182

До 187 -продължение

преди 5 години

Записали я в полувисш институт, който завършила пак с успех над мн.добър (5). Но никога не е работила. Не е възможно нормално да контактува с хора. Опитва се да започне разговор, но се нервира още докато изговаря второто или третото изречение и започва да крещи и да обижда. Слава Богу, от реституция получиха парцели и строители ги обезщетиха с няколко апартамента. Сега тази жена и престарялата й майка се издържат от наеми, а роднини ще се грижат за нея, когато майка й почине, така са се разбрали

181

Анонимен

преди 5 години

България има един основен проблем и това е простотията. За всеки проблем ние започваме да философстваме без да сме достатъчно компетентни. Вместо да привнесем опита на други, по-цивилизовани държави, ние откриваме топлата вода и спорим едни с други какво трябвало да се направи, въртейки се в омагьосан кръг.

180

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 187Не знам какъв е Вашият случай. Но имаме една над 50-годишна съседка, която е завършила и основното училище в квартала, и една от столичните гимназии с общ успех над мн.добър (5). Но жената е с явни ментални проблеми, които обаче не й пречат да наизустява текстове. Когато кандидатствала за висше образование двукратно, втория път един от деканите намерил връзка с баща й, за да му каже, че още първия път е покрила всички изисквания, за да я приемат, но не желаят такава студентка.

179

:((

преди 5 години

Както и да въртите и сучете, хората не желаят в паралелките на децата им да учат лица с психични отклонения или със забавено умствено развитие.Съчувствам на онези, чиито деца са със СОП и се опитвам да ги разбера, когато изливат агресията си тук. Те се опасяват, че и спрямо техните деца може да възникне неприязън, макар и да не са с ментални увреждания. Но това не оправдава арогантността им.Що се отнася, до родителите на психично болните,нека имат мярка.И да не спекулират със случая от 32 у-ще

178

Анонимен

преди 5 години

Една такава разбирачка, преди пет години си позволи да каже, че детето ми е умствено изостанало и направиха всичко за да го изолират от класа. Е, след година нерви, както за нас, така и за детето го преместих в друго училище. Там нямаше такива коментари и лепване на етикети. На матурите има едни от най-високите резултати. Дай на простака власт и гледай

177

Анонимен

преди 5 години

Колко от децата аутисти... "умният" гугъл непрекъснато ми подменя текста.

176

До 181

преди 5 години

Колко от децата артисти ходели на училище с останалите деца са агресивни? Имаш ли си поне някаква идея за какво пишеш?

175

До 181

преди 5 години

Колко процента от децата със СОП имат агресивно поведение? Колко процента от децата без СОП имат агресивно поведение? Защо ли си мисля, че процентът на агресивните сред децата без СОП е по-голям, примерно тройно по-голям?

174

Анонимен

преди 5 години

Деца, които учат и знаят без значение дали имат СОП или не и деца, които не учат и не знаят пак без значение със или без СОП. Дали да не ги изолираме едни от други? После тези дето по-бавно учат дали да не ги изолираме от по-бързо учещите?! Да изолираме ли момичетата от момчетата? Изолации много... хора малко...

173

Анонимен

преди 5 години

До LanХората писаха за агресивни деца с психични проблеми, това исках да кажа.Невъзпитаните са друг проблем.

172

Lan

преди 5 години

Агресивните деца, които дефакто са основният проблем в училищата, рядко са със документи СОП! Просто защото и родителите им са груби, агресивни и нагли - точно такива са и отрочетата им. Това не са деца нито с физически проблеми, нито с ментално забавяне (основният трън в очите на всички), това са НЕ възпитани деца.

171

Lan

преди 5 години

176, а ти явно не си дочел точно какво бяха написали и родителите и въпросната учителка. С децата със СОП обикновено се работи, роботено е и преди да отидат в училище. Има една голяма група деца, чиито родители много държат да са нормални и не работят с децата си. Те по документи не са със СОП, но са истинското бедствие. В класа на детето ми има дете точно с умствено изоставне. На матурите сега има 3 петици и 1 шестица - по математика. Резултатът му е много по-добър от много от "нормалните"...

170

Анонимен

преди 5 години

По това какво е отношението на една държава към инвалидите и хората с увреждания, можеш да разбереш и нивото и на развитие.И нямам предвид само статията, а и всички коментари под нея.Ние сме дъното. Копаем без умора.

169

До 160

преди 5 години

Не, не е необходимо министърът да подава оставка!Да подадат оставки на регионално ниво онези, които трябва да контролират и следят за изпълнението на законите.И които не са си свършили работата както трябва.И дано директорката не е реагирала така с тяхното мнимо съгласие !

168

Анонимен

преди 5 години

До Lan (169)Ти пък явно не си чел(а) множеството материали, последвали написаното от онази учителка във Фейсбук, която беше окачествила някои от тези деца като "особено опасни".Последваха хиляди коментари, в които стотици родители описваха наистина тежки случаи на ментални проблеми плюс агресивно поведение. Това имат предвид хората. Така че са напълно излишни мрънканиците на тема "ами ако то има двигателен проблем, ако е с очила, ако е глухо". Никой няма нищо против деца с подобни проблеми!

167

многодетен баща

преди 5 години

Колкото и да ме боли подкрепям директорката.Защото има два проблема.Единия е че дете с СОП трудно учи с нормалните те му се подиграват обиждат изобщо то е черна овца.И няма вариант това да се промени.От друга страна това дете трябва да му се отдели доста повече внимание-сиреч това е за сметка на останалите деца.Какво да се лъжем?!И за двете страни не е добре.Нито за училището,нито за самото дете.Не виждам работещ вариант освен ако има пари.С пари правиш индивидуално обучение и детето напредва!

166

Анонимен

преди 5 години

До пишещи до АлексДали детето със СОП може или не може да учи с останалите деца, не го решават хора като теб или тази директорка, а хора специалисти. Подобните на теб, издигат плашилото на най-тежкия случай, за който се сетя и реално твърдят, че всички деца със СОП са също такива. Добре, че засега специалистите решават, а не ти.

165

До Lan

преди 5 години

Ти ще престанеш ли да досаждаш с обяснения, формулирани като за аудитория от бавно развиващи се индивиди?Ясни са две веща. Онези, които са против безразборното приемане на СОП-чета, подчертават, че имат предвид деца с тежки ментални увреждания, които могат да бъдат опасни за останалите. Тези, които обиждат всеки, формулирал подобно становище, явно имат сред близките си роднини деца със СОП от такъв характер, който прави невъзможно приобщаването им към останалите. И не ги е грижа за здравите!

164

Опитал

преди 5 години

До До 147"Нещо си сбъркан. Описваш случай в Германия, при който 5 нормални деца, учат заедно с 15 други нормални деца. На всеки нормален човек е пределно ясно, че децата със СОП са нормални деца и че децата без СОП също са нормални деца"И какво им е нормалното като са със СОП? Ти думата специални как я четеш? Това са деца с проблеми на възприемане, усвояване, четене. Хайде научи такова дете да ти смята повърхнина на куб и ще видиш, че не е лесно.Ама седиш някъде и ръсиш положително мислене.

163

ШМАТКА

преди 5 години

До 666 Уважаеми 666,кой е критерият за т н от теб ''елит''?? Дали това да можеш да крадеш и лъжеш като сегашния наш елит без да мислят или да мислят като тези с недъзи и да допринасят с идеи , открития и знания за по-добрия живот на обществото ни?