255

гг

преди 13 години

Ако не сте научили дъщеря си, че знанията са по-важни от оценката, която получава за тях, значи напразно сте загубили времето си. И тъй като все повече хора развиват бележкарството като уклон в поведението на децата си, децата се стремят към по-високи оценки, но не и към знания. После, като пораснат, същите тези деца си търсят работа и осъзнават колко голяма е разликата между това, което си мислят, че са, и това, което представляват в действителност. А тогава вече е късно.

254

До Аз

преди 13 години

И като ти учи през комунизма, каква разлика намираш в системата на протежиране?! Тогава беше детето на другаря едикойси, сега е това на господин едикойси - все тая. И тогава и сега - незаслужени шестици и шеметен старт в живота.Обясни на детето, че всъщност учи не за оценката на едикой си учител, а за себе си, просто защото него няма да има кой да го протежира. А все някога ще потрябват и наистина образовани хора дори и в тая държава.

253

До 250

преди 13 години

Направо ме разсмиваш с идеята, че през комунизма сме имали по-добро образование! Ако може и примерче да дадеш, а?Да не би учебниците да бяха с по-достъпно и добре поднесено съдържание?!Или учителите по-креативни и интелигентни?!Ааа, сигурно базата имаш предвид, сега ще ми опонираш с кабинетите по физика и химия. :))) Хората бяха други, човече. Срамуваха се, ако детето им е мързеливо, не се опитваха да го оправдават.Ние, днешните родители, нали идеално ни образоваха, срам не знаем.

252

Аз

преди 13 години

Пиша това от собствен опит. Аз самата съм учила през комунизма. Сега децата ми учат. Правя сравнение. Аз помагам на децата си в ученето, не съм дала 1 лев за частни уроци, при положение, че работата ми няма нищо общо с учебния материал. Едната ми дъщеря е в 10-ти клас, другата - в . Знаете ли какво правят в час по литература голямата ми дъщеря? Четат произведенията. А тя учи в една от най-добрите гимназии в Бургас. По мое време за непрочетено произведение пишеха 2. Книгите се обсъждаха, не се четяха в час. Темите се дават за домашна, не се пишат в час и се оценяват теми, свалени в готов вид от интернет. Може би учителката не знае, че са от интернет? Не, знае, скарала се е на тези, които са го направили, но им е писала 6. Дъщеря ми имаше 5 за собственото си есе. Прибра се и каза: Мамо, вече няма да чета произведенията. И аз ще свалям от интернет! По този начин, една учителка само за няколко месеца разби 10-годишното ми възпитание, че човек трябва да постига нещата със собствени усилия, независимо какви ще са резултатите. По мое време преписването се изразяваше в това, ако някой надникне в тетрадката на другия, за да препише един ред. Сега се преписва цялата контролна с пищови, с кралски пищови, с техника. Сега има много по-високи оценки и много по-ниски действителни резултати. Не съдете за миналото образование по сегашните управляващи. Да, те са учили по комунистическо време, но те не са случайни хора били са нечии деца (независимо от коя партия са в момента), били са някакви активисти. Те са онази част от тогавашната система, която беше високо оценявана, въпреки ниските резултати. Тогава бяха малцинство, но за съжаление сега са управляващи. Затова и доведоха образованието ни до сегашното положение те просто не знаят друго положение.

251

Аспарух

преди 13 години

Моето дете не срича,

250

до 250

преди 13 години

до АзНе е сигурно, че образованието по време на комунизма е хубаво. Достъпно и масово - Да!, качествено - относително! А ако е било второто, то сега нямаше да си създаваме проблеми. Щяхме да ги /раз/решаваме! В развитите общества гледат на децата като на тяхно бъдеще /ни най-малко имам впредвид - САЩ и Европа/! И нека, да не намесваме тук политиката - червени, сини, жълти ...

249

Аз

преди 13 години

Истината е една, по време на комунизма имаше само две хубави неща - образованието и културата. И на двете им разказахме играта. Постоянните реформи не водят до нищо добре. Всеки, учил (не преписвал на изпита) управление ще каже, че всяка реформа първоначално води до спад, но ако е добра, след известно време дава добър резултат. Ние обаче като отчетем спад, правим нова реформа и това отново води до спад. И така вече 20 години във всички области, включително и образованието.

248

гг

преди 13 години

Къде го видя това желание? В потоците емигриращи млади, образовани и умни българи? В средите на интелигенцията, изпаднала в апатия от цялата помия в обществения живот? В мутренските кръгове, които наловиха доста риба в мътна вода, ама не искат да спират да ловят? В правителството, което не може да сглоби един бюджет и да накара икономиката да проработи? Къде по-точно го видя това желание нещо да се оправи?

247

Анонимен

преди 13 години

Защото тогава никой от родителите (неграмотни точно колкото днешните) не си е ПОМИСЛЯЛ, че ако детето го мързи и не става, виновен е учителят. Пращали са го да работи на полето, а са си давали парите за тези, които имат ум в главата. Имали са по 7-8 деца, но не са страдали от болни амбиции да станат професори. Сега семействата с по две не могат да им обяснят, че хората са различни и от всяко дърво *** не става. Много хубаво ти го написа 247 за безплатното образование!

246

Анонимен

преди 13 години

Защото е имало един учител на 500 деца бе, льольо! Защото децата са учели до 2,3 или 4ти клас и после до живот на полето - за хляб да си изкарат. НРБ-то ви даде безплатно образование и здравеопазване, а вие му се изплюхте отгоре! Духайте супата сега!

245

бг

преди 13 години

ХАХАХА,интелигентният народ живее по свински. И вече 20 години не може да се оправи като останалите източноевропейци. Ама то е от "високата" интелигентност. Даа.Ако дадем право на учениците сами да си поставят оценка след изпита? Сещаш се,нали? Та и твоят коментар за нашта "интелигентност". Ще си купя една дебела лупа.Може пък да я открия

244

kk

преди 13 години

Няма МИТОЛОГИЯ!!!До преди 10 години българските деца печелеха ПРИЗОВИТЕ места в света по ОЛИМПИАДИТЕ по математика!!!!***!!!Ако не се гордееш,че си българин,то поне не пиши глупости!!!Аз не живея в БГ по обясними причини,но винаги и навсякъде съм казвал,че нашите деца са-поумни и по-възпитани!Винаги съм твърдял и продължавам да твърдя,че ние сме интелигентен народ!И наистина е така!!!Посочи някой друг народ,който да е в перманентна криза 22 години и да има желание да си оправи страната!!!

243

азбуки

преди 13 години

-ДЕТЕНЦЕ ХУБАВО, ПИЛЕНЦЕ ЛЮБАВО къде под мишница? С таз малка книжчица?-Отивам бабичко, макар и слабичко. Четмо да се уча, добро да сполуча.Айде пейте бе! Що не пеете? :)

242

до 236

преди 13 години

Защото приятелю 236 макар и неграмотни тогавашните родители са уважавали знанието и и учителите. Те са били институция,когато учителят казва нещо , то не се подлага на съмнение и цялото общество поддържа образованието . Просто ценностната система е друга.

241

Ганьо Гожлия

преди 13 години

За сетен път се убеждавам, колко верни поговорки имаме. Като чета мненията , се убеждавам, че "на кривия вълната му пречи".

240

Анонимен

преди 13 години

Студенти по филология в университета не разбират част от материала, който се преподава в 6-ти клас. Учебниците са излишно претоварени. Материалът е твърде много и много от него е излишен!

239

absulute

преди 13 години

neka da sa prosti trqbvam mi tapi i***** da ba4kat za malko pari tva tarsi seki biznesmen kato men za 300 leva da ba4kat da prodaljavat taka nikoi nemu trqqt umni da sa umnite sa samo mutrite v bg zatva 4e vi e*** a vie sedite i sa dupite

238

Nerealen

преди 13 години

НЕкадърни учители със смешни заплати+ незаинтересовани родители, мислещи за училището като за пансион+ ***, непипнали футболна или баскетболна топка и непрочели нищо повече от промоциите в чалгатрополисите= прогресивно затъпяващо нация

237

До 236

преди 13 години

Ехе, тогава учителите са разполагали с доста крути средства за мотивация за учене. :))) Да не говорим, че обемът учебен материал е бил на ниво "Мога да чета и пиша". Сега учителите освен да измислят фуния за наливане директно в главиците, други средства не могат да ползват, щото детето има права, без някой да му вменява задължения. Някой даже предлагаше да се махнат изобщо оценките, защото ги потискали и нарушавали самочувствието им. Безумно обемния материал даже не ми се коментира.

236

Привет от София

преди 13 години

Бъдеще винаги има, то е мистерия а можеше ти, нещо да направиш а не в Лондон, опа PAKITown да драскаш по форуми