19

Анонимен

преди 7 години

Световната банка и МВФ предлагаха още през 1998 г. приватизация с платено обучение в детските градини и гимназиите.

18

Анонимен

преди 7 години

Ей го автора Вучев горе на снимката в дясно, май е от "умните и красивите". Същият имаше статия пак в този сайт преди няколко дни, в която с голям патос обясняваше, че младите искали прекалено много пари за труда си, а самият той, докато бил студент работел за стотинки и даже бил горд от това. Пфу!!!

17

Анонимен

преди 7 години

ГЕРБ орязаха парите на учителите заради магистралите и метрото.

16

Анонимен

преди 7 години

Правопис, правоговор, таблица за умножение, корен квадратен, география, история това са сложни и непознати неща за днешните ученици- на тях им дай графа за похвали в бележника, повече игри и забавления в час, не ги занимавай със скучни неща, които ние от старата образователна система сме научили...

15

Анонимен

преди 7 години

До MartinНе Мартине, даскала не трябва да бие, той трябва да е лидер и вдъхновител. Това с боя принадлежи на други епохи, когато и целите на образованието са били други. Но безусловно за да се направи висококачествена селекция на нови ичители, трябва много високи стартови заплати, но съвсем не безусловни, а обвързани с временни договори. При две отрицателни атестации на учител, той си отива, а на негово място се интервюира нов.

14

Анонимен

преди 7 години

не знам и за какъв калъп говориш. Работя в сфера, в която мисленето аут оф дъ бокс е мъст. Веднага заменяме един дърт служител пък обучаван и по старата система, за 10 по-млади, завършили по новата "система", ама няма от къде.

13

Анонимен

преди 7 години

Да ама не! По времето на тато нямаше неграмотни за разлика от Царско и Демони-кратичното време на безвремие. Тогава по татова време завърших две висши обрадзования. Имах добре платена работа в сверата на техническата и икономическата свера. До момента докато не ни докараха сЛободата и Демони-Крацията. До тогава всичко което беше създавано в продължение на 45 години започна тоталният му разпад до ден днеше и продължава! На снимката виждате поколението което днес сме на 50 години.

12

До 7

преди 7 години

Няма как да се намерят добри учители при сегашното ниво на заплащане и условията на труд в зверил.... пардон училищата. За да има добри кадри трябва началната заплата да е минимум 1500. Тряябва дисциплина. Трябва и основен ремонт на цялата система, не половинчати реформи и експерименти. Политическият ни елит обаче нито има визия, нито желание да направи нещо. Все пак по лесно се управкява екекторат от чалгизирани ***, готови да продадат гласа си за 40 лв.

11

Анонимен

преди 7 години

"Годините преди 1989 г. за България вече отдавна са в миналото и е по-добре там да останат. Не толкова обаче са в миналото за българското образование, което е здраво стъпило още с единия крак там."Основното си образование го започнах през 1990-та. Мога да чета и пиша правилно, а днес 50% от завършилите ГИМНАЗИЯ са неграмотни. Не познават правописа, не знаят как да смятат, не знаят неща, които аз считам за елементарни. Вие ми кажете дали образованието от онзи период е било лошо.

10

Анонимен

преди 7 години

аФторе, ръкописното писане има своите плюсове, хубаво е първо да се научиш да пишеш на ръка, да развиеш необходимата моторика и мускулна памет, па след това не с клавиатура, а с поглед пиши (и това съществува, да не си мислиш, че те бъзикам)Щом си прясно завършил какво по-точно си спомняш за образователната система преди 89-та? или само си слушал и сега драскаш наизуст? системата по онова време е задоволявала перфектно нуждите за времето си, да не говорим че и сега тия хора крепят положението

9

Аз

преди 7 години

И аз съм съгласен с по долните коментари и искам да добавя че съп против детето ми да се учи на лаптоп или таблет! Аз съм Ит и това съм работил цял живот, не мисля че малкото дете трябва да залепне за екрана. Искам дъщеря ми да може да си напише името с химикал и то да се чете, а не да стане роб в чужбина. Не искат да учим като до сега за да има поколение от *** народ които да им бачка без пари. Лошото е че им се получава все по добре

8

Martin

преди 7 години

Некадърна е статията, ама и коментиращите в защита на производството на кадри за поточна линия също са некадърни. Трябва си реформа в образованието. Трябва да се разчистят стари кадри, дето лежат на стари лаври. Трябва и да се осъвремени програмата, по която се обучават децата. Оставете комунизма да си почива спокойно в миналото. Даскала трябва да бие, не става с мъмрене тая работа - то е *** още, не знае уважение, какво е!

7

Анонимен

преди 7 години

20 год. правиме реформи ПАРДОН - ДЕФОРМИ , една и съща мантра с 1 ЦЕЛ българина да забрави че е такъв , да няма пол, история, родина и дори език !Проклети деформатори на мозъци.

6

Анонимен

преди 7 години

"Годините преди 1989 г. за България вече отдавна са в миналото и е по-добре там да останат. Не толкова обаче са в миналото за българското образование, което е здраво стъпило още с единия крак там."Благодарение на единият крак дето е стъпил там все още имаме някакво ниво на грамотност. Вече ви чухме предложенията за новото българско образование- на второкласника Боянчо, на който му било скучно да внимава в час, защото предпочитал да рита топка и да му пишат похвали.

5

Анонимен

преди 7 години

Мислех да напиша отрицателно мнение за статията, но гледам всички са на същата позиция като мен, затова ще пиша за нещо, което другите не са писали - как се пише статия от правилни позиции...Първо се оплюва идеологически предишния строй и всичко, което не пасва на автора от онова време се изкарва, че е лошо. После се прокарва тезата на автора подплатена с идеологическа база, защото то друго няма, както и в случая. Е, учили сме преди 1989-та, почакайте да не сме вече живи, па тогава лъжете.

4

Анонимен

преди 7 години

Трябва да се започне от учителите. България се нуждае от 50 000 нови учители, високоплатени (на нивото на ИТ специалистите), но не безусловно, с лидерски качества, висок морал и знания. Учителите са гръбнакът на училищната система, не лаптопите. Без тях няма да стане нищо.

3

бай иван

преди 7 години

Баба ми навремето казваше: " училището не е за да те научат на нещо, а да те проверят какво си научил вкъщи" Сега като се замисля не седнеш ли вкъщи да си напишеш домашните и да си прочетеш уроците няма да научиш НИЩО.

2

Анонимен

преди 7 години

Вие наред ли сте? Какво означава свобода на избора? Те децата и сега са неграмотни, ако трябва да си избират какво да учат тогава ще стане страшно. Образователната система преди 89 - та беше много по-успешна защото тогава имаше повече правила и строго отношение към учениците от страна на родителите. Защо трябва да се сравняваме със Финландия изобщо?

1

валентина

преди 7 години

точно и ясно,сега чакаме да го проумеят тези,от които зависи промяната