349

История на Балканите

преди 3 месеца

Юли 1875 г. избухва въстанието в Херцеговина. През август същата година босненците се вдигат на бой. През април 1876 г. българите въстават, а през юни Сърбия и Черна гора започват война срещу Османската империя. Великите сили имаха различни интереси в региона!!!

348

Фъргов

преди 3 месеца

След така нареченото "Освобождение" Великите сили преразпределят сферите си на влияние на Балканите!

347

Анонимен

преди 3 месеца

Кога ще се освободим от освободителите си ?

346

Подялбата на територ

преди 3 месеца

Първоначално до края на 1877 г. Русия не иска Румъния да вземе участие в Руско-Турската война, тъй като не иска тя да участва в мирните договори за подялба на териториите!!! Но руснаците срещат силна съпротива, понасяйки тежки загуби при многократни атаки и не са може да напредне на Балканите отвъд войските (40 000 войници), водени от Осман паша, които са лагерували в крепостта Плевна....

345

Анонимен

преди 3 месеца

Гледам в коментарите, че има доста недоволни за освобождението ни от Русия. Недоволните заминавайте в Турция и изчакайте там някой "по-подходящ" да ви освободи! Аман от неблагодарни мишки!

344

Анонимен

преди 3 месеца

Не ми е празнично като видя Радев почва да ми се по в ръ ща

343

Това е пълна глупост

преди 3 месеца

След така нареченото "Освобождение" Българските Земи са разделени на 7 части: васалното Княжество България, автономната провинция Източна Румелия, Северна Добруджа (предадена на Румъния), Македония, Източна Тракия и Западна Тракия (които запазват статуса си на интегрална част от Османската империя), и Поморавие (предадено на Сърбия).

342

Анонимен

преди 3 месеца

Не сме обединени Радев е президент не на всички Българи

341

Анонимен

преди 3 месеца

Заради Радев Шипка се превърна в рашиско сборище

340

Тънки Сделки

преди 3 месеца

Румъния пропуска руските войски през нейна територия след споразумение с Русия за присъединяване към Русия на Южна Бесарабия в замяна на обещание за присъединяване на Северна Добруджа (тогава България) към Румъния след войната.

339

Анонимен

преди 3 месеца

Освободителите така освобождават и Украйнците от държавата им Бог да ни пази от това зло

338

"Освобождение&q

преди 3 месеца

Събитията около антиосманското въстание в Босна и Херцеговина, Сръбско-Туската война и Априлското въстание в България засилват Имперските Амбиции на Великите сили!!! На 26 юни/8 юли 1876 г. се подписва тайното Райхщадско споразумение, в което Австро-Унгария и Русия се съгласяват какви територии да бъдат разпределени на кои страни, след края на войната!!!

337

Въпрос?

преди 3 месеца

Румъния, Сърбия и Черна гора дали празнуват "Освобождение" ?

336

Анонимен

преди 3 месеца

Решетников ясно го каза кой е и за какво е Радев

335

Анонимен

преди 3 месеца

Резидента пак надува бузи и проповядва разделение и злоба Не вярвам на руския патриот

334

Хахаха

преди 3 месеца

Кои други "освободени" от Русия народи празнуват 3-ти март??????? Само България ли е "освободена"????

333

1950

преди 3 месеца

ДОБРЕ БИ БИЛО РЕЗИДЕНТА РАДЕФ ДА СЕДНЕ И ДА ПОНАУЧИ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!

332

Браво на Радев!

преди 3 месеца

Браво на Президента а на останалите Европ$д$рунг$ли, които дори днес сеят омраза мога да ви пожелая да отидете до Бахмут и никога да не се върнете! слуги на Посолството, които работят против Българският интерес! Съсела, Снахата, Тиквата и Канадеца получиха ли указания - Национален празник да е рожденият ден на Байдъм, Зеленски или 4 юли?

331

Банкеръ

преди 3 месеца

Платените 32 т. Злато на Руската империя са капка в морето.Погледнете свободните Демократи колко харизват на Дънди Прешъс всяка година.При това не да ни Освобождават ами да осъзнаем колко сме замаяни от свободията.Все пак България е изключително богата според Елита и.Да видим докога ще продължи тая кражба.

330

хахахахахахаха

преди 3 месеца

не е национален. не е. Този договор не ни освобождава. Дава независимост на ДРУГИ, но не и на нас. Те защо не празнуват? А, другарю?