80

Калин

преди 14 години

Когато правеха бюджета трябваше да излязат пред хората и да покажат реалнато състояние в страната. Да излязат с концепция и визия, а не да пълнят дупките с РЕКЕТ упражняван на ГЛАВА НАСЕЛЕНИЕ!Средства има, и моцже да се освободи финансов ресурс. Не за социални плащания по измислени схеми за "социална справедливост" а за икономиката и по добра събираемост!Това което прави ББ, ЦЦ и Дянков си е чист болшевизъм!От криза се излиза с опимизация на разходите и реформи!

79

Анонимен

преди 14 години

Очилатия *** съвсем се е побъркал. Антикризисните мерки ТРЯБВА да започнат с:1. принуждаване на търговските банки да свалят лихвите по депозити и кредити.2. връщане на ДДС в рамките на 1 седмица.без да се позволи на бизнеса да работи нормално, излизане от криза няма!

78

Raven

преди 14 години

Аз също не съм финансист, икономист съм.И то само по диплома, но имам общи понятия най малко.Да- принципно погледнато предишното правителство заварва 5 милиарда фискален резерв а оставя 8 милиарда- имаме два милиарда нарастване.До тук всичко е ОК.Обаче , в края на 2008 година имаме най рекордният ръст на фискалният резерв- близо 12 милиарда!Тогава икономиката ни има наистина много силен ръст във всякакви изражения, естествено и в изражение по събиране на приходи и бюджетен излишък.Забележи обаче че този ръст е благодарение на процъфтяващата европейска икономика която ни е основен външнотърговски партньор.При този ръст правителството не успя да построи нито един значим национален проест!нито един километър магистрала, нито един язовир, Белене, нито един завод....Напротив- при този икономически ръст се наложи ЕС да ни спрът почти всички финансирания и да ин намалят кредитният рейтинг.Защо се получи така?Да се върнем пак на фискалният резерв, от тези 12 милиарда се започва едно бясно харчене.За какво- за път до любимият язовир на Доган, за двореца на военното министерство, за социалният дом на Масларова....Само за два месеца са опраскани 30% от фискалният резерв!И пак повтарям- не е построен нито един километър магистрала, нито един значим национален проект!При това положение всички европейски финансисти буквално се хващат за главите и предупреждават че кризата ще дойде и при нас с две до три тримесечия закъснение и да си кътаме паричките.На което Станишев и Орешарски излизат с редица изказвания че криза няма и че няма да дойде, харченето продължава.Накрая ЕС прави единственото логично- понижава ни кредитният рейтинг.Да отидем сега на бюджета- към януари 2009г. имаме върхов приход в бюджета- 1.2 милиарда лева.Имаме бюджетен излишък , ако погледнем данните обаче виждаме как този излишък се топи и към юли същата година вече имаме 565 милиона лева дефицит който тройната коалиция оставя на новото правителство.плюс ударно увеличени пенсии, плюс необезпечени проекти, плюс забатачена икономика във всички възможни свери.Надявам се да съм го обяснил ясно, тези безумно похарчени пари сега щяха да са изключително полезни.С новото правителство дойде и кризата, приходите рязко спаднаха защото външните ни пазари се свиха, имаме отворени проекти по които трябва сега да се плащат много паро, вследствие на сключени необезпечени договори от предишното правителство- това е положението.Съжалявам ако ти звуча като ББ, не съм му фен, но в случая - да, това е положението.Най голямата вина на тройната коалиция е че когато България имаше най голям икономически ръст- тя не направи абсолютно нищо за държавата, нито един значим проект с който да остане в историята и чрез който сега да излезем алко по лесно от кризата- просто безиедеен грабеж и пилеене на моите и твоите пари.

77

на

преди 14 години

Моето мнение ако трябва да се правят промени: Изцяло премахване на облагането на заплати. За сметка на това леко вдигане на ДДС. Така държавата ще си получи приходите по много по-лесен начин. Така или иначе и богатите си купуват примерно домати, хляб (от чиято цена пък държавата вече си е взела дължимото). Един куп ненужни бумащини и работа ще отпаднат по тоя начин.

76

я

преди 14 години

Кадиев къде е излишъка в милиарди ? И защо след всяко управление на БКП няма пари ?

75

Анонимен

преди 14 години

Признавам си, не съм финансист, ето за това говоря!Това излиза в гугъла, като напишеш фискален резерв в БНБ. Обясни го ти, като специалист! Това е описанието, по надолу следват цифрите. Има и графика, но няма как да ги пусна тук всичките тези неща, затова давам само описанието! Дали щаха са са полезни тези пари, сигурно е така, но пък да искаш от предишното правителство да оставя всичко подредено?! Странно ми се струва, да не кажа нагло! Ами то ако е така, що ни трябва да сменяме правитлството, нали?!?! Средства на Фискалния резерв по депозити в БНБПоказатели за фискалния резерв (ФР) съгласно Споразумението с МВФ. Фискалният резерв се състои от: 1) наличностите в лева и чуждестранна валута на всички бюджетни сметки и депозити в банковата система, в т.ч. централния бюджет, министерства и ведомства, Националния осигурителен институт, Националната здравно-осигурителна каса и извънбюджетните фондове на централно ниво и 2) други високоликвидни активи на централното правителство.

74

Колт

преди 14 години

При издънване на държавен бюджет в рамките само на два месеца във всяка нормална държава най-малката последица е уволнение на фин. министър. Странно защо тук това все още не е факт!

73

зъл

преди 14 години

Демонстрирането на пълното безхаберие става изключително подозрително. Правителството твори безумие след безумие като очевидно е наложило пълно затъмнение върху реалното състояние на страната. Как така изведнъж за два месеца се появи дефицит от 2 млрд.? Или изобщо какъв е реалния дефицит и колко са необходими за покриването му?

72

Raven

преди 14 години

Не знам за кой резерв ми говориш, аз говоря за фискалният.освен това нещо бъркаш милиони с милиарди и фискален с бюджетен.както и да е.През октомври 08г. той е 12 милиарда, два месеца по късно вече е 8 милиарда.бюджетният излишък към януари 09г. е 1.2 милиарда- към юли е на минус 600 милиона.И въпросът ми е- за какво са похарчени тези пари при условие че в това време криза все още нямаше?Говорим за 5 милиарда- къде са?нали разбираш колко полезни щяха да са в момента.

71

Калин

преди 14 години

Днес милиционерски сайт такъв, много си позволявате!Това, че сте червен саит и обслужвате ПОЗИТАНО, не ви дава право да нарушавате правата на другите!Наложили сте забрана върху сбодата на словото, не сме изборно време.. че да прекалявате, Що не си кажете кой ви спонсорира, нали се имате за МЕДИЯ, обществена и открита, нека ДА РАЗБЕРЕ ОБЩЕСТВОТО!

70

A40

преди 14 години

Една от стъпките трябваше да бъде всички да си плащат осигуровките и уравниловка на категориите на труд за някои професии, а не тунеядците да лежат на гърба ни. Премахване на тавана на пенсиите, за да се осигуряват хората върху реалните си доходи, а не да бъдат дискриминирани. Поредните комунистичмески мерки

69

Roko

преди 14 години

тия са по-зле и от станишевци-нямат представа откъде да започнат

68

до 74

преди 14 години

74,Ако си мислиш, че в София е тъпкано с яфти и пристанища си далеко от истината :)

67

baykolu

преди 14 години

Станишев сътвори милион простотии, за това спор няма, само че, като прочета подобни гербави измислици, няма как да не реагирам! Кой резерв е похарчил Станишев?! През юни 2005, когато се проведоха изборите, по данни на БНБ, резерва е 4 804 млн. през юни 2009, преди следващите избори, които се проведоха на 05 юли - 7 193 млн.... Та, не рарзбирам, какво е похарчил?! Според мен има сериозно нарастване в рамките на мандата! Верно е, че има пик през октомври 2008 от над 10 000 милн резерв, но като цяло е оствил повече от 2 000 млн, от колкото е заварил!

66

Анонимен

преди 14 години

пак шменти капели е работата..

65

Анонимен

преди 14 години

ДА бе ама ако се събира от общините пак софианци ще намажат.Тук в дълбоката провинция едни ферарита,едни яхти...хората нямат 2 лева в джоба.

64

Анонимен

преди 14 години

Данък "лукс" е задължителен. Няма никакъв смисъл да се гони ЕТ-то с 2 сергии на пазара за 20 лева повече данък, а в същото време червените крадци и мутрите да се разкарват с коли за по 500 000 евро и да живеят в палати. Плоският данък също трябва да бъде премахнат.

63

Raven

преди 14 години

63- а ти в каква роля го играеш адвокат на Станишев.Прав си че няма смисъл да му се дава акъл, когато му го даваха акъла той обясняваше че няма криза и харчеше резерва.сега и да му го дават- свършило е вече.

62

учудена

преди 14 години

Кадиев, имам добри приятели в Германия и винаги се чудят на мощните автомобили по нашите улици, особено в София. Ти къде гледаш?

61

Анонимен

преди 14 години

как си представяш точно тези тълпи инвеститори от Германия и Япония с техните чисти пари?как ще идват и ще ги носят- със влакове ли, със самолети- това ще са огромни тълпи крупни инвеститори с адски много пари.притеснявам се дали ще им насмогнем.от друга страна казват че от амнистията ще влязат 5 милиарда в бюджета, а това са си 5 милиарда кинти във време на криза.не знам- аз бих заложил на тях, ти чакай инвеститорите ако искаш...