29

Анонимен

преди 6 години

1998-2002 г. имаше инженери, но Костов закри заводите по искане на МВФ и ЕС. Те се преквалифицираха на икономисти и политици. И това доведе до липса на инженери сега. Човешкият живот е ограничен и образованието е скъпо и не може да се знае предварително какво се търси утре на пазара и бързо да се учи.

28

Пенсия

преди 6 години

Като се знам що за инжинер съм,страх ме е да ходя на лекар

27

...

преди 6 години

Човече завършил съм Машинно инженерство преди повече от 24г. После поради липса на търсене се преквалифицирах в строителен инженер! Лесно ми беше да го направя! Сега обаче е лошо! При нас идват студенти дето не знаят разликата м/у разрез и сечение а за основните разрези да не говорим! Това едно, но по-лошото е, че дори тия дето идват след някое време като се понаучат малко и отиват да бачкат по чужбината я като контрактори я въобще се изселват! В последно време сме се видели в чудо с кадрите!

26

Стр инженер

преди 6 години

Като заключение: инженери няма, няма и да има.

25

Стр инженер

преди 6 години

Работих 5 год за роботодател, няма никакъв смисъл. Носиш отговорност за неговите глупави решения, а ако стане нещо, той ще каже аз имам инженер, ето го, ето документите за обекта неговото име е там. Аз от строителство не разбирам за това съм наел инженер. Ни лук ял ни лук мирисал.

24

Анонимен

преди 6 години

Няма читави работодатели. Един читав работодател ще си намери читави служители.

23

Анонимен

преди 6 години

Инженерите си правят свои фирмички и пак няма да има работници. При пазарна иконимика няма смисъл да си работник.

22

Анонимен

преди 6 години

Заради демографският срив все по-малко ще стават кадрите и все по-добре платени. А това, че студентите нищо не знаят е друг въпрос.

21

Анонимен

преди 6 години

Колко трябва да се запишат да учат като ползват безплатна държавна издръжка и после напускат България. Инженери бягат в чужбина повече от икономисти и юристи и явно не е от добро. Трябват реформи за по-високи заплати и заплатен борд и защита на работниците от уволнение.

20

Стр инженер

преди 6 години

Няма как за за 1200 лв да нося такава голяма отговорност за простотията на бизнесмените. Говоря за длъжност като техн ръководител на обект. Спрямо проектирането цените са толкова смешни, че по добре да ида да налепя един квадрат плочки за 15 лв, отколкото да се състезавам с някакви камикадзета, които проектират за смешни пари. Единствения изход за кадърните инженери е зад граница. Това е цялата истина. Другото е въпреки че си инженер да бъдеш *** и да въртиш някакви схеми в България.

19

по зле ще става!

преди 6 години

Аз навремето като записах МЕИ-то почнахме 200 човека Автоматиката, завърших едвам с 3.80 и бях един от 13-те завършили. Сега някакви мухливи сополиви лигльовци с татуси ми идат в офиса викат дай 3 бона, не може да си върже обувките. Ще ти дам 3000лв след 3 годинки мойто момче като хванеш да се понаучиш. А тия мухливи *** дето искат от хлапетата да имат магистратури само им губят времето с това изостанало образование!

18

Анонимен

преди 6 години

Няма и качествени преподаватели в университетите

17

Анонимен

преди 6 години

такова нещо като пазар на труда НЯМА и само заплата е Х лева, ако не искаш да заповяда следващия и така до запълване на нужното колочество хора и така процеса се повтаря.

16

инженер

преди 6 години

Как да е иначе:- заплата на строителен инженер 1200 чисто (6дни в седмицата се работи)- заплата в call center - 1600 чисто - 5дни в офисаЕдин инженер спокоино може да вдига телефона. Един телефонист може ли да работи като инженер? Ами тогава оправете заплащането и ще има. Или си мислите че като внесете инженери няма да се усетят на 3-тия месец?

15

соц. инж.

преди 6 години

Кога най-после ще се закрият измислените институти- Варненски, Бургаски, Пернишки, Блатоевградски и т.н. Как е възможно да се произвеждат-юристи и икономисти в технически ВУЗ /Русе/, стр. инженери и архитекти във Варнески свободен /завършилите имат ли престава как е в УАСГ /!!!!??/. Всичко това е следствие порочното решение за делигираните бюджети /няма такова нещо в света/. Не може да има в малка България доколкото аз знам около 43 ВУЗ-а !!?Само Долно и Горно *** са без университет...!!!?

14

факт

преди 6 години

Оправете заплатите и отношението към работниците и постепенно всичко ще се оправи...

13

Тихата стъпка

преди 6 години

Много вожд, малко индианец.

12

+++++

преди 6 години

До ------10000лв?Че то и сега ми дават повече.

11

bai kolio

преди 6 години

Ако се спре порочното финансиране спрямо бройки, и се запазят няколко държавни университета в България, които да са елитни, и разбира се държавата спре плащания на частните университети, то тогава оставащите университети ще държат вече на качеството на студентите. И когато бройката излизащи е по малка от тази която се търси на пазара, се получава вдигане на заплащането - основен постулат в икономикса: връзка търсене спрямо цена. Колкото е по голямо търсенето, цената се покачва.

10

пазара

преди 6 години

До АнонименНамерил си за кво да се тревожиш.Ти кво ши праиш мисли.