38

Анонимен

преди 14 години

От мнооооого години в дистрибуциите на Windows има кирилица и ако компютърът не "рестриктнат", добавянето на българска клавиатура отнема минута-две.Тези дето не могат да си намерят буквите на кирилица по клавиатурата и пишат с латински, могат да се замислят: "абе няма ли възможност да се направи някакси латинските букви да съответстват на кирилските и аз да си пиша както си знам, пък то да излиза нещо четимо?" Има, имааа-фонетична подредба се зове. Питайте гугъл за "инжИнера" и той ще ви обясни

37

niki

преди 14 години

абе разбирачи/националистинякой от вас знае ли как работи днс по принцип?как ще накарате всички в целия свят да си пачнат днс сървърите (тези които ползват bind) .. да не говорим как ще накарате майкрософт да си пачнат днс сървъра да поддържа .бг)как ще накарате майкрософт да си пачнат IE(internet explorer) за да поддържа домейни на кирилица в адрес бара?някой от вас виждал ли е какво става ако напишеш ввв.дир.бг в браузъра (примерно мозилата)?пример: хттп://xn--b1aaa.xn--d1aiy.xn--90ae

36

Rommel

преди 14 години

Мдааа, виждам, че продължава да се спори без грам идея за какво става дума. Никой няма да заличава наличните домейни и да ги прекръщава, просто ще има още една възможност. Например сайтове, които имат смисъл като локални, няма никаква причина да не са с домейн на кирилица. Какво му е лошото на "днес.бг"? Не пречи днес.бг да е с 2 домейна, няма да им се утежни бюджета от регистрацията на още един.

35

do 31

преди 14 години

"chitmo" li se pishe be!

34

Анонимен

преди 14 години

31,ти си живото доказателство, че здравеопазването ни хич не е добре в този момент. Защото ако беше, ти щеше сега да си в една стая с меки стени и блузка без ръкави.

33

Анонимен

преди 14 години

"Патриоти", замислете се колко домейна трябва да регистрира google примерно:1 с всички о-та и е на латиница,1 с всички о-та и е на кирилица и още 6 в зависимост от различните комбинации. Само като почнат да ви мамят по този начин да не ревете много.

32

do 30

преди 14 години

Ne ste prav. Ili vlagate drug smisal v glagola "vladea". Az ochevidno ne iskam da kaja "vladee do stepen filolog". No decata, rodeni v smeseni brakova i jiveeshti izvan BG, ot malki se spraviat s lekota pone dva ezika i predpochitam da kaja "vladeat", imenno zashtoto govoriat specifichnite zvuci bez chujd akcent. Ako imahte kontakt s takiva deca, vie shtiahte da me razberete.

31

ПАТРИОТ

преди 14 години

За всички, които мислят вивеждането на "бг" домейн-а за глупост ще кажа, че заради такива промити мозъчета като вашите, заради робуването на запада, заради всички латино-поклонници, заради всички които си продават земите за жълти стотинки на чужденците,заради пишещите смс-и на латиница, и заради навежи, като вас, държавата ни е на този хал, и езика ни върви към изчезване. Чрез въвеждането на "бг"домейн-а поне малко от малко да спомогнем за запазването на читмото и писмото ни, на Родният ни език.

30

Анонимен

преди 14 години

***, детето ти НЕ владее три езика, а се опитва да говори на тях - човек овладява собствения си език над две десетилетия, а да обясняваш, че 6-годишно дете владее три... Но си права, точно тези не говорят още няколко езика. А ти по-внимателно наблюдавай детето си - с течение на времето и ти ще спреш да го разбираш, има периоди в детството - пубертет например, когато ще разбереш защо писах така в коментар 23.

29

Кеф на буци

преди 14 години

Хайде всички на коментарите в хттп://ввв.днес.бг

28

Петков

преди 14 години

Да Стефчо, както спомена #26, сам си написал къде ти се крие проблемът.

27

Eva

преди 14 години

Naprotiv, chujd ezik se usvoiava s lekota ot decata dori vav vazrast predi detska gradina. A v kakva stepen shte se ogramoti, e personalen vapros. Zashtoto onezi, koito pishat "neznam" edva li govoriat oshte niakolko ezika. Deteto mi na 6 god. vladee tri. I tova e samo edin goliam plus!

26

Анонимен

преди 14 години

N 20 - Причината за това, Стефане, е че наистина си *** хаха

25

Анонимен

преди 14 години

Различните езици поставят единствено граници между хората. Има си достатъчно други неща, с които даден народ може да е идентичен. Като цяло колкото по-малко различни езици, толкова по-добре. А за конкретните домейни на кирилица ми е все тая, щом няма да засегнат оригиналните на латиница не ми пречат, който иска да си ги ползва.

24

Анонимен

преди 14 години

И до 8 и такива като него - НИКОЙ няма да бъде отрязан, най-малко пък БЪЛГАРИТЕ зад граница - кирилицата е стандартно приложение на операционните системи от няколко години. А на недосетливите (като номер 17 например) ще им се наложи някой да им обясни как се пише на фонетик - аз лично пиша на фонетик вече 15 години.

23

Анонимен

преди 14 години

Ники, ти педагог ли си? Учил ли си педагогика или психология? Аз съм - затова съм ПРОТИВ изучаването на чужди едзици в детската градина - детската психика се различава прекалено много от тази на възрастния, но това си е предмет на цяла лекция. Но вкратце - объркването на децата още от детската градина води до непълноценно изучаване на родния език и правопис. Примери "незнам", писане на съставни имена в главни букви (правило в английския, но не и в българския) и още бая други

22

Анонимен

преди 14 години

До "17" замисли се малко върху думите които казваш...Попринцип си прав, но ти не говориш за писане на английски език ами за писане на някав "маймунски" език. Има огромна разлика между това да пишеш на английски и това да пишеш просто на латиница....

21

Анонимен

преди 14 години

И аз ще се радвам, ако някой ме спонсорира с безплатна бира, за да мога да си пиша на български и на кирилица в снега по планинските чукари, стига да не духа вятър.

20

Stefan

преди 14 години

iskam da kaja 4e az na kompa mi balgarskite bukvi ne gi znam kade sa i gi tarq kato *** za da napi6a ne6to nqkade kadeto pi6e 4e pisaneto na kirilica e zadaljitelno koeto e stra6no tapo seki pi6e kakto si iska tova e za men

19

ники

преди 14 години

и 16 и 17 имат право. Просто децата трябва да учат поне един език по избор от тях - още от детската градина. Няма да се уморят, а в живота ще им бъде лесно.