9

****

преди 15 години

Европа може да си отдъхне защото съвсем скоро ще получи отговор на всичките си въпроси свързани с липсата на газ. Настоящите пререкания между Киев и Москва са своеобразно продължение на събитията в Кавказ от август миналата година. Ще има ли газ? Попитайте САЩ.Киев е дал газопреносната си система на САЩ, гръмна в. "Известия". Вашингтон ще "помага за модернизацията на силно износените украински газопроводи", съобщи РИА "Новости". Това било договорено в специален документ. В този документ били условията за предоставянето на тръбите на Америка. Изданието се добрало до текста на "Харта за стратегическо партньорство" между САЩ и Украйна. Документът бе подписан през декември миналата година от шефа на украинското МВнР Владимир Огризко и US държавния секретар Кондолиза Райс. "Русия и Евросъюзът отдавна са обезпокоени от окаяното състояние на украинските газови тръби и са готови да инвестират в ремонта им, но Киев не допуска никого до тях", допълва в. "Известия". Изданието цитира зам.-шефа на "Газпром" Александър Медведев, който нарече действията на Киев "невероятни". Според Медведев, "целият този мюзикъл, който тече в Украйна, се дирижира от съвсем друга страна".Според газови експерти, спазването на договора за транзит на руски газ през Украйна, която явно е зависима от "дългата ръка на Вашингтон", са почти нулеви, писаха световните медии. Пак според тях има вероятност управлението на газопреносната мрежа на Украйна вече да е единствено в ръцете на САЩ. Според говорителя на US държавния департамент Шон Маккормак такова обвинение е "екстравагантно и лишено от всякакви основания". В момента Киев спешно търси съюзници от страните в ЕС. Следвайки главната идея, почти сигурно е, че това ще са единствено Полша и Чехия.

8

kyky

преди 15 години

някой сеща ли се че в края на декември външната министърка на САЩ отиде до украйна и подписа `меморандум за сближаване на връзките на сащ и украйна`?и изведнъж украинците втвърдиха позициите си на тема `газ` и поискаха русия ДА ИМ ПОДАРЯВА газ за един милиард долара годишно?.

7

14merkator

преди 15 години

Ти си много болен човек!Взимай си червените хапчета и бягай към санаториум в Москва, само там могат да ти помогнат!

6

777

преди 15 години

АБСОЛЮТНО ТОЧНО КАЗАНО.

5

преди 15 години

САЩ ,а не Украйна не пуска газта. Правят мръсно на Русия като се стремят сега засегнатите държави да намерят газ от другаде и да не купуват от руснаците.

4

РУМЕН оВЧАРОВ

преди 15 години

РИА НовостиКлинтон узрела опасность политической зависимости Европы от РоссииИзвестия - 18 мин. назадКандидат на пост госсекретаря США в администрации Обамы сенатор-демократ Хиллари Клинтон выразила опасение в связи с тем, что зависимость европейских стран от российского газа может перерасти в политическую зависимость Европы от России. "Газпром" во вторник утром пытался возобновить транзит газа в Европу через Украину, вынужденно прерванный 7 января из-за несанкционированного отбора топлива украинской стороной. Однако транзитный газ в Европу так и не поступил. "Отключение Россией поставок газа для ...Клинтон: США будут добиваться соглашений по газопроводу Набукко Газета.RuХиллари Клинтон заранее отошла в тень Коммерсантъ

3

преди 15 години

БРАВО 2. ВЕЧЕ НАИСТИНА СЕ УБЕДИХМЕ, ЧЕ Е ТАКА.

2

преди 15 години

Защо газовата криза ще продължи дълго и кой има полза? 1. САЩ, защото така ще намалее конкуренцията от европейските фирми. 2. САЩ, защото така ще се усили недоволството от Русия. 3. САЩ, защото така ще могат да вземат газопреносната система на Украйна. Радвай се народе, ГОЛЕМИЯТ ни БЯЛ БРАТ действа.

1

xxxx

преди 15 години

Тая статия за кога се отнася, защото според написаното "Вестникът съобщава, че днес в Москва се очаква да пристигнат премиерите на България " Станишката е трябвало да замине за Русия или късно вечерта вчера или неска сутринта а не на 13 (вторник).