111

Анонимен

преди 5 месеца

Докато върви тестовата система, резултатите ще стават все по- лоши, вкл. и в университетите. Много скоро ще останем без специалисти не само в точните, но и в хуманитарните науки. И навсякъде ще се разпореждат само самозабравили се женуря..

110

Киро

преди 5 месеца

Абе да ви п....кам на реформата...докато не премахнете делегираните бюджети и не върнете закона, учениците от 1 до 4 клас да повтарят, докато не се ограмотят, нещата ще стават все по зле. Какви НВО, какви пет лева, като има ученици, които не могат и името да си напишат, заради това, че са допуснати да преминават от клас в клас, без никакви знания.Когато тиквите в МОН го проумеете това, резултатите ще са налице.

109

Анонимен

преди 5 месеца

Имахме доказано ефективна образователна система ... някога. След демокрацията нещата непрекъснато вървят надолу ... главоломно.

108

икономист

преди 5 месеца

Трудно може да се обясни тоя нисък процент сред най-силните деца по математика сред най-силните деца, който е три пъти по-нисък от средния. При тези най-силните, едва ли влиянието на учителите има толкова голямо значение. Освен ако наистина процента на на децата с дислексия не е много висок. Тогава вече качеството на учителите би била от решаващо значение. От статията прави впечатление и много високия дял на тези деца в някои държави. Може би някъде се наизустяват задачи, което е грешка...

107

Анонимен

преди 5 месеца

То като видиш мама и тате какви са не ти трябва тест

106

икономист

преди 5 месеца

Добре, че в статията са направили уточнение за годината, в която е започнала образователната реформа, довела до тези катастрофални резултати. Така вече всички разбрахме кой е основен виновник за това фиаско... Това е онзи, който вчера обяснява, че образованието води до ниска раждаемост - Грозимир Вълчев. Този герберунгел е неадекватен и като икономист, и като министър на образованието. До 128: Учителите имат вина, така е, но ниският процент на най-силните деца по математика, трудно може...

105

Анонимен

преди 5 месеца

Нека все пак не забравяме, че Про стия беше 3 мандата премиер

104

Анонимен

преди 5 месеца

Децата не могат да четат. Не могат да смятат до 10. За каква Пиза говорите изобщо? Трябва реформа не в учебните планове, а в занималните. Там е мястото където са нужни повече учители, така че да може да се обърне внимание на всяко дете. Няма как 1 учителка на 20 или 30 деца, да седне до всяко и да му помогне да си направи домашните. А за най-малките, това е критично. Ако до 4ти клас не могат да четат, смятат и учат, после вече е твърде късно!

103

Анонимен

преди 5 месеца

До Анонимен 124. Близо е до ума - защото на международни състезания отиват извадка от най-добрите ни ученици, тренирани от отлични учители. В статията става дума за широка национална извадка, а не отбор от топ 10 срещу топ 10 на една държава срещу друга.

102

Анонимен

преди 5 месеца

Моделът Д. вълчев - Кр. Вълчев катастрофира! Правилото, че "Парите следват ученика" доуби образованието ни. Просветата бе сведена под един несъстоятелен икономически знаменател. Отделно е потресаващият факт, че за образованието се отделя - 3,8 - 3,9% от БВП. По този показател България се родее с африканските държави, само дето в тях нямат разходи за отопление на училищата. Повечето европейски страни отделят 5 - 8% от БВП заобразование. Тайван 13%, а Сингапур 20%. Кога ще стигнем поне румънците?

101

Русоробски фронт

преди 5 месеца

оня *** Соpоc ще изперка от кеф и ще получи инфаркт че е затрил окончателно Бг.А това че матряла е нискокачествен,трябва да се бракува или нов 9-ти септември да занулят всичко и отново да строим социализъм за да мръдне интелектуално българина

100

aaaa

преди 5 месеца

До Йордан.Радева или Денкова ?? Доколкото си спомням тоз гений беше министър на образованието и ако не се лъжа и заместник е бил пак там!А сега и премиер.Ученото дето пипне поразий след него никнат.

99

Малко за политика

преди 5 месеца

Голям "напредък", дума няма. Но да не се притесняваме, започва нова реформа. А по бай Тошово време имахме една от най-добрите образователни системи в света. И другите държави, и съседни и по-далечни, това го признаваха.

98

Анонимен

преди 5 месеца

Пpoмeнaтa e фakт...

97

Йордан

преди 5 месеца

Това е промяна в действие. Жална милна Радева България.

96

Мис Бикини

преди 5 месеца

Поколението на похотливия тиииквеник любител на кюлчета! Дет имаше нещо останало в тая държава ми еваааамайката!

95

Христо Христов

преди 5 месеца

Това обяснява защо подкрепата за ЕС и НАТО на изборите на 2 Април е толкова голяма...

94

Анонимен

преди 5 месеца

Учителите не са като едно време, в момента изпълняват пъдарска фирма и третират образованието като продукт който трябва да има хубав външен вид за да се продаде, а съдържанието 0. Като се има предвид че и тия пъдари едвам са изкласили...

93

Анонимен

преди 5 месеца

Увеличете заплатите на учителите.Те само това искат резултати 0.Куцо ,кьораво сакато стана даскал.Двойкаджийте са сегашните млади специалисти.Какъв резултат чакате, като пускат неграмотни заради делегирания бюджет.

92

Кравар Евроатлантик

преди 5 месеца

Е нали и някой трябва да мие чиниите на морето, не може всички да сме ИТ професори.