17

Монти Бърнс

преди 11 години

Йоцо, християнството не прави изключение и като всяко друго учение има своя техническа същност. Това е основата на практическите му обосновки - писания, канони, ритуали, символика. Те не падат от небето. Те са измислени от хора, приведени в действие и променяни през годините, според условията, нуждите и прогреса на обществото.В основните религии всичко това се обуславя от вяра в свръхестествен произход на Земята и човека. Това е в основата. Суеверие.

16

Анонимен

преди 11 години

"Безумния рече в сърцето си;Няма Бог" Псалми 53.1

15

Дедо Йоцо

преди 11 години

Може би Монти ще каже какво има предвид под "техническа същност" при Християнството?

14

Монти Бърнс

преди 11 години

Християнството си е чиста проба суеверие в техническата си същност. Вярване в несъществуващи и недоказани свръхестествени явления. Примитивизъм и нерационалност.Да, за разлика от неинституциализираните суеверия, религиите имат и други функции - етика, морал и прочие. Но фундаментът на вярванията в религиите не се различава по никакъв начин от вярванията във врачки и магии. Все си е митология.Сляпа и овча вяра в глупости. Недоказани и практически противоречащи си с всяка рационална наука.

13

Дедо Йоцо

преди 11 години

Уейлъне, първом да те светна, че се пише "узаконяване", дедовото. Послем да ти река за Христоянството, че не е суеверие, а че точно със суеверията воюва то и не ги допуска според закона си. При суеверията има верване във всичко, има духовно незнание и невежество. При Христоянството точно тези компоненти отсъстват.

12

чалга-Андреа до 9

преди 11 години

Мерси. За такива коментари показвам цица аз :)))

11

Уейлън

преди 11 години

Християнството, пък и всяка друга религия, си е 100% суеверие. Разликата с останалите форми на суеверия е, че религиите са озаконени и институциализирани.

10

Анонимен

преди 11 години

Да са живи и здрави !

9

АВА

преди 11 години

Честит празник на всички именици! Много щастие, здраве, любов и разбирателство!

8

някой

преди 11 години

Е-е-е-е, браво на автора! Много точно заглавие. Църквата и народът - всеки по своите си пътища. Едните нагоре, другите надолу. Едните почитат духа, другите материята.Друго положително на материала е че този път представя християнството и суеверията поравно - 50 на 50.

7

Дедо Йоцо

преди 11 години

"Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня"А това не знам как да коментирам направо, то е нещо като диамант на словесната простотия! Според какви "познания в областта на астрономията" 30.11. е момента от календара, в който започва нарастването на деня? Астроном ли питахте, врачка ли? Или чистачката в офиса ви? Деца, учете бре, аман...

6

Дедо Йоцо

преди 11 години

И петокласник би се справил по - добре с отразяването на този ден, дедовите...Много , много сте зле с разсъдъка и общата култура. Не биваше да се захващате направо с правене на сайт, първом биваше да избутате барем средно образование...

5

колю

преди 11 години

до 1 по стария календар Андреев ден е с две седмици по-късно това е горе долу около нарастването на деня.така си е останало,а иначе си прав.

4

Дедо Йоцо

преди 11 години

Било е да сте писали и по - глупави "статии", но с материала за Св. Андрей разбихте класацията! Аферим, деца!Още в заглавието направо заявявате, че Църква и народ са в страшен конфликт и всеки си има свои вервания, протиеоположни на другия. По - долу започвате, че Св. апостол бил просто "проповедник" и че за него се говорело в "разказа" за петте риби, нарочате светиите просто "Андрей" и "Йоан", споменавате за "Исус Христос" като че е обикновен човек, а не Бог, а за финал и малко езичество...

3

БРАННИК

преди 11 години

Жив и здрав Андрешкооу!

2

?

преди 11 години

Православната църква христианска църква ли е или някакъв древен околт? Какви са тези "мечкини дни" бре люде? Тия последователи на Христос ли сте или на мечките?

1

Анонимен

преди 11 години

"Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня"Много слаби познания по астрономия. Днес денят е с продължителност 9:10ч, утре 9:08ч, в други ден 9:07ч и т.н.