128

до 127

преди 13 години

Някои шопи си говорят диалектно и през ум не им минава да спрат, други НИКОГА не използват диалект, трети превключват на "шопски" само когато искат да подразнят някой варненец, примерно! Мен това не ме интересува, нямам проблем нито със шопите, нито с варненците, нито с който и да е друг. Темата отдавна се изчерпа, дори амбицията ти ту да ме разстрелваш, ту да ме пращаш на лечение вече не е интересна. Детинските обиди вместо доводи дори няма да коментирам - Гинка май е права, че си подрастващ...

127

до 126

преди 13 години

***, а щото един кореняк софиянерц-ШОП може да избегне неправилните ударения? Ще избегне на думата "Казах"...един път, но в моментите в които си се старае да поставя правилно ударенията в речта си...ще вземе да каже "млЕкО" и цирка е пълен пак! ))))Оф , моф, ти си оставаш пълен софийски шовинист!

126

до 124

преди 13 години

Офффф... По никакъв начин не се заяждам и подигравам на варненци за мекия говор! Но е факт, че той не може да бъде избегнат, дори ако посинеят от напъване да говорят книжовната форма на езика! А "***" и "*** смотан" е на *** детето, ***-с-обелено-дупе, но за да се погледнеш отстрани трябва малко интелект, какъвто ти специално не притежаваш, жалък неграмотнико

125

Ginka

преди 13 години

Do 6opa i tozi sunarodnik ot provinciyata.Ei,zaradi takiva kato vas sme na tova polojenie,kakvi dialekti,kakuv knijoven..._BULGARSKIYAT EZIK e EDIN!!!!!!!!Namerili da se mrazyat edin drug dvama bulgari???!!!!!Mrazete protivnicite na maika BULGARIA!!!!!Sigurno ste nyakakvi nedozreli hlapeta....!!!!!

124

до 123

преди 13 години

така нямаш право и ти да вкарваш под един знаменател всички варненци, като твърдиш, че не могат да говорят и не могат да се научат да говорят на правилен бг книжовен език, ясно ли е? Трябва да ти е станало ясно и по-важноито- ти се заяде с варненци пръв , а не аз с шопите....*** смотан!

123

до 121

преди 13 години

Така-а-а, под "шопи" явно разбираш "софиянци", което не е много умно, но както и да е. София е голям град, има много хора от къде ли не, и да - някои от тях са шопи! И много от тях говорят книжовен български език когато решат, а много си ползват родните диалекти - казах: всякакви хора има... Някои дори мразят хората от провинцията поради някакви си причини! Но, ***, не си ти човека, който да ги съди. И вземи прочети нещо повече от спортните статии! Бъди здрав, и лека нощ от мен!

122

до 116

преди 13 години

Не, няма какво да се лекуваш, той живота достатъчно те е "излекувал", за да плямпаш такива простотии.

121

до 116

преди 13 години

Е как да ми хареса малоумното ти твърдение, че шопите си говорели на диалект, но решили ли, започват да говорят на правилен книжовен език. Това е най-*** нещо което съм прочитал от месеци насам, да не кажа години. *** ли си?Айде върви да се лекуваш, наистина!

120

Ginka

преди 13 години

Ralica,ako ne znae6 bulgarski ezik :(,ami gotova sum da ti pomogna,znae6 li i to na drago surce!.Samo ,molya te ne izpolzvai turski dumi v sledva6tite si zapiski i reportaji-FAIDA???!!!!Ami ne znae6 li,4e v bulgarskiya tova e POLZA ili iska6 da izglejda6 na 4ujdenka:)?!Ei,vnimavai,4e takiva kato teb ne vurvyat pred takiva kato men-govorya 4 ezika po prinuda i ot neobhodimost,no NIKOGA ne zamenyam BULGARSKITE dumi s 4ujdici i nai-malkoto s turski!!!!!!!¨Golyam bulgarski ¨reporter!.

119

до 116

преди 13 години

До момента разговора не беше на много спортна тема, по скоро за културата на говорене и писане! А го започнах, защото ме подразни тесногръдия ти коментар за съдържанието на заглавието... Защо чета статията и коментарите пък съвсем не е твоя работа... А за Йовчев - предполагам нямаш предвид гимастика /той е от Пловдив/?!

118

Анонимен

преди 13 години

К'во пише чичко Гугъл за Йовчев, шопе? Или четеш още?

117

до 116

преди 13 години

Йордан Йовчев не знаеш кой е? А какво майка си изобщо дириш в спортна тема?Да се заяждаш само? Всеки един човек, който се интересува от спорт знае кой е Йовчев.Казах ти- бегом при пагалите да крякаш с тях на воля!

116

до 114

преди 13 години

Първо: никога не съм чувал как говори "варненецът кореняк Йордан Йовчев", всъщност признавам, че не знам кой е той. Второ: не съм шоп Трето: харесва ти или не, това което казах в предния пост е факт! Последно, но не по значение: не смятам варненци /или друг извън София/ за телета, нито бих пратил на разстрел някой от тях, дори ако не ми допада отношението му към мен, или как говори български език, примерно ...а за Йовчев ще ме осветлиш ли - кой е, защо трябва да го знам и така?

115

до 113

преди 13 години

Ей шопе, доказа си породата-шопската..мислите се за голямата работа пред провинциалистите, а всъщност сте ...като нас-обикновени драскачи в сайт и по-лошото..гниете сред мръсния въздух на София. Шопе, шопееее, много си зле! Да казваш, че шопите които са свикнали да говорят на казАХ и Е па...ще започнат да говорят за изведнъж на правилен книжовен бг език в разговор, без да си мислят 1 минута как да произнесат думата....си е за достоен шопски шовинизъм.

114

до 113

преди 13 години

Хахахах, шопа си остава *** нахален долен шоп-справка ти. Само вие сте велики бе. Само вие можете да говорите правилно когато решите, само вие можете да се промените, а другите провинциалистите са втора ръка и не могат да говорят правилно? Варненецът кореняк Йордан Йовчев не говори правилен български ли? Ей, шопе, ти си за разстрел, не си за психиатрия, защото толкова си самовлюбен, че смяташ варненциза телета- не можели и да искат да говорят на книжовен бг език??? За разстрел си бе, ***!

113

до 111

преди 13 години

Когато шоп реши да използва книжовен български език, го говори правилно, с подходящите ударения и подбор на думите; когато някой от районите с мек изговор реши да използва книжовен български език - мекането остава, защото не може да бъде пренебрегнато. Мисля, че е свързано с формирането на небцето в детска възраст. Ако такъв човек живее дълго време в среда с твърд говор започва да го придобива, но не напълно... Както казах обаче тази тема не е за този форум!

112

Анонимен

преди 13 години

Nice, a???Шопско произношение- Красота!К'во да се прави!Те са най-умните!

111

до 110

преди 13 години

Особено приятно ми става, когато някой интелигентен шоп от София ми каже "Е па казАх....". Боже, колко точно произношение на български книжовен език, а?))))

110

до лингвиста

преди 13 години

в Гугъл вероятно мога да намеря сносно обяснение за "мьеканьето", но темата за диалектите в българския език не е за този форум; подчертавам, че не се заяждам или подигравам на варненци за специфичния им говор, но е факт, че много думи, които използват звучат неразбираемо за хората в западна България, примерно! Както казах: успокой се, няма страшно, медицината съвсем скоро ще започне да присажда по-големи мозъци, когато е нужно!

109

до 108

преди 13 години

С този си пост ми предлагаш да заровим "томахавката"?Ако е така...нямам против! Не че съм спорил с теб(затова написах думата в кавички), просто ми беше забавно да попиша на тема свързана с турски детайли.Лека вечер!