278

СВ Драгунов

преди 11 години

Да бе , нещо последните години ни налазиха тия евреи. Преди години изобщо не се мяркаха тъдява, сега много активни станаха...

277

муспи

преди 11 години

Евреите трябва да бъдат убивани, а не коментирани. Те са ни подложили на геноцид, за 20г. ни намалиха с 1/3, и ние трябва да се защитаваме. С убиването на евреи ще влезе в действие странния природен закон - след всеки убит *** ще изчезват сто ***, ще изчезват джамии и турция няма да се сеща за нас, ще се появи и българско правителство! Ще почне да ни се възвръща отнетото човешко.

276

Анонимен

преди 11 години

Евреите не са в списака на страните с ядрено оръжие ( притежават го нелегално) Не са в семейството на Ядрените Страни.

275

Анонимен

преди 11 години

Никаде не водят офицялно че Евреите имат Ядрено оръжие. И затова никой не ги контролира колко имат и международните правила не важат за тях да се подписват и , да си ги намаляват... Оваче как крещят другите да си ги намаляват .... Е ако Иран има и Израел вече има , Ще живеят в мир !

274

муспи

преди 11 години

407, ти мислиш че този раби е чел талмуда повече от всички... Той го е чел толкоз, колкото Тодор Живков или Станахшефф са чели Маркс. Тези които го четат са втория ешелон във власта, който си вади хляба като демонстрира четене. *** не четат материали по кражби, нито мутрите упътвания за благополучие, - по важно е друго. Всички що годе запазили се хора да вдигат непрекъсната врява - защо Иран да няма ядрено оръжие, а изсраел да си го има? Без общи правила не може *** да паразитства.

273

до 403

преди 11 години

Хайде лека нощ(на всички де, не само на теб)и другия път да се постараете повече с обясненията,защото някак си куцат...Аз не съм антисемит,но не съм и сляп :) агресорите и манипулаторите се виждат отдалеч(стига да искаш да ги видиш).За българите скоро(до 10-ина години)мнението на света ще се промени,дано и за вас(продължавам да мисля, че си евреин)стане така,но този път заслужено,а не с манипулация.А за Талмуд,когато се знаят причините за създаването му,стават ясни и посланията му :)))

272

до 399

преди 11 години

Забранено е по много причини- напр. без подходящ учител няма да разбереш нищо, и ще се забатачиш още повече, както и защото по света е бъкано с антисемити, които само вадят думи от Талмуда от контекста им, за да доказват колко са лоши и опасни Евреите. Ако от самото начало човек е предубеден, винаги ще си намери повод да мрази. То и нас, Българите, никой не ни обича, макар че сме дали много на света и сме страдали толкова много...

271

до 393

преди 11 години

Има два Талмуда- Йерусалимски, записан около 3-4 в., и Вавилонски- 5 в. И двата се състоят от коментари върху по-ранен труд, наречен "Мишна", записана през 2 в. точно заради римските преследвания. Кога е краят на римската империя (Западна и Източна (Византия))?

270

до 396

преди 11 години

А защо е забранено, да не би да има нещо смущаващо, което неевреите не трябва да научават? (а 398 да ходи вече да спи, явно му е дошло в повечко бачкането, вземи си отпуска, ще се пренатовариш, а и утре трябва да се промиват мозъци :) )

269

Rila Planina

преди 11 години

I evrei i musulmani sa sashtite bokluci koga i da gi iztrepesh niama da e zaguba...

268

до 390

преди 11 години

Правилно, Талмудът се отнася най-вече за Евреите. За Неевреите в него има съвсем малко. Даже според Еврейската религия, на Неевреи е забранено да четат частите, които не се отнасят за тях. А Евреите са длъжни постоянно да изучават закона (т.нар. "Тора").

267

до 390

преди 11 години

Хаха по твоята логика не трябва изобщо да има новини в България, които са свързани с останалата част от света. Аз не съм евреин, но ме интересува, защото на този свят има и евреи и е важно(поне за мен) да знам на какво ги учат и как виждат света, защото все пак евреите имат ядрени оръжия. Нали и Иран искат да направят такива, затова медиите ни показват как мислят иранските политици, за да знаем каква опастност ни грози, така че защо да не знаем и за евреите или за тях е забранено да се пита?

266

до 379

преди 11 години

Да, изучават Талмуд. Еврейските религиозни закони базират на Талмуда. Той е устната традиция от времето на Мойсей, която в римско време била записана под формата на "Талмуд", за да не бъде забравена. Понеже заради римските гонения станало трудно да учат всичката тази информация на изуст.

265

до 382 и 383

преди 11 години

Ми като не се интересувате, защо изобщо четете статии свързани с тях, че чак и коментари пишете. Нещо не мога да разбера логиката. Аз примерно не се интересувам от монголци и нито чета за тях, нито пък пиша коментари...

264

до 378

преди 11 години

Нито едно от тези неща не ги пише. За Евреин е страшен грях да спи с нееврейка, камо ли омъжена. За Евреи, както и за Неевреи, е забранено да крадат. Да не се връщат пари, взети назаем, е форма на кражба. Евреи, осъдени за изневяра, се екзекутирали чрез "скила" (stoning), което обаче не означава да се хвърлят камъни по тях, както правят и до ден днешен мюсюлманите. Ако толкова искаш, ще ти обясня как се е изпълнявала скила-та. Неевреи, осъдени за изневяра, се екзекутирали чрез обезглвяване.

263

до 379

преди 11 години

Коментар 372 ме заблуди, така че се извинявам, но кажи дали днес я изучават.

262

до 375

преди 11 години

А Талмуд изучава ли се днес ме интересува. На този въпрос не ми отговори.

261

Анонимен

преди 11 години

Нали ти отговорих. :)

260

до 372

преди 11 години

Значи все пак няма да ми отговориш на въпросите от коментар 371 и аз знам защо, 1-во защото си евреин и второ, защото знаеш, че отговорите са меко казано неудобни за пред неевреи :)

259

до 371

преди 11 години

1. Казва се "Талмуд", а не Талмуда. :)2. Пише много неща, едно от тях го написах по-долу- всеки човек (Евреин и Неевреин) получава награда за добрите си дела и наказание за лошите. Неевреите се наричат Бнеи Ноах (Синове на Ной) Който от Неевреите пази 7те Закона на Ной, ще получи вечна награда, като дойде месията.3. "Гой" на Еврейски означава "народ". "Гойим" (мн.ч.) означава съотв. "народи". На места "гой" се използва и за самите Евреи, напр. в израза "гой хаКадош"- "свят народ".