235

Монти Бърнс

преди 11 години

250, свали си закачалката от сакенцето. Повече от очевидно е, че грешките, които съм допуснал, са технически. Формата няма редакция, един пост го пиша за 30 секунди, а и се занимавам междувременно с куп други неща. Много добре виждаш и осъзнаваш, че с по-грамотен човек от мен в интернет скоро няма да си пишеш, така че не спекулирай толкова дребнаво. Не искам да убедя никого в нищо. Вярвай си там в духове и слънцепроизводители. Твоя си работа. Но не го споделяй в светска компания.

234

Анонимен

преди 11 години

Този текст ще помогне да бъдат прекратени споровете за това дали Исус е бил гей или не. Информацията в библията за дългите нощи и спорове с неговите ученици само по роби бяха доста притеснителни.

233

Монти Бърнс

преди 11 години

249, като отделяш църквата, религията и вярата, защо наричаш себе си християнин? А не нещо друго. Значи вярата ти е обусловена от конкретно учение. Има много по-стари религии от християнството. Основани на подобни вярвания. Ти си християнин по чисто географски и битови причини, не осъзнаваш ли? Ако беше роден на изток, щеше да си будист, юдаист или мюсюлманин. И пак щеше да си вярващ. Но щеше да припознаваш коренно различни изразни средства, догми и канони. Толкова е прозаично всичко това.

232

Koko

преди 11 години

Поредният елементарен опит да бъде принизен Християнския Господ-Бог.Кощунство и простотия.На истинския християнин, тези фалшификати още повече засилват вярата.Със здраве!

231

аз

преди 11 години

Монти Бърнс , Уейлън или както там ...дойде. Не съм сигурна, че Айнщайн ти е толкова познат та да го четеш в прав текст. Религията е организирана и в това й е силата. Вярата е персонална, религията - официална. Погребания във Варенския некропол само с вяра ли е положен или има религиозен контекст в трупополагането? В нахъсеността си правиш граматически грешки, което наистина е неприятно за събеседника. Стегни се.

230

Анонимен

преди 11 години

Монти, пак бъркаш религия с църква. Първото нещо, което човек трябва да научи е, че е сам, второто, че може да си помогне, третото, че може да помогне и на други.Църквата е тази, която свежда догмите и каноните върху хората и ги заставя да мислят по определен начин, а не религията.Религията може да те научи на себепознание, себеотрицателност, съзерцание и прозорливост. Няма учебник по физика, който да постигне това.

229

Анонимен

преди 11 години

Монти, нима богобоязливите хора не са смели и решителни, а само тези които смятат че могат подчинят обстоятелствата на личното си мнение и предпочитание са готови да постигнат чудеса от храброст или пък да проявят "божествена" креативност?

228

Монти Бърнс /Уейлън/

преди 11 години

До 242Разбира се, че правя разлика между религия и вяра. НО... когато личната ти вяра припознава изразните средства, каноните, догматизма и рутуалите, които са наложени от дадената организирана религия /палене на свещ, вяра в конкретен Пророк, носене на кръст, черкуване.../ практически раликата се размива. Защото тези изразни средства обуславят вярата.С две думи:Вярата в свъхестествени явления е суеверие.Религията е организирана експлоатация на хорското суеверие. На практика - Измама.

227

Мислещ

преди 11 години

Ето го и Айнщаин, който мноого е обичал атеистите: "The fanatical atheists," he wrote in a letter, "are like slaves who are still feeling the weight of their chains which they have thrown off after hard struggle. They are creatures who--in their grudge against traditional religion as the 'opium of the masses'-- cannot hear the music of the spheres."

226

Мислещ

преди 11 години

Реално аз произвеждам планети за по-малко от 6 дена. особено при кратки дедлайнове Създавам всякакви физични закони, правя каквото си искам. Защо за Бог да не е възможно?

225

Монти Бърнс

преди 11 години

И според теб тези мъгляви и общи цитати на Анщайн, ако наистина са негови, доказват ли нещо? Мен ако питаш, доказват, че в даден период на живота си, вероятно в залеза му, в главата си е имал бръмбъри. Много хора в края на живота си се обръщат към религията. Това е напълно нормално психологическо явление. Проява на страх и слабост.

224

аз

преди 11 години

Уейлън, всъщност правиш ли разлика межу религия и вяра? Жена съм, не съм мъж. Извинявай че съм те заблудила неволно.

223

Анонимен

преди 11 години

Уейлън, всичко е въпрос на личен избор, а в това да проповядваш вяра или отрицанието й - няма разлика. логиката е, че ти си твърде убеден в нещо (без значение дали съществува или не) и се опитваш да убедиш останалите в същото.

222

Анонимен

преди 11 години

МНОГО МАЙМУНСКИ МИСЛИ И КОМЕНТАРИ В ТОЗИ ФОРУМ, ЯВНО ВРЕМЕТО И СОЦАЛИЗАМА СА НАНЕСЛИ НЕВЪЗВРАТИМИ ЩЕТИ ПО ЧОВЕШКАТА ЧАСТ НА ДНК-ТО. ЖАЛКО ЗА ВЕЛИКОТО ТВОРЕНИЕ НА ПРИРОДАТА, ВИДЯ СЕ ЧЕ ЧОВЕКЪТ, НАИСТИНА Е МОДИФИЦИРАНА ***...

221

Уейлън

преди 11 години

До 236Да сравняваш вяра с невяра е извънредно примитивно и влиза в противоречие с основни логически принципи. Това е все едно да наречеш "хоби" НЕсъбирането на марки.

220

Анонимен

преди 11 години

"I want to know God's thoughts; the rest are details.""God is subtle but he is not malicious.""God does not care about our mathematical difficulties. He integrates empirically.""Whoever undertakes to set himself up as a judge of Truth and Knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods."...е казал Айнщайн

219

Уейлън

преди 11 години

233, знам, че се пише сфера. Забелязах си грешката веднага. За жалост, форумът няма възможност за редакция. Макар да е изключително дребнава - си абсолютно прав за забележката. И за мен грамотността е важен атестат за правдоподобността на мнението.

218

Анонимен

преди 11 години

Уейлън, та самият ти си толкова вярващ, че си способен да посечеш и да низвергнеш всеки който е на различно от твоето мнение. ти си вярващ в отрицанието, в атеизма, готов си да проповядваш не-верието защото ти си твърде убеден в неговата правота.

217

Уейлън

преди 11 години

Неуки са именно религиозните хора. Всички статистически проучвания го доказват. Статистиката дори показва, че атеистите са много по-сведущи по теологичните теми.То и е логично. Ако си вярващ, значи науката е непонятна за теб. Защото религиозните вярвания са в гигантско противоречие с всички основни точни науки. Няма как да разбираш от астрономия, география, палеонтология, биология, химия, физика...и да си действително вярващ. Да вярваш в духове и производство на планети за 6 дена. няма начин.

216

Анонимен

преди 11 години

атеисти, вярващи и невярващи - църквата и религия не са равнозачни, човек може да е вярващ и религиозен в личния си живот без да изпитва необходимост от сляпо следване на църквата. християнството е много повече от една институция, жадна за власт над масите.затова ако не харесвате църквата и деянията й, това си е ваше право, но тя не е олицетворение на Бог и духовното на земята, тя е олицетворение на човешкото.в наши дни си имаме парламент, където уж избрани от народа, а пък всички ги плюят.