85

Колчо

преди 7 години

Някой по-просветен да каже фиромците на кирилица ли пишат или на смесена латино-кирилица? Щото аз не сещам в кирилицата да има буквата j, докато в латиницата я има. И, ако пишат на латинизирано-сръбска кирилица защо не се гръмнат с техните претенции за Седмочислениците, при условие, че са предали тяхното Велико дело.

84

Анонимен

преди 7 години

До PDС своите 24 букви, гречския писмен код е бил основа на търговските гилдийи, и не е бил подходящ за записване на знания и книги.Сакън, PD, от къде измисли това? Иначе всичко друго твое е напълно вярно.През 9 век, в Константинополи е съсредоточено цялото книжовно богатство на Европа.Рим е малък провинциален град.Та за това, Преславската школа предпочита да пише на славянски език с гръчки букви, и допълнителни символи.Иначе, изоставянето на глаголицата е все едно сега ние да минем на лат

83

PD

преди 7 години

С своите 24 букви, гречския писмен код е бил основа на търговските гилдийи, и не е бил подходящ за записване на знания и книги. При прехода на човечеството от устно предаване на знанието по посока към записване в книги и образоване чрез книги, се налага, поне за нашите земи нова сиистема, която да отразява спецификите на говора. Кирил и Методий са назначени от Византийския двор. С мисията си те се противопоставят на латинизацията на граничещите с римокатолицизма земи

82

Анонимен

преди 7 години

То както е тръгнало , догодина Путин трябва да се коригира , ще трябва да упитреби албански земи.А след 100 год няма да има и български земи тогава братята руси ще си присвоят цялата славна история.

81

Анонимен

преди 7 години

Така, че ние пишем на "петровица", произлязла от побългарената гръцка азбука.Говорим на опростен старобългарски език, с 60% славянски думи, 30% староиспански думи и 10% турцизми.Освен това "ние" нищо не сме дали "на светът", други са тези които са дали.А ние, точно ние, какво дадохме?

80

do 86

преди 7 години

На всякъде така известните ни "византийци" се казват ромеи, римляни. Византийците е термин измислен 15-16 век за да не става объркване от тогавашните историци. През 90-те в учебниците по история също ги пишеха ромеи (сега не знам). Езика на който говорят и пишат е старогръцки.

79

Анонимен

преди 7 години

Петър прави езикова реформа, като променя графиката на гръцките букви, така, че да приличат и на латинските.Приема църковно славянския език, т.е. стария български език за официален в Русия.Т.е., руснаците говорят старобългарски език.Не сме чак толкова велики. Русия все щеше да се намери азбука или език.

78

Анонимен

преди 7 години

Кирил, Методий, Климент и Наум нямат нищо общо с кирилицата. те са създали глаголицата.Борис е искал книги на славянски език и за това е приел глаголицата.Обаче глаголицата е изгубила състезанието с гръцкия език и за това в Преславската школа започват отново да пишат на славянски с гръцки букви, като добавят и буквени символи за звуци, които ги няма в гръцкия език.Нищо не даваме на Русия, тя си взима "азбуката", книгите и свещениците наготово.

77

PD

преди 7 години

Величието на делото на св. Кирил и Методий, не е в измислянето само на графичната система глаголица. По големия труд е цялостното съчетаване на звуците и отделянето им един от друг. Особен проблем е с двугласните, който и до ден днешен, не е решен в западните езици, заради не толкоз изкусното адаптиране на речта под латинската графична система. След този велик труд, на учениците им, е било много по лесно да формират кирилицата, използвайки различни и популярни към този момент графични знака.

76

игра на думи

преди 7 години

това е *** игра на думи защо не употребяваме добруджански земи ,мизийски земи,Македонски земи. Обикновено се казва държавата на която принадлежат тези земи.Ами Търновската школа Преславската школа .Проследете и времето ,в Охрид май е писана само глаголицата.А господата руснаци да си припомнят точно от кои школи тръгва към техните земи Киприян и други българи да ги просвещават пук и покръстват преди това.

75

PD

преди 7 години

Много забавно настава. Тема Греце (дн. Гърция), също е била област в много държави. Към времето на Борис 1, Солун не е попадал в тази област. А Гръчка държава, към онези периоди не е съществувала. И интересно щом езика, записан и структуриран от Охридската школа е български, на какъв език се е говорило в Византийската империя. А и поданиците на същата, от какви народности са били?

74

Анонимен

преди 7 години

Единия Брат Кирил умира в Рим през 869г - доста македонско звучи нали?Другия - Методий през 873 е назначен за архиепископ от забележете - папа Йоан 8ми - също доста македонско нали?

73

Жо

преди 7 години

До Анонимен 82Кили и Методий са създали глаголицата. Те са отнесли тази азбука в Моравия и други страни от средна Европа. Сред смъртта на Методий през 885 г. учениците им са прогонени и намират прием в България при княз Борис . Тук създават книжовни школи в Плиска, Преслав и Охрид- все български земи. Тези ученици създават в края на Х и началото на Х век кирилицата, която съответства на българския език.

72

Анонимен

преди 7 години

На Путин явно са му дали нов шампоан. Ама е бил по-силен, най-вероятно срещу косопад, щото темето му блести отгоре. И не е използвал дозата - една капачка, а е надигнал направо шишето. Дано се оправи, човекът, защото едни други любители на екстремните напитки не успяха.

71

Антифашист

преди 7 години

Нека бъдем честни и признаем братята Кирил и Методий за македонци, вмести да им крадем историята. Много етноси страдат от българския фашизъм, трябва да им се извиним и за окупирането на техните територии.

70

Жо

преди 7 години

КИРИЛИЦАТА е създадена в България от учениците на Кирил и Методий по времето на Златния век, когато по българските земи са създадени книжовни школи в Плиска, Преслав и Охрид. Тя е смесица от 24 гръцки знаци и 12 нови, български букви, някои взаимствани от глаголицата- напр. Б,Ж, Ч,Ш, Щ и др. Кирилицата спомага да се изписва един звук от българския език с една буква. В немския език (напр.) и до днес звукът "Ш" се изписва с три букви "SCH".

69

Анонимен

преди 7 години

Не са гърци а византийски аристократи - просто баща им Леон е бил управител в Солун. Майка им се Казва Мария - понеже и двамата са аристократи се счита че по произход за ромеи - което се връзва с имената им. Кажете мерси на древен Рим за азбуката )

68

rjh

преди 7 години

Това дребно и мизерно Жуже Шуткин, трябва да бъде пребито с камъни и осакатено заради дивашките си и обидни думи към България и писмената ни!! Освен това т.нар. "македонци" и техните поробители сърбите не са никакви славяни!! Освен това тяхната писменост не е на кирилица, те пишат с латински букви-т.е. макетата и сърбежите нямат нищо общо с нашата "кирилска" азбука-следователно ШутЯн възхвалява някокя друга азбука, не славянската!! Неблагодарно и грозно Жуже с високи токове....

67

Kamen

преди 7 години

Кирил и Методий са от Солун, което е в областта Македония в Гърция. Така, че може да се каже, че са македонци. Не случайно гърците все още не признават името Македония.

66

Таню

преди 7 години

До КрайБарем някой го е написал преди мен. В Кавала щяха да ме изхвърлят от един хотел, щото превеждах на собственичката и група макета, да се разберат. Когато тя ме попита, откъде идват и отговорих - Македония. Леле, тва лелче, как побесняаа.. Вика - тук е Македония! Ония там са гнусни шиптъри... :) Един час ги хранИ и после ги изгони :)