169

Анонимен

преди 14 години

33 лъжеш най-нагло. Тук става дума за труда на военния, а не за извращенията в казармата. Извращения имаше всякакви по всякакъв начин и от всеки, а ги имаше защото нито офицерите си бяха на мястото, нито ***. То и затова нормалните хора с право протестират против привилегиите за военните, които не стига, че цял живот си клатят краката, а и получава разни балгинки като ранно пенсиониране и т.н.

168

анонимен

преди 14 години

До тия дето пишат че които сме против привилегиите на военните, не ни стискало да бъдем такива. Ами да ви е минавало през ума, *** такива че има хора които смятат подобна професия за *** и позорна и че за нищо на света не биха станали такива, дори и да са от години безработни. А иначе - точно обратното, професията си е от лека по лека. Това че има такива дето се отказват, доказва че има военни дето дори и за това не стават

167

33

преди 14 години

За тези които са служили наборна служба и дето плюят толкова, много добре знаят кои правеха извръщенията в казармата, съмите те наборните войници , старият воиник да се направи на голямата работа пред младия и това си вървеше години наред. Колко пъти се е налагало да оставам да ги пазя да не би милите воиничета да се заиграят на вихрушката невада с токите на коланите, да не би случаино стария да положи младия с шкавче и да му счупи ребрата и мого други такива. После офицерите им били виновни.

166

Анонимен

преди 14 години

Това си е грубо нарушение на Конституцията, според която всички в България са равни. СДа, ама не - ето освен ***, и фуражките са поставени в по-облагодетелствано положение. Поне да заслужаваха, а то напротив - най-мързеливите и най-глупавите слагат фуражка.

165

Анонимен

преди 14 години

Жовта на цивилните е много по-стресиращ от живота на военните и би трябвало военните да са най-ниската категория труд, което си е разумно - така и така, който за нищо друго не става, става военен.

164

Анонимен

преди 14 години

Чета коментариите на военните и хем ми става смешно, хем ми е тъжно. Смешното е, че те си мислят, че само при тях има някакви си неща, които не се случват на другите хора, а то не е така. Тужното е, че те дотолкова са оглупели от военния живот, който водят, че не виждат какво става около тях. А може би не са оглупели, а са си такива и затова са избрали живота на военен, знам ли? 24 часа на разположение - ами че то много, да не кажа повечето нормално работещи са наистина 24 часа на разположение.

163

Бай Колю

преди 14 години

Аз също уважавам мнението ви, не искам нито да споря с вас, нито да ви засегна по някакъв начин. Просто споделям своето мнение! Същността на проблема, на всички тези, колтото глупави, толкова и трагични случаи е униформеността. Това за което говорих и в предишния си пост. Тази униформеност до скоро беше част от политиката, част от законодателството на държавата ни. Всички трябваше да сме еднакви, и в този смисъл, всеки трябваше в някакъв етап от живота си да мине през армията. Независимо дали му харесва, независимо дали се чувства готов за това, независимо дали въобще има желание да се учи да стреля, да упрлява танк, да скача с парашут и т.н. А това според мен, е някаква абсолютна простотия, прикрита зад паравана на дълга към родината, мъжеството и какви ли не още лъскави фрази. Младежите биваха натъпквани насила в тази система и логично, част от тях изразяваше протеста си, като всячески се стремяха да нарушават правилата, да се подиграват на порядките, да ги надхитрят, като вършат ежедневно забранени неща. Никой от нас, или поне по голямата част, не е искал да става войник, не го е привличал войнишкия живот, не е споделял ценностите на военните. Въпреки това бяхме принудени да го правим. А това е глупаво! Когато налагаш нещо на сила на някого, не можеш да очакваш, че той ще го прави със цялата си страст, ще впрегне в това действие и ума и сърцето си. Напротив! Всячески ще се стреми да излъже, да мине по лесния начина, просто да избута времето, в което му се налага да е вътре. Ще приема престоя с в армията не като служба на обществото, а като ПРИСЪДА! Помислете, ако се въведе закон, всички при навърщване на 21 години, примерно, да минават обучение и стаж като мозъчни хирурзи...какво ще стане?! Едва ли ще има повече от 1-2% успешни! Същото е и с армията! Има хора, които имат влечение към това, идва им от вътре, харесва им службата. Това са войниците по призвание! Моите уважения към тях! Но защо трябваше всички ние, останалите 98-99% да бъдем изпробвани, да бъдем употребени, за да могат тези 1-2% родени войници да открият себе си?!

162

747

преди 14 години

а ти да не си даскал по правопис че ми държиш лекция кое как се пише за мен е важнуууууу чииии маааа разбирашшшшшшшш многууууу дууууубре

161

сома

преди 14 години

Пролича какъв си. Даже един рибар е по грамотен от теб. Не се пише /закъча/ а закача.

160

747

преди 14 години

Не съм военнен соме рибар съм.Мога да те закъча на голямата си кука и да ме разходиш малко

159

сома

преди 14 години

Военните са комплексари.747 ти да не си военен бе дрискоч.

158

747

преди 14 години

мога да изора твоята нова ако искаш.и Голямото рало

157

ада

преди 14 години

До155 Не можеш даже да ореш с този правопис.

156

До Бай Колю

преди 14 години

Да...уважавам мнението Ви. Но защо е било нужно да има дисциплина...ще Ви кажа.Отдавна беше...3 -*** войника отиват да пият в селската кръчма,която е на 2 км.от обекта ,който охраняват.Беше зима-сняг до колене.На връщане, за по кратко решават да минат през нивите.Обаче за нещастие единият /доста подпийнал,пада и остава там.Другите 2-*** не забелязват това.Констатират го едва когато се прибират в частта.Вдигнаха цялата бригада,заедно с наличната техника да го търсят.Намериха го в 5 часа сутринта починал/замръзнал,залепнал на земята от студа/.Когато го закараха на родителите му...знаете ли как те посрещнаха военните? Хвърляха камъни и викаха:Жив го пратихме там, жив си го искаме.....Тогава МНО разжалва всички щабни офицери-включително и съпруга ми.Само не знам каква беше вината му.....Едва ли той прати момчето да пие,едва ли той беше виновен за смъртта му...Не един път им се говореше на тези деца, но те като ,че ли не искаха да разберат.Когато някой носи отговорност за живота и здравето им е нужна дисциплина. А за извращенията в казармата...чувала съм ,че не са липсвали.За жалост това винаги е било признак на ниска култура и безсилие да се справиш удачно със съществуващите проблеми

155

747

преди 14 години

Затова имаме такава държава защото всеки гледа другия какво и колко има и зависта и злобата надделяват над всичко стойностно и над всякакви ценности.И ако си мислите че сте "УМНИ" е по даоре да сам военнен тогава защото нощо умно не раждат вашите глави а само завист и злоба.Щото за вас не е вайно колко взимате вие а е вайно да не жземе другия повече от вас.

154

Морския

преди 14 години

Защо да спорим Умен и Военен са две противоположности.

153

aaa

преди 14 години

Кво грозде бе пич. Последното което искам е да съм военен. Ще ми трябва пълно промиване на мозъка за да мога да си върша работата.

152

747

преди 14 години

ааа.Лисицата като не могла да стигне гроздето казала че е КИСЕЛО.

151

aaa

преди 14 години

И катодопълнение към Бай Колю. За всичките тези гадости които са правили и правят получават далеч над средната заплата.

150

Бай Колю

преди 14 години

Уважаема госпожо,Съчувствам ви за трудния живот, за това че сте била и мъж и жена и за това че през пет години сте си сменяли жилището! Това е ужасна трагедия! Безспорно! Но, като един човек, който също е минал през мелницата на казармата, за да изпълня дълга си, мога да се опитам да дам обяснение, защо не се ползват военните с полагащото им се, според вас, уважение в обществото! Говоря конкретно за себе си, тъй като никой друг не ме е упълномощил да изразявам мнението му, но пък съм сигурен, че голяма част от мъжете в България ще ме подкрепят! Поне частта от тях, която е на моите години и е минала по моят път. Първото, което предизвиква негативни чувства у всеки, при споменаването на думата военен е споменът, как едни момчета, почти деца, едва на 18 години, биват натъпкани против волята си в една институция, чиято основна и първа цел е, да ги убеди че те са никой! Че личността е без значение, че индивидуалните различия са нещо лошо, че униформата не е просто дреха, ами и начин на мислене! Никой няма право да мисли по начин различен от униформения. Следващото нещо, което съпругът ви и подобните нему налагаха на всички нас е собственото си величие. Не познавам съпруга ви, допускам че е интелигентен човек, но пък собственият ми опит говори, че най често някой, който не е виждал толкова книги, колкото аз съм прочел, се опитва да ми налага, че той е по умен, по можещ, по кадърен, и въобще повече човек от мен, само защото си е избрал да учи в някакво си военно училище и да носи някакви си отличителни знаци на раменете, каквито аз нямам...пък и никога не съм искал да имам!Следващото, което има връзка и с вас и децата ви е злобата. Тези, с отличителните знаци, в безсилната си злоба и отчаяние, за това че им се налага да са далеч от семейството си на Нова година, примерно, изливаха целия си яд върху нас. Върху тези, които, не пожелание сме там, а те са длъжен да се занимават с нас. Ние бяхме виновни за всичко, ние отнасяхме целият им негативизъм, злоба и простотия. Стигало се е до там, да се молим, жените им да им пуснат вечер, за да си нямаме проблеми на другия ден! Така че, вие сте били и мъже и жени у дома, а ние бяхме кошчетата им за душевен ***, отдушниците им, сюнгерите, които попиваха всичко негативно, за да могат те, като се приберат в къщи да са мили и добрички към вас! Мога още дълго да ви пиша за това, но не искам да си развалям настроението повече! Просто, не забравяйте, че нещата винаги имат две страни! И не си мислете, че ващите "герои" са ангели! Напротив! Ангели може би са били към вас! А за нас, повечето от тях бяха тирани, абссолютно жестоки безчувствени ***! Затова и мненията тук изобилстват с негативизъм към военните!