33

@Color Conductor

преди 1 месец

До за питащия Регистрират старинна българска дума ли е ?

32

за питащия

преди 1 месец

Вместо входират е правилно да кажеш регистрират.

31

леле мале

преди 1 месец

От бърз прочит на статията, намерих пое две грешки.

30

@Color Conductor

преди 1 месец

Добре де, като сте толкова за чистия български език, я ми кажете точен и кратък заместител на думата " входират ". Или пък точен и кратък български аналог на телевизор и компютър ? Ама, не нещо дето е две изречения. Едно време така говорили и за кибрит. Мъчели, да го заменят с драсни - пали клечица. Ама реалния живот наложил кибрит.

29

Рада Госпожина

преди 1 месец

Сега децата учели английски. Да, и още много езици. Защото днес английският е като гръцкото ,,койне" по времето на елинизма. Или като латина вулгата преди обособяването на романските езици. Или като старобългарския в славяноезичния свят по времето, когато България беше велика сила. А да напомням ли как ни насилваха да учим руски език, как пеехме руски песнички и обсъждахме ,,Как закалялась сталь" от правилна, партийна гледна точка? Крушката си има опашка...

28

Рада Госпожина

преди 1 месец

Да напомня ли на авторката (и на други подобни критици), че в 1945 г. под натиска на ,,народната власт" беше извършено варварско покушение срещу българския език с въвеждането на нова, небългарска кодификация? От което и досега си теглим последствията. Изхвърлиха най-българските ятова и голяма носова гласна по подобие на ,,лениницата"! И измислиха условен правопис за краткия член и за глаголните окончания. А за ,,шедьоврите" на соцреализма не ми се и говори...

27

Рада Госпожина

преди 1 месец

Да, в тази статия има верни неща.Но и доста не съвсем верни. Всъщност те са по-скоро недоизказани предположения и намеци.Т. напр. от спорния факт за ниското равнище на знания по БЕЛ се прави уговорката, че това е сравнително отскоро (разб. след 1989).Преди това всички са били масово грамотни, владеели са виртуозно книжовната норма и са чели книга след книга,когато не са работили по фабрики,бригади и ленински съботници.И сигурно тогава авторката е усвоила тавтологията ,,цветя и рози"...

26

IT Pro

преди 1 месец

Стела да вземе да се ограмоти малко - "На шльоковица" може да напише само завършен илитерат. Пише се "шльокавица" и идва от название за слаба ракия. После се чудим защо запада автентичния български език - ми те критиците са некадърни, какво остава за учениците.

25

Анонимен

преди 1 месец

Хайде да не драматизираме толкова! Правилата в сегашния вид на езика ни са наложени през '40-те години на миналия век. Ако сте чели стари книги, тогава със сигурност сте забелязали, че много думи са се изписвали доста фриволно и явно не са имали установен правопис. Но липсата на езикови норми изобщо не е попречило две-три десетиля преди това да са живяли и работили едни от най-образованите в историята ни инженери, архитекти, икономисти и т.н.

24

Анонимен

преди 1 месец

пинки лукавия

23

от БАН

преди 1 месец

Самият факт, че в днеса трият яко коментари, по идеологически, не само по цензурни съображения, говори сам за себе си в каква тоталитарна среда живеем. Не физически, а психически тоталитаризъм, който в крайна сметка ще доведе и до физически.

22

Българин

преди 1 месец

До Хайде, хайде През комунизма даже издаваха сборници с това което " е искал да каже автора". Спомням си какви "дуели" съм имал с учителите си по литература - направо изпадаха в паника и ярост от това някой да говори нещо извън "предписаната линия", а пък "върха на аналитичния ум" беше ако повториш едно към едно написаното в някой сборник смятан за "елитен".

21

Серго

преди 1 месец

Статията е напълно вярна, но трябва да си признаете че и в този сайт има много грешки както в заглавия така и в останлите текстове.

20

Така е ..

преди 1 месец

Зрелостниците се ориентират правилна. Натискат на матурите за английски език. Не е чудно ако стана втори официален език.

19

Хайде, хайде

преди 1 месец

Гоня 60-те. "Какво е искал да каже авторът" си е от мое време. Никога не сме имали свястна образователна система.

18

Анонимен

преди 1 месец

Не им трябва да знаят много български на децата! Важното е да знаят чужди езици за да могат да се интегрират в нормалните държави.

17

Баба Гошка

преди 1 месец

Не са карайти, бийти съ. Песента ви за човека по случайност вчера я пуснах - депресивна про 100 тия. И повечето ви творби за учене са такива депресивни боззи. И знам за какво говоря, защото завърших с червена диплома и техникум и уни. Трябват нови позитивни творби, не робски и просяшки песни и не чалги и тип биографични чарлз буковски "творби". Липсва въодушевление и позитивно мислене. И всякакво мислене вече липсва. Хайде със здраве.

16

ъ

преди 1 месец

Чак не вярвам, че този материал е видял бял свят. Казва доста истини. Но няма значение, нищо не може да надраска огледалните мозъци на умните и красивите. Коментарите са нагледно доказателства. Абсолютен вакуум между ушите.

15

Анонимен

преди 1 месец

Преди да укорявате българските учители, вижте словоизказа на един наш премиер.Ако намерите 2 изречения поред, без пунктуална, граматическа или фонетичка грешка, обадете ми се - черпя по 4 бири!

14

Анонимен

преди 1 месец

Министър на образованието е поредната гербава карикатура!