18

преди 15 години

Българският е разбираем, обаче аргументите липсват. Засега евро-експертите твърдят че газта се подава към руските гранични станции в пълен обем, но не се приема от украинската станция - това как да си го обясняваме? Цял свят лъже, само Украина е честната?

17

украинец

преди 15 години

господа! много благодаря ви за поддъжка на Украйна. Ние сме в такъва ситуация както и България. Главна проблема е не в транзитът на газ, а затова, че в Русия сега няма такъв обем, какъв трябва се на Европа и тя намисляха проблема с транзит. В Русия преди новата година 100 източници на газ е затворени. А южни поток не е алтернативата за България, затова че той ще бъде променава през украински шелф на Черо море. Извенете за моят български език.

16

преди 15 години

Като избегнем обидните квалификации към държава с население 140 милиона , които не са по-малко патриоти на своята страна от колкото българите, и доста дълга история на държавността под различни форми и без прекъсвания, бих искал да отбележа че алтернативите за газовите канали не са толкова лесно решима задача. Не е като да ти кефне и да прокараш газопровод по дъното на Черно море. Украина има изградена от времето на СССР газопроводна структура и тя е естествен приемник на основния газов поток към Европа. Ако разгледаме обаче историята на Южен поток , то не малка роля в неговото задържано завършване играят и няколко български правителства (а по-точно последните три, но не мисля че от някаква идея да саботират България, а по-скоро в опита им да договорят максимално изгодни условия на България, които в някои точки вероятно се спречкват с интересите нпа Газпром).Сега от правната страна съм напълно съгласен - България трябва да предяви иск към Газпром (или на неговите звена с които има договори) за понесените загуби в следствие на неизпълнение на договора за доставка на газ. Вече натам Газпром си има право по съдебен път да иска компенсации от Нафтогаз за възстановяване на причинените от затварянето на украинския поток загуби в следствие изплащане на компенсации към българия и други страни. За съжаление чисто правната страна е обременена от сложността на политическата ситуация и всички искат просто кризата да свърши по-бързо, докато едни заведени преди края на кризата дела, само биха усложнили постигането на консенсус и решаването на непосредствения проблем ....

15

един там реалист

преди 15 години

Абе, аз не мога да разбера как може такъв интерес да има към актуалното поведение на политическите лица в този конфликт. Вие *** ли сте? Тоз държавен глава какво напрайл, оня премиер къде си бръкнал... Не виждате ли в момента как се прави репетиция на разпределение на силите в света. Те отдавна си се разпределят, но в момента е просто репетицията пред нещо по-масивно. Свидетели сме на това, което ни се подава да видим, и ние го лапаме настървени, но по-важно е да се види задкулисно какви са взаимодействията! В момента едни диктуват на други, но трябва да се имат предвид най вече руските "олигарси" и щатските "желатели за повсеместна демокрация". Естествено има и безброй други замесени, но лошото в случая е, че се търгува със човешкото здраве (живот), и именно разпределението на силите е причината.

14

14merkator

преди 15 години

Точно тук е разковничето за вината!Проблем на Русия и на никой друг(!) е как и от къде ще достави продукта, който продава!Това са класически, търговски правила и България, като краен потребител би трябвало да се интересува единствено от руската немърливост и безочие, като редовен платец!АЗ няма газ, който съм поръчал и платил на Русия!!!!!Какво ме интересува, какви проблеми и с кой, има тази пародия на държава???

13

преди 15 години

Украина не е единствената алтернатива, но по другите алтернативи се работеше прекалено мудно (става дума за Южен поток). За съжаление Украина вероятно до края на годината ще разбере, че вече не държи газовата бухалка и тогава ще изпита наистина едно доста коварно възмездие, когато ще се превърне не в транспортьор, а в краен потребител и ще плаща по пълна програма. Да напомня че Газпром не е искал от Украина да плаща газ на пазарна цена , а да актуализира цената от 170 до 250 долара (при пазарна 450, по която купува и България). Тоест пак ставаше въпрос за преференциална цена. Мисля че в този случай всеки опит по някъв начин да се оправдава Украина позволила си едностранно да прекрати транзитния договор , чийто срок изтича едва през 2010 година и причинявайки криза засегнала Европа и най-вече Балканите (които нямат друга алтернатива за момента) е просто израз на сляпа самозаблуда и не вярвам да може да се поправи с някаква аргументирани доводи ....

12

преди 15 години

Колкото и да ми е неприятно, като на руснак, Русия в момента не е никак силна - това показва сегашната газова криза. Русия зависи от ЕС и околните страни точно толкова колкото и те от нея. да се търси в газовата криза отмъщение на Русия към България задето е заела про-натовска позиция е смешно. България на Русия и е последната грижа сигурно в момента. Русия е активен субект на международната икономика и като такъв е твърде обвързан и зависим от много фактори, както и всяка една държава във модерния икономически свят - твърдоста на позицията на Русия в случае не е свързана с някакви империалистически амбиции, а с похвален стремеж на управниците й да отстояват интересите на държавата си. Русия не е ангелче, но не е и дявол - просто е една световна сила, която си има свои интереси и ги защитава - не можем да виним хората че искат да живеят по-добре, само затова че ние не сме способни да отстояваме правата си по същия начин (казвам ние, защото въпреки че съм руснак живея вече 17 години в българия и всеки проблем на България е и мой проблем). Ако искаме да плюем Русия, то има много по-справедливи поводи отколкото газовата криза, тъй като най-вероятно като загуби във валята Русия ще излезе с най-големите от тази криза.

11

14merkator

преди 15 години

Ок!Обаче Русия няма алтернатива от къде другаде да достави газ за Европа, освен през Украйна!От там идват и претенциите за по-ниска(преференциялна) цена!Украйна е разпределителна база за руския газ и трябва да получава дивиденти от това!Всичко друго са бълнувания на психопатите от Русия!

10

преди 15 години

Аз много не бих цитирал Бисмарк, щото той пише и други неща:"Дори най-благоприятният изход на войната никога няма да доведе до разпада на основните сили на , която се подхранва от милиони руснаци ... Те, дори ако ги разчленят със международни договори, също толкова бързо ще се обединят един с друг, както частици от разделено парче живак. Тази неразрушима руска държава и силна със своя климат, със своите пространства ... " Каквото и да говорим, в момента Украина се опитва да изнудва всички, само и само за да получава газ за без пари. Дали краде или не краде - това ще се установи от експертите (ако решат да огласят резултатите естествено). Факт е обаче че сега Украинците искат от Газпром да достави за вътрешноразпределителни станции на Украина газ, равен на еднодневния поток транзит към Европа - за технологични нужди на транзита, уж. Как тези технологични нужди ще се задоволяват през вътрешноразпределителните станции на украина, един Юсченко знае ....

9

преди 15 години

men mi e samo interesno kak dosega be6e vyzmojen tranzita prez ukrajna pyk sega izvednyj nqma tehni4eska vyzmojnst.kakvo nqkoj dojde s vyl6ebna pry4ica i "otkradna" tehni4eskata vyzmojnost li

8

14merkator

преди 15 години

И.зроде червен!Промитият ти мозък е пример за новите поколения, какво остава от човек, заразил се с комунистическият тумор!Върху полираната повърхност на сивото ти вещество има само една червена гънка с формата на сърп!*** си ти!!!

7

преди 15 години

5ti.4uj sega ne moje da iska6 da si ES i da ne zavisi6 ot rusiq i v sy6toto vreme da si vzima6 bezplaten gaz ot neq sqka6 prodyljava6 da si i vasal.ako ukraincite iskat da sa evropejci 6te si pla6tat gazta na cenata na koqto go pla6tat v evropa.oprovergaj me ako moje6.da ne govorim 4e vsi4ki iskame "gadnite rusnaci" da ne ni diktuvat.ama iskame da ni davat gaz bez da im ostavqme pravo na izbor.gazta si e tqhna i te opredelqt kyde kak i na koj za kolko 6te go prodavat.rusiq e imperiq i v momenta diktuva. i kolkoto da vi e qd tova sa faktite.prosto stanahme na stranaa na 6tatite v naj gre6niq moment.kogato rusnacite stanah silni.nikoj osven takiva umni glavi kato teb (i men) ne e vinoven.nali taka.

6

преди 15 години

koj pe4eli koj pe4eli.ne znam koj pe4eli ama nie gubim

5

14merkator

преди 15 години

Когато в Украйна управляваха руските ***, нямаше проблем с кражбите?!?!Когато на власт дойдоха демократите или проевропейски настроените политици, руснаците решиха, че са ощетени!Но щом зависиш, дори и минимално от Русия, значи ти си огромна беда!А, 100% е много!Бисмарк е казал преди много години: Договор с Русия, не струва и хартията, на която е подписан!

4

преди 15 години

Украна нчого не краде, запам'ятайте

3

Tina

преди 15 години

Докато Украйна си измидля извинения, на които никой вече не вярва - цената на петрола се покачва...Двама се карат - кой според вас е третият който печели?

2

kyky

преди 15 години

целия свят разбра, че украйна краде, ама у нас пак измислят някакви теории, за да нападат правителството....аман от ***....

1

преди 15 години

Абе,народе Вие да не си мислите ,че Станишев отиде на 14.1.009 да оправя газта-глупости-той освен да избяга от любимия си народ и да посети прабаба си в Украйна за нищо не отиде разберете го,а вицовете запазете за Тройната коалициа.