15

Доларчо

преди 8 години

Дори да печелиш милиони, в тази държава не се живее. Услуги, здравеопазване, екология, чистота, инфраструктура - нищо не е на ниво. Да не говорим за човешкия материал, от където всъщност идва всичко

14

do инженер на Запад

преди 8 години

Образованието вече е много зле , здравна системя няма, всичко се плаща. Хората се толкова изнервени и доста от вече изпрострели , че само се чудят с кой да се скарат. МВР няма, само се констатира нещо, пише рапорт, толкова. Българският съд е за международен съд, по-добре даже без него. 70% от хората живеят в панелки, които са пред срутване. Кое да задържа младите хора? На никой не му се мигрира. 1500 евро - 2500 чисто може да живееш много по-качествен живот където и да е отколкото със същите пар

13

Чапай Чамбаов

преди 8 години

"Има колеги, който..."С тази неграмотност, няма как да живеете добре. Няма начин човек хем да е неграмотен, хем да е кадърен.

12

Т. Георгиев

преди 8 години

"При брутна заплата 5.000 евро се вземат около 2.600-2.800 чисти, а фирмата плаща още над 30% осигуровки."Именно затова западните фирми се бутат тук.За да взимаш 3000евро чиста на Запад, брутната заплата ти е към 5000Е. Отделно работодаделят плаща още около 2000 данъци. Така за да взима един работник 3000Е чисти, фирмата се изръсва около 7000Е.В България за да взимаш 3000лв, брутната заплата ти е към 3700-3800. Фирмата плаща допълнително още 600-700лв. Така един специалист ти струва 4500лв.

11

Анонимен

преди 8 години

Ние сме на дъното на заплащането в ИТ в световен мащаб. В момента тавана е 6000лв за най-добрите. В индия ще взимаш по-висока заплата. Отново причината е картела на ИТ фирмите в БГ, които се договориха да не вдигат над това ниво. Резултата е че аз напуснах работата си и започнах директно за западен клиент да работя и заплатата ми скочи 2но. Когато се научат че хората в БГ ИТ не са *** *** като останалите сектори в които правят каквото си искат така ще бъде.

10

инженер на Запад

преди 8 години

Вижте, колко мислите, че взема един IT специалист в Белгия, Франция, Германия, Холандия? Около 1.500-2.500 евро чисти на месец. При брутна заплата 5.000 евро се вземат около 2.600-2.800 чисти, а фирмата плаща още над 30% осигуровки. Проблемите, описани в статията - задръствания, детски градини - ги има и на Запад. В големите градове е мъка да се намерят училища, в които децата на нискообразованите имигранти от мюсюлманските страни и от Африка да не са мнозинство и това много сваля нивото.

9

Снощен

преди 8 години

Кадри нема. Има само фотоси (селфита).

8

програмист

преди 8 години

моята заплата е 5 цифрена и казаното е истина. Отдавна се преместих извън софия в провинцията защото в такава дупка не ми се живее но в провинцията има пък други проблеми. Сблъскваш се с *** и некъдърни хора в сферата на услугите. Истината е че дори да имаш пари пак бягаш от тази държава.

7

Men

преди 8 години

До До 1Със шопи най-трудно се прави ИТ, всички най-добри в областта не са от софия, всъщност тия дето имат претенции но не стават за нищо обикновено са кореняците.

6

До 1

преди 8 години

Не, ***, 15 до 20 пъти по-голяма от минималната, и поради ниските данъци, на практика същата в номинално изражение като в много западноевропейски държави. Само, че за нас вече не е въпрос на заплата, защото пари имаме, но нямаме СРЕДА. В София вече живеят повече селяни, отколкото родени тук, затова и се изнасяме. А със селяни IT не се прави. Като почнет фирмите да се изнасят от България, тогава ще ви питам.

5

до 1

преди 8 години

над 1500 - 2000 евро са заплатите/чисти пари/

4

Паньо

преди 8 години

До Трудно еТочно затова заплащането в тази сфера всъщност не е високо и това е причината да не си намират кадри. Те сравяват заплатите с останалите и им се струват високи, но не е така. Вложил си много усилия и жертви, за да станеш това, което си. Сега е нормално да очакваш да си осребриш тези жертви, а не да ти казват "знаеш ли колко взимат другите в тази държава". Тия другите са си живяли живота в това време, а много от тях вече имат и първокласници. Ще има да ревете за кадри.

3

Gosko

преди 8 години

М да. Така е. Държавата само пречи. Има голям глад за кадри но и там пречи, като не улеснява наемането на чужденци. Заплатите растат щото няма хора. Вече почва да е прекомерно и това оскъпява продуктите. Въпреки това, тенденцията в цял свят е еднаква и все пак сме конкурентни.

2

Трудно е

преди 8 години

"Той изрази убеждението си, че дори по-високите доходи в този сектор вече не привличат нова работна сила заради многото неуредици в страната."Причината е, че за да взимаш много, трябва и да даваш много. Докато си бил ученик, а после и студент, трябва да си работил здраво, да си се трудил упорито, за да успееш. Ако наистина искаш да си добър в дадена област, още от 8-9 годишен трябва да си започнал да блъскаш здраво.

1

Анонимен

преди 8 години

Не е зле да конкретизират какво имат предвид под "високи" заплати.... Двойно по-висока от минималната? лелей !