87

опетков

преди 6 години

Не е плоският данък, който прибира парите на бедните, а непосилните осигуровки (15%) и ДДС (20%). Общо по този начин държавата прибира 45% от доходите на раята. И на това му казват "данъчен рай". При "турското робство" целият данък бил "десятък", т.е. 10%. Най-лошото е, че срещу данъците получаваме зле работеща държава и неефективна администрация. Най-зле положението е в полицията и съдебната система, които уж са основните стълбове.

86

Анонимен

преди 6 години

До АнонименВъпросът е в 500 лв заплата, да. Ако местният пазар на труда е такъв, търсиш по добър пазар за труда си. Не е сложно стига да не мислиш като пълен ******===========Ами местният трудов пазар е националният такъв. Дори лекарите инженерите и физиците на стоят тука.Не знам какво има зад звездичките, но става лично...)))Как може една болница на запад да плаща добре на своите служители, а нашите не могат, докторите и те ли са ****** "Плъховете първи напускат потъващия кораб"

85

Анонимен

преди 6 години

Темата е прекалено сериозна и над нивото на 90% от коментиращите. Само да напомня, че десятъкът е от много векове. 10% от заработката. 100 гр. или 10 кг. няма значение. Но ниастина трябва да има висок необлагаем праг.

84

Олег

преди 6 години

До МирославТи добре ли си? Кой ще се съгласи да го скубе българската държава?! Като вдигнеш ДОД на 10% ще се вдигне покупката на пликове от книжарниците.

83

Бизнесмен

преди 6 години

Бизнеса гласува с две ръце за прогресивния данък. Стига са ни товарили нас с такси и акцизи, нека и работниците да плащат повече данък. Как така един със 600 лева заплата ще плаща същия данък както някой със 1500 лева. Ако тези с 1500 лева плащат 40-50% данък държавата ще има пари за социална политика, за улици и инфраструктури, за болници и здравеопазване. Прогресивния данък е справедлив.

82

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 83Заплатите на ИТ в българия са само малко по ниски. 5000 лв е нормална заплата за програмист в БЪлгария. Същият програмист ще взема около 4000 евра чисто максимум в западна европа. За сметка на това, разходите в България са далеч по ниски от тези в западна европа.

81

Мирослав

преди 6 години

Откриха топлата вода... Нормално е най-бедните да не плащат този данък! Не може минималната заплата да е 520лв и да удържаме 10%! На заплата 1520, също 10%... Ами измислете го до някакво ниво да не се плаща плосък данък, а за сметка на това хората които взимат наистина големи заплати да плащат повече. Така ще се компенсират нещата. Във всички нормално развити страни богатите плащат повече!

80

Олег

преди 6 години

До Анонимен 78Това е илюзия, че един наистина богат човек ще ти плаща много данъци. 1.Щом е богат ще си поозволи добър счетоводител, който да го изкара беден2. Ако не е достатъчно ще даде пари на данъчните за да не забележат, че е богат.3. В най-лошия случай става чужд гражданин.

79

Анонимен

преди 6 години

До Беден капиталистНяма нищо капиталистическо в това да вземеш от работещите, квалифицираните и по успелите от теб за да се нахранят некадърните неквалифицираните. Простото следствие е, че кадърните ще спрат да работят повече от теб, защото каквото и д аправят, пак ще печелят колкото теб. От което пада качеството на всичко, защото няма стимул да работиш добре.Това е накратко историята на фалита на соца - три пъти.

78

Анонимен

преди 6 години

До ITКъде ще се изнасяш бе, там само теб чакат. Програмисчетата имате работа в България само защото заплатите ви са 5 пъти по ниски от тези на западните ИТ специалисти. И не по-добри от тях, като се изнесете никой няма да ви вземе там. И да се изнесете на кой му дреме за вас, вие работоте само по западни проекти и всичко отива за западните ви чорбаджии.

77

Анонимен

преди 6 години

Не забравяйте, че така наречените богати осигуряват работни места. Богатите лесно ще се изнесат. И тогава???

76

Анонимен

преди 6 години

За плоския данък "Добре измислен начин бедните да плащат повече от богатите."- английски икономист.

75

Анонимен

преди 6 години

до IT по скоро отивате в индия и др.евтини дестинации

74

Олег

преди 6 години

До Анонимен 66Въпроса е по-скоро дали можеш половината хора, които срещнеш на улицата (на малък/среден град) да ги сложиш да работят това, за което взимаш в момента 500 лв.Ако отговора е "ДА" помага много за 500-те лева, ако отговора е "НЕ" си е сам виновен работещия за 500 лв.

73

Анонимен

преди 6 години

"Добре измислен начин бедните да плащат повече от богатите."- английски икономист.

72

Анонимен

преди 6 години

В условията на демокрация с пазарна икономика, икономиката расте когато населението повишава икномическата си активност или предприемчивостта си, частната инициатива - няма друг начин, пари по дърветата не растат. Когато държавните бюрократи вземат парите изкарани от вас, за да ги раздават на бедните, ефекта е първо опасно овластяване и създаване на предпоставки за тежка корупция и второ стимулиране на мързела и посредствеността, защото стимула на бедните да работят и образоват се изпарява.

71

Анонимен

преди 6 години

От друга страна - ако обложите високите доходи на млади ИТта и подобни, те лесно ще си сменят местожителството и пак в блатото остават недоучилите и неквалифицираните.

70

Беден капиталист

преди 6 години

Здравейте, аз съм фен на капитализма, но съм беден със 750 лева заплата. Ето защо предлагам да се въведе прогресивен дадък и тези които взимат 2000 лева да им се удържа данък 50% и тези хиляда лева да се раздават на четирима бедни със 750 лева и да се уравнят заплатите на 1000 лева, както е на запад при капитализма, така е най-справедливо. Държавата трябва да е либерална с бизнеса и да взима повече данъци от тези с 2-3 хил лева заплати, а не от бизнесмените, така е на запад при капитализма.

69

IT

преди 6 години

Падне ли плоскяи данък, целият ИТ и технологичен сектор се изнасяме посока Западна Европа, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зенландия.Тогава комунистическите мозъци от БАН да плащаъ данъци и осигуровки.

68

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 66Въпросът е в 500 лв заплата, да. Ако местният пазар на труда е такъв, търсиш по добър пазар за труда си. Не е сложно стига да не мислиш като пълен ******