34

свидетел

преди 13 години

Уродливото явление - тристранка, трябва да се махне час по-скоро. "Социалното партньорство" е инструмент в интерес на работодателите и гнусните лъжи и предателства на държавата срещу народа. Заедно нагло прикриват феодализирането и ограбването на наемния труд. То е отвратителна лъжа. Параван за мръсотиите, станали досега. Та вижте, кой е там вече 20 години. Нали със социалното партньорство Кодексът на труда стана Кодекс на обезправяването на работника! Права там няма, има защитена експлоатация

33

Анонимен

преди 13 години

Кви са тия глупости- искат да се вдигнат предизобрно детските, минималния гарантиран доход, минималната пенсия, МРЗ, бюджетните заплати - т.е. парите за тези, които не работят, не произвеждат, а и никога не са работили, но разчитат на помощи- *** например.Как точно тристранката ще задължи частният сектор да вдигне заплатитите със 7%?И откъде ще дойдат парите? Пак ли ще вдигнат данъците на малкото хора в страната, които работят, произвеждат и плащат данъци, за сметка на паразитете?

32

Анонимен

преди 13 години

Нека не ни баламосват, а да кажат с каква цел направиха така, че българите да не могат по никакъв начин да проверят колко и дали се внасят осигуровките им ? Преди 3 години можеше и електронно и писма получавахме, а гербаджийте го премахнаха. ЗАЩО ??

31

!!

преди 13 години

До sofeto: Не, искам да кажа, че тези 80-90% не ги засяга МРЗ, СРЗ и т.н. Те подписват договор за дадената заплата и се плаща от него, от работодател съответните осигуровки. Естествено, че са много тези, които се осигуряват на по-малка от реалната им заплата, но това в случая не е важно за статията и за проблема.

30

Ф.С.В

преди 13 години

До 25 българина не работи 8 часа --в повечето случаи работодателя иска поне 10 -11часа работа на ден -с 2 почивни дни месечно .осигурява работника на половин работен ден --ако иска- ако не иска -има много други чакащи работа за 300 лв - И както виждаме в практиката няма кой да осъди работодател неизплатил заплати и т.н. "Горещият картоф " се прехвъпля от съд --на полиция на Инспекция на труда и т.н. В БГ няма закони който си плаща на точните хора няма да има проблем и така 22 г

29

sofeto

преди 13 години

do 21... "Сигурно 80-90% от населението на България работи на частнo".... можеби по точно изкаш да кажеш за тези хора които приемат работа на черно от глад и беднотия, са също чаsтници!!!

28

възмутен

преди 13 години

Стига с тази тристраннка бе! Последният път помните ли с какво ни "дариха" - три в едно - увеличаване на осигурителни вноски, увеличаване на осигурителния стаж и възраст! А уж протести щяха да вдигат! Всички са от едно котило - гледат за джоба си, а не за хората! Така, че всичкото е пушилка и прах в очите на хората! Не вярвам на никого - ни на управляващи, ни на така наречените синдикати!

27

даже слепия вижда

преди 13 години

Така е, защото всички закони ги приеха за да забогатеят повече. На България не са необходими здрави, образовани, семейни работещи, защото имат претенции за заплати. Сега се замислиха, защото унищожавайки дребния и средния бизнес и техните хотели и молове останаха празни.

26

Минимална заплата

преди 13 години

Размерът на минималната заплата няма особено значение,все е тая дали взимаш 1000 лв или 1 000 000 лв, ако в първият случай продукт Х струва 1, а във втория 1000. Важна е покупателната стойност на парите.

25

Vic

преди 13 години

Криза е и всякакви незаработени пари ще ударят тези които икономиката. 1Заплатите се заработват, не са социални плащания. 2. Не разбирам хора, които се оплакват а харчат по 150 лева месечно за цигари. 3. Ако някой не е доволен от заплатата си - повишава уменията и резултатите си за да получава повече или сменя работодателя си с такъв, който ще го оцени по-добре. 3. Другия вариант е да работи още нещо по 1-2-3 часа на ден. Но защо синдикатите го забраняват, като ограничават работния ден до 8 ч

24

pecan

преди 13 години

ами вземи стани и ти работодател и печели на гърба на другите.слава богу че на бодлива крава бог рога не дава и от некадърник работодател не се става.имам много познати които са по света.който беше зле тук е зле и там.само зависта в бг е по голяма.

23

Ф.С.В

преди 13 години

Само шоково увеличение на заплатите--500 лв минимална---така и държавата и народа ще излязат от затворенивят кръг, в момента се въртят едни пари между държава и народ --и стават все по малко ,,,,Бойко не искал държавата да фалира --2 милиарда за стари самолети малко ли са на фона на кризата -ЕРП тата нека да се махнат -поне парите за ток ще отиват в държавата -това са печалби от половин милиард евро ..Как може в "бедна и глупава " Македония горивата да са 50 ст по евтини-колко е заплатата там

22

ИДИОТ

преди 13 години

Синдикатите пак искат да се нагушат, затова почват да мрънкат.

21

!!

преди 13 години

Сигурно 80-90% от населението на България работи на частно, А държавните служители, които НЕ работят на минимална заплата това увеличение не ги грее. Та какво ще стане като се увеличи МРЗ - увеличение на данъците, увеличение на услуги, които се образуват процентно от МРЗ - потребителската такса при лекарите, например. Та за какво ни е това увеличение, моля някой да ми обясни, защото явно познанията ми по въпроса не стигат да го разбера.

20

гражданин

преди 13 години

Ами как няма да са против работодателите? Използват ситуацията, за да намаляват заплатите на работниците и да печелят на техен гръб. Това са кожодери, които единствено мислят как да спечелят много, ама много пари. На тях им липсва култура на истински работодатели, защото довчера са били едни от нас- бедни, гладни и унижавани.Сега те правят точно това.Ама то няма и какво друго да се очаква от посредствени хора, които случайно са забогатяли. Трябва им време, за да еволюират.

19

hristina

преди 13 години

Дянков има решение но не желае да го види - неясно защо. Трябва да се въведе прогресивен данък върху доходите без да има ограничение до някакав размер. Изобщо практиката за тавани на заплати, пенсии и доходи е неправилна това е груба и неточна данъчна регулация. Синдикатите да защитят интересите ни, а не да конвергират... Те знаят че , най бързият, пряк и справедлив начин за набиране на средства в държавната хазна, е този на прогресивното подоходно облагане - възприет отдавна във вси

18

Криста

преди 13 години

Къде отива пазарната икономика като продължаваме да харесваме планирането,ограничаването и въобще УСРЕДНЯВАНЕТО.

17

Анонимен

преди 13 години

"Тристранка бистри" ... Незнам дали синдикати имаме, но вие сте смешни.

16

hristina

преди 13 години

Дянков има решение но не желае да го види - неясно защо. Трябва да се въведе прогресивен данък върху доходите без да има ограничение до някакав размер. Изобщо практиката за тавани на заплати, пенсии и доходи е неправилна това е груба и неточна данъчна регулация. Синдикатите да защитят интересите не, а не да новергират... Те знаят че , най бързият, пряк и справедлив начин за набиране на средства в държавната хазна, е този на прогресивното подоходно облагане - възприет отдавна във всички успели държави. Там се осъшествява фактически преразпределение на свръхдоходите - който печели повече, (а ясно е, че много големите пари не са от изнурителен труд, а от комбинации ) , отделя за тези, които по някакви причини не могат да печелят по същия начин и стават наемни работници. Знае се , че и с пет милиона и с пет хиляди човек потребява определен оптимум от материални блага. Държавата е създадена за да бъде социален арбитър на обществените напрежения и не е социално справедливо луксът на едни, да бъде за сметка на живота и здравето на други живи същества. Освен това от прагматична гледна точка, богатите нямат сметка от гладни и сърдити хора, от немотивирани да им работят, иначе , кризата ще принуди бедните да излизат по площадите . Тогава за дълъг период от време се сругва постигнаотото и от това никъй няма полза дори и чуждите държави,които образно казанопечеляттеритории за завладяване

15

Е.Колев

преди 13 години

На българина не му стигат парите за елементарни неща. Яде некачествена храна, пести от здравни грижи, лишава и детето си, в името на това да поддържа две автомобила в семейството. На фона на голия му г*з, българинът странно защо смята за унижение да пътува с градския транспорт. Ще яде ***, но няма да си спре колата, която е в сърцевината на селската му чест.