125

Джона

преди 9 години

Вярно е че в Испания например се вашидира, в Швейцария не, когато го купиш от апарата, часът на закупуване е изписан. Валидността е 1 час и може да се сменя превозното средство

124

Анонимен

преди 9 години

С тази статия се търси някаква спекулация. Значи няма как чужденците да не знаят, че билета се валидира след като се качиш в превозното средство. Навсякдъе по света е така. Но те си дават акъл по форумите, и защото в БГ не е строго както е при тях, си правят каквото искат. Я се опитайте този номер в друга държава. ще ви глобят не само за билета, но и за незнанието на правилата. Така че това "не разбира" не минава!

123

Анонимен

преди 9 години

преди десетина години бачках у Чехия, една сутрин след нощна се качвам на рейса и двама чехи "хокеисти" с 50 санти над мене, контрола, глобиха ме около 40 евро с билет у ръката,не ми дадоха и да погледна перфоратора. вечерта изпих 5-6 бири в една кръчма, естествеххо не ги патих, и докато се прибирах в квартирата поломих 5-6 автомобила! европейците често пъти не сме много коректни!

122

Брех

преди 9 години

До ЧиновникПроблемът не е, че в случая си е изпатил някой чужденец, много повече българи си патят всеки ден от нагли мазни мутри в градски транспорт. Още ползват трамваи от на баба ми втемето, а и не могат да осигурят работещи перфоратори, контрольорите се избират с конкурс по мутреност (айде има и изключения на правилото).

121

OVI

преди 9 години

Всъщност, проблемът е, че няма никаква информация за незапознатите с особеностите на нашата система за градски транспорт. Аз отнесох глоба във Виена- имах билет за цялата ГРАДСКА мрежа, НО, от аерогарата до границите на града трябвало още едно билетче на стойност 2 ЕВРО, за което аз не знаех, а бях проверявал. И не само там е така.

120

turist.info.bg

преди 9 години

veskeee, am kade e sofiiskata gara - pokaji ga de :-)

119

Krasen

преди 9 години

Men su6to me globiha vav Frankfurt, zashtoto si kupil bilet (za vtora klasa),a bez da sam saobrazil sam vlqzal v pyrva klasa. Predlojih da se premestq,no ne mi pozvoliha. Globiha me kato neredoven s 40 evro,ni6to 4e imah kupen bilet. Taka 4e ne vijdam zashto i tqh da ne gi globqvat v Bulgaria,ako ne si kupqt ili ne si perforirat bileta.

118

Европеец

преди 9 години

Тези чужденци явно са били българи правещи се на извънземни. Във всяка държава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО билета се ВАЛИДИРА. Независимо дали по електронен или механичен начин. Просто няма такова нещо да си купи билета и да пътува без валидация. Така че те знаят че трябва да го направят. Ако не им стига общата култура и умствен багаж като влезнат в автобуса и се огледат да преценят къде се валидира - просто трябва да попитат или шофьора или някой пътник. Или да наблюдават какво правят другите.

117

Анонимен

преди 9 години

Всеки е длъжен да бъде информиран. Както аз си платих глобата в Будапеща и Берлин, така и те ще плащат. Не виждам какъв е проблема и защо просто го коментираме.

116

край

преди 9 години

А се прави елементарно. С картата от хотела чужденците които са на хотел /т.е. за кратко/ да могат да пътъват в градския транспорт. Хотела и сега събира и плаща туристическата такса към общината. Просто трябва леко да се повиши. Туризма трябва да се стимулира всякак защото прави 15-20 % от БВП на България и дава хляб на хиляди българи.

115

До 119

преди 9 години

А къде виждаш проблем?! И в двата случая ПРАВИЛНО са искали и е ТРЯБВАЛО да те глобят. Някъв е закона и наредбата. Това че ние сме свикнали все да не спазваме правилата , все да прецакваме другите и да се правим на тарикати, си е наш проблем.

114

Hahaha

преди 9 години

Drugari,Nqma modernizaciq i kontrol v gradskiq, zashtoto taka moje da se kradee kradee..sushto kato po "baiovo" vreme.A vijte gi vsicgkite nachalnici tam zashto karat samo dizelovi koli..

113

gledamnakarti

преди 9 години

ne se izlagame za 20 leva, ami za dosta poveche.

112

какво спорите

преди 9 години

Абе и е вярно, че чужденецът трябва да се напъне малко да разбере как стоят основни неща като пристига в чужда страна (още повече развиваща се) и е вярно, че наште мърльовци трябва да се погрижат за информираност - не купища информация където не трябва, а точната конкретна информация където трябва (стикери на всяка врата, ясна картинка(перфорейт, уот дъ фак..!??) и т.н.)

111

Пътник

преди 9 години

Преди години глобиха така 2-*** мои приятели,не защото не бяха продупчили билети,ами защото били от моето талонче,а така според тия *** не можело да пътуват.След няколко месеца се опитаха да ме глобят,не защото не бях продупчил билет,ами защото в талончето ми липсваше билет номер 10,явно го бях загубил и въпреки че имах още 5 билета от същия талон,те все пак си настояваха да ме глобят,за което изядоха майните и си слязоха,а аз продължих.Нагли до скъсване са тия селски буци!

110

Гана

преди 9 години

А дали им е ясно на хората,че глобата по ЗАКОН e 10 лв. Глобата по тъпата наредба на общината е 20 лв. По Конституция,подзаконов акт не може да противоречи на ЗАКОН. Не е лошо и това да проверят журналистите!

109

Личен опит

преди 9 години

Заминах на специализация в чужбина и ми издадоха студентска карта. Още първата седмица ме глобиха, защото се оказа, че картата ми важи само в рамките на града, а аз бях тръгнала с автобуса към едно от предградията. Контролата въобще не се трогна от обясненията ми, че съм чужденка, че съм в града само от седмица и че не съм знаела, че след определена спирка излизам извън града и картата ми не важи. Платих си глобата и това беше. Така, че хайде стига с тия двойни стандарти. Правилата са за всички.

108

147

преди 9 години

АЗ СЪМ ГЛОБЯВАНА В ПРАГА ЧЕХИЯ ЗА ТОВА ,ЧЕ НЯМАШЕ ОТ КЪДЕ ДА СИ КУПЯ БИЛЕТ ЗА ТРАМВАЙ ПРОВЕРЯВАЩИ ТЕ НЕ ПРИЗНАХА ТОВА ,ЧЕ ПУНКТА ЗА ПРОДАЖБА НА БИЛЕТА НЕ РАБОТИ.ПРЕСТОЯТ МИ НА ТОЗИ АДРЕС В ПРАГА БЕШЕ ДЕСЕТ ДНИ И ПОНЕ ДВА ПЪТИ НА ДЕН ПОЛЗУВАХ ТРАМВАЙ,НО ПОВЕЧЕ НИКОЙ НЕ МИ НАПРАВИ ПРОВЕРКА.

107

Анонимен

преди 9 години

Не само езиците им трябва да се учат ,но и законите така да се променят,че тук да правят каквото си искат ,а ако някой реши да остане тук веднага да му се осигури безплатно жилище и всичко необходимо за най добър живот.Освен това трябва да се назначат на отговорни длъжности ,понеже са ,, по умни от нас'.'

106

Расето

преди 9 години

Погледнах сайта на летище София, където до някъде се дава инфо как да се пътува с гр. транспорт. От личен опит знам, че най-трудно е да си купиш билет в автобуса, защото на шофъора му дреме на...Освен това не знам друга държава да се перфорира по този начин билета, вече навсякъде са по-модерни. Така че вината повече си е наша.