготовка на световно равнище.Но като знам равнището и аспектите на корупцията у нас, не знам как можем да постигнем изискването в държавните университети да влизат само младежи с отличен успех, получен за реални знания.

25

ToPhD

преди 4 години

Въпросите са Ви 3:1. В частен получава около 2500лв.2. Субсидията зависи от броя студенти - редовно, задочно, магистри, дистанционно, докторанти, специализанти и др. Мисля, че поради тези причини варира от 10 до 50 милиона. Университет с 1000 студента-съответно ниската сума, а този с 25000 студенти - може би и над 50 милиона.3. Аз гарантирам за моето качество, ниво и старание в упражненията, въпреки заплата. Наистина все още го правя заради студентите, имам изключително интелигентни. На 35съм

24

Анонимен

преди 4 години

До ToPhDКолко получава човек, който има Вашата квалификация и заема позиция като Вашата, но в частен университет или колеж?Ако можете да направите такова сравнение, ще Ви задам още два въпроса:1. Имате ли представа каква субсидия дава държавата ежегодно на съответниячастен ВУЗ?2. Кадрите, подготвяни в този частен ВУЗ на същото ниво ли са като тези, които подготвяте Вие?

23

ToPhD

преди 4 години

Работя като асистент и съм с ОКС инженер - магистър и ОНС доктор в държавен университет. Получавам чисто 910лв. Щом пенсиите достигат на места до 7000, пак всичко ми се проясни, нещастници. Да живее БКП и *** им Другари. Повръщам.

22

До № 9

преди 4 години

Ако пък свърши някаква работа в института, в който е абониран за заплата,михлюзът от БАН непременно получава допълнително възнаграждение, защото отчита всяка извършена от него дейност като работа по проект. Хонорарите от лекциите, четени по ВУЗ-овете са им отделно.Е, тогава защо получават заплати и на всичко отгоре имат дебелоочието да настояват за повишаване на тези заплати?

21

До Анонимен № 9

преди 4 години

Който не може да си намери работа, става докторант"Как не. Опитай се да станеш редовен докторант в БАН. Там докторантурата с осигурена стипендия и научен ръководител е запазено място за "свои деца". После му е гарантирано и назначението в съответния институт. После следва рев, че заплатите им били малко. Малки, ама не се различават от заплащането на средностатистическия българин, който се скъсва от работа. А михлюзът от БАН или безделничи, или обикаля да чете лекции за още пари.

20

Ако преподавателят и

преди 4 години

водещият упражненията са читави, нека да взимат европейски заплати! Заслужили са го, защото ще създадат читави кадри.Проблемът е в безбройните ни ВУЗ-ове, създадени само за да взимат допълнителни пари безчет хонорувани преподаватели, които се водят на заплата другаде, но запълват работното си време с обикаляне на държавата, за да четат тук и там все едни и същи, остарели лекции. Така, и родителите се харчат, и държавата налива пари от джоба на данъкоплатците, за да поддържа излишни ВУЗ-ове.

19

Анонимен

преди 4 години

Браво много добре!6000 това ми е заплатата във CHF за eдна седмица!Поздрави от Oerlikon!

18

Анонимен

преди 4 години

Затова в СУ назначават студенти 2-3 курс за асистенти, които от своя страна се гаврят със студентите по-долен курс. За мен е недопустимо 21-22 годишен да изпитва и поставя оценка на 20 годишен. Професорите се правят, че нищо не знаят...Първо няма необходимите знания, второ няма необходимата рутина...Затова мога спокойно да кажа, че ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е УДАРИЛО ДЪНОТО.

17

Анонимен

преди 4 години

Eгати асистента. Той да не продава на черно хипофизни хормони след пречистване. И да помни да ги врътне на искуствен бъбрек, за да изкара азидите, ако е слагал за консервиране. Зависи на каква хроматография ще ги разделя, но не е лошо да ги лиофилизира накрая и вкара в ампули. Едвали ще има пари и време за мерене на активност, но те и без това повечето потребители са достатъчно прости.

16

Анонимен

преди 4 години

Всички комунисти - свикнали без пари , някой е длъжен да си жертва живота за да ви учи децата да стават лекари и инженери .. Това не са ви учители от средното и детската .. Тези хора са от друг калибър ..

15

Saki

преди 4 години

Асистента в МУ, трябва да изкара за 1000лв. една С категория за камион и да се пуска по пътищата в ЕС. На месец 2500 Евро. И ще си навие дипломката и ще я мушне в ауспуха на камиона.

14

Анонимен

преди 4 години

Всеки кой мераклия за големите пари на МУ - да учи 10г. да харчи пари на мама и тате , па да иде ако ще и без пари..

13

Анонимен

преди 4 години

"В Медицинския университет в София средната работна заплата на асистент е 2982 лева..."Това заплата или възнаграждение(т.е. включен извънреден труд и бонуси)? Щото масово асистентите в МУ които познавам са на по 780 лева договор(заплата). Че им се изплащат допълнително за часове и за изпити - ясно е, че даже може и да подминават 3000 на месец ако го гледаш на годишна база.

12

Анонимен

преди 4 години

В Германия на лекар чирак(асистент или без специализация) дават 3500-4000 евро начална без един ден стаж... Кой луд ще седи ви учи децата бе..

11

Борисчи

преди 4 години

А всеки който завижда на 2200 заплата за асистен в МУ е свободен да отиде да преподава там. Но преди това да упи 6г след това да работи 15-20г за да натрупа опит и знания

10

Анонимен

преди 4 години

Да, 700 лв е реалната сума, която трябва да се дава на българина в края на месеца. Всичко останало той го харчи за да го видят колко е голем... Снобари са 95 процента от българите и харчат само за да ги гледат другите от страни колко са велики..

9

Гневен

преди 4 години

За да преподаваш на бъдещи лекари, трябва да си доказан специалист. Кой добър лекар ще преподава знанията си за 1000лв? В София вече заплатите са от хилядарка до две

8

Анонимен

преди 4 години

Кой не може да си намери работа става докторант и я кара стипендия 500-600лв. и студентско общежитие.. Ега си кефа..

7

Анонимен

преди 4 години

Това са някакви изолирани случаи и вероятно става въпрос за ръководители на европейски договори. По българските договори трудно може да се докара такава заплата.